Ha oblidat la seva clau?
CAT | ESP
Que és CETT Alumni?
04.10.2016

Octavi Bono, Director General de Turisme, i CETT Alumni, parla de la banalització del turisme de costa

El Director General de Turisme de la Generalitat i antic alumne del CETT-UB, Octavi Bono, comenta que els visitants que rep Barcelona es queixen de la massificació de la ciutat, però tot i així, la valoren amb un 8.6 sobre 10. Bono també respon al diari EL PUNT AVUI afirmant que la descentralització de les destinacions turístiques és una tasca molt difícil ja que tothom vol anar a visitar les mateixes coses i, més o menys, a les mateixes temporades de l’any.

Però, què passa amb la costa?

Octavi Bono comenta que durant molt temps s’ha menystingut i banalitzat el turisme de ‘sol i platja’ però, des del punt de vista del propi turista, permet gaudir d’experiències, com recuperar el temps amb la família, relaxar-se, o treure velocitat al rellotge, entre d’altres.


No obstant, i fixant-nos en l’informe Cambios de Ocupación del suelo en la costa 2016 basat en dades del Corine Land Cover, avalat per l’Observatorio de la Sostenibilidad, abordem aquest mateix tema des de la perspectiva del territori. Entre els anys 1987 i 2011 tot el litoral ha patit un procés d’urbanització del sòl intens i accelerat. En els primers dos kilòmetres corresponents a la franja més propera al propi mar, tant en zones de platja com en aquelles més escarpades, viuen gairebé 16 milions de persones, el que representa un 35% de la població total del territori espanyol, casi un 25% més que a l’any 1991. Però les xifres més significatives es troben a la costa Mediterrània, on només a la franja corresponent als primers 500 metres de costa, es troba un 43% de sòl artificial, és a dir, construït.

Precisament, és sobre aquesta franja dels 500 metres més propers a la costa, on es desenvolupa la principal activitat turística de ‘sol i platja’ que es veuria dràsticament afectada si aquesta degradació del territori continua amb el mateix ritme. Una banalització del paisatge i una pèrdua d’interès per part dels turistes que es podrien decantar per altres destinacions menys degradades i, per tant, més atractives.

Per la seva part, Catalunya presenta un dels litorals més construïts i més contaminats de tot el territori espanyol, tal com s’indica a l’informe Cambios de Ocupación del suelo en la costa 2016, tot i que encara conserva paratges amb una important biodiversitat de gran valor ecològic.

Al llarg dels 600 kilòmetres de costa de Catalunya, un 8% del total del país presenta un 44% de platges, i un 36% de penya-segats que, amb una pressió urbanitzadora activa des d’abans dels anys 80, continua creixent a l’actualitat, sobretot a la província de Barcelona.

El 63% de la primera franja costera de Barcelona està construïda. De fet, els primers 10 kilòmetres més propers a la costa assoleix el 33% d’ocupació, dades que indiquen un termini de 70 anys fins a la seva degradació total. Unes xifres desoladores i preocupants per a molts agents, entre ells, el turisme.
Comentaris (0)

Publicar un comentari: