3er Congrés Internacional Xarxa UNITWIN Càtedra UNESCO CTD - Turisme i Patrimoni Gastronòmic - Barcelona 2014

25/06/2014  
Fotografia de: 3er Congrés Internacional Xarxa UNITWIN Càtedra UNESCO CTD - Turisme i Patrimoni Gastronòmic - Barcelona 2014 | CETT

Del 16 al 20 de juny, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, va acollir el 3er Congrés Internacional de la xarxa UNITWIN de la Càtedra UNESCO "Cultura, Turisme, Desenvolupament"  centrat en Turisme i Patrimoni Gastronòmic: Paisatges Culturals , Gastroregiones i Turisme Gastronòmic, 

Aquest congrés va tenir com a objectiu presentar l'estat actual de la recerca sobre el tema, les estratègies i les tendències sobre turisme i patrimoni gastronòmic en relació amb la biodiversitat i la diversitat cultural dels nostres territoris, la major part promoguts com a gastroregiones i destinacions de turisme gastronòmic .

Aquest esdeveniment multidisciplinari ha estat co-organitzat per la Xarxa UNITWIN de la Càtedra UNESCO "Cultura, Turisme , Desenvolupament" ( coordinada per la Universitat de París 1 Panthéon Sorbonne ), la Universitat de Barcelona, la Xarxa IBERTUR, així com la col•laboració d'organitzacions públiques nacionals i internacionals , el sector privat i el tercer sector .

Mercè Civera, professora de l’EUHT CETT-UB, va presentar en el congrés la seva ponència en anglès, davant d'un públic majoritàriament acadèmic i  professional:

Proposal of an agrifood fair model as a cultural tourism product of heritage value”

“Proposta metodològica per al disseny d’un model de fira agroalimentària com a producte turístic i cultural de valor patrimonial”.

RESUM
Les fires gastronòmiques i de producte agroalimentari a Catalunya s'han convertit en un vehicle de divulgació del coneixement gastronòmic d'un territori a través dels seus productes autòctons.
Aquestes fires poden exercir a més, un paper molt important com a centres d'atracció turística i dinamització del territori. És precisament per aquest poder de convocatòria que moltes localitats catalanes aprofiten la fira per promocionar no només el patrimoni gastronòmic local, sinó altres aspectes no tan directament relacionats, de manera que l'esdeveniment es converteix en alguns casos en una espècie de "basar" on tot té cabuda.
Així doncs, davant d'un panorama que està generant un gran interès per la gastronomia com a recurs turístic cultural i donat la gran diversitat d'esdeveniments d'aquestes característiques, el tema de la investigació proposa la creació d'un marc definitori-i no tant regulador-de el que podria considerar-se un model de fira de producte agroalimentari / gastronòmic, reconeguda oficialment per un segell de qualitat, d'interès turístic-cultural i valor patrimonial, estretament vinculat al territori i / o les tècniques tradicionals de cultiu i elaboració artesanal del producte.