EL DANACOL redueix el colesterol? Sí!

Abril 2014, número 27
Veure PDF a
pàgina complerta

Quan jo pontifico i faig afirmacions de temes dels quals no sé prou, vull dir que estic fent confiança en experts que em diuen que sí. En afirmacions sobre temes alimentaris, confio en l’Agència Europea de Seguretat Alimentària EFSA, que és qui té la darrera paraula a l’hora de permetre que les empreses facin les afirmacions que fan. Un cop aclarida aquesta qüestió, entrem en matèria. No hi ha colesterol bo i colesterol dolent. Tot el colesterol té la mateixa fórmula química, C27H46O, i una relativament complicada estructura química. És un greix de tipus esteroide, amb quatre anells d’hidrocarbur. Es diu colesterol perquè es va trobar a la bilis (en grec chole-), a temperatura ambient és sòlid (stereos-) i té un grup alcohol -OH a la molècula, d’on li ve el sufix -ol. És una molècula imprescindible per a la vida, forma part de les membranes cel·lulars i té un important paper a les cèl·lules nervioses. És també un precursor de diferents hormones, sals biliars i la vitamina D.