CETT, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Gaspar Espuña - CETT impulsen la creació de la primera Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona

29/04/2015  
Fotografia de: CETT, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Gaspar Espuña - CETT impulsen la creació de la primera Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona | CETT

  • A través d’un conveni de col·laboració, es treballarà per promoure el posicionament acadèmic de la ciutat en els àmbits de turisme, hoteleria i gastronomia i aconseguir una posició de lideratge internacional.


El Campus internacional de formació i transferència de coneixement CETT (adscrit a la Universitat de Barcelona), ha acollit avui l’acte institucional de signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, el CETT i la Fundació Gaspar Espuña-CETT, per impulsar i crear la primera Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona. L’acte ha comptat amb l’assistència del regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy; la consellera delegada del Grup CETT, Maria Abellanet, i el director de la Fundació Gaspar Espuña-CETT, Manel Bassols.


L’objectiu i missió d’aquesta primera Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona és la de connectar els coneixements, el talent i els recursos en aquests tres àmbits conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona, el CETT - Universitat de Barcelona, el sector empresarial i la ciutadania en general per aconseguir impulsar l’excel·lència, la competitivitat i la sostenibilitat turística amb la realització de projectes d’Investigació, Recerca i Desenvolupament, activitats de formació i accions de difusió i transferència del coneixement, especialment en l’àmbit del turisme urbà a la ciutat de Barcelona.


Tenint en compte la importància de Barcelona i Catalunya com a referent turístic, hoteler i gastronòmic internacional, és considera imprescindible la creació d’aquesta primera càtedra de turisme, hoteleria i gastronomia de la ciutat, per aconseguir impulsar el posicionament acadèmic de la ciutat en aquests tres àmbits i assolir una posició de lideratge internacional. 


Entre d’altres projectes prioritaris que es desenvoluparan per part d’aquesta nova Càtedra, destaquen la creació d’una xarxa temàtica internacional sobre turisme en el marc de Ciutats Educadores; la definició de nous indicadors del binomi “ciutat i turisme”, en responsabilitat i sostenibilitat econòmica, social i ambiental, i incentivar la innovació en l’ús turístic del patrimoni gastronòmic de Barcelona.


Observatori de l’evolució del sector turístic i turisme sostenible

Es promourà la creació d’espais de debat sobre Ciutat i Turisme que permetin desenvolupar l’encaix dels diferents interessos dels agents implicats, per afavorir el benestar de la ciutadania i la competitivitat de l’activitat turística, i en benefici d’una ciutat responsable i un turisme sostenible a nivell econòmic, social i ambiental. 


La nova càtedra fomentarà activitats de divulgació i sensibilització que fomentin actituds i valors responsables en el desenvolupament de les activitats turístiques i contribuir a la seva sostenibilitat. A més, aquest òrgan també serà un observatori de l’evolució del sector turístic des d’una perspectiva de responsabilitat i desenvolupament sostenible.


Captació de talent internacional a la ciutat

La càtedra també es configura com una eina per contribuir a projectar Barcelona com a “capital del Mediterrani” i que aquesta sigui líder en la sostenibilitat com a pol turístic internacional. 


Un altre dels objectius serà fomentar la col•laboració entre l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria d’Educació i Universitats, i les universitats per a l’atracció i la captació de talent internacional a la ciutat. 


D’altra banda, també, s’impulsarà l’organització de congressos, simposis, cicles de conferències, seminaris o reunions científiques de caràcter internacional a Barcelona i que ajudaran a fomentar la projecció internacional de la ciutat. En aquest sentit, durant l’abril de 2016, tindrà lloc la 1a edició de l’International SmarTourism Congress, com a marc de trobada professional i acadèmica, interuniversitari i internacional, on es presentaran les tendències i oportunitats en el sector en aquesta matèria a partir de tres grans eixos: l’avantguarda tecnològica de les destinacions i empreses turístiques, la gestió intel·ligent de les destinacions turístiques i la innovació, i la creativitat en els models de negoci adaptats a la conjuntura actual.


La primera Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia impulsada pel CETT i la Fundació Gaspar Espuña-CETT, i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a més de posicionar la ciutat com a líder internacional a nivell acadèmic en aquests àmbits impulsarà l’intercanvi constant i permanent de coneixement, talent i recursos entre la universitat, l’Ajuntament de Barcelona i també el sector empresarial i la ciutadania, en general.


Fotografia de: CETT, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Gaspar Espuña - CETT impulsen la creació de la primera Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona | CETT
Signatura Conveni Càtedra de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de Barcelona