
Sobre el congrés
El I Congrés Internacional de Turisme Gastronòmic és un esdeveniment internacional i interuniversitari que se celebrarà a Barcelona del 27 al 29 de novembre de 2025. Està concebut com un espai de reflexió sobre la relació entre turisme i gastronomia.
L’objectiu del congrés és fomentar el debat entre acadèmics, investigadors i professionals sobre les dinàmiques actuals, les interconnexions i les noves perspectives en el camp del turisme gastronòmic.
Aquest congrés es realitza en el context especial de la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, sent la primera regió europea a rebre aquest reconeixement. A més, és un congrés internacional i interuniversitari en format híbrid, que dona resposta a la necessitat d’un espai per a professionals, investigadors/es i la comunitat en general interessada en aquesta temàtica.
Programa
Un recorregut de tres dies per descobrir, reflexionar i compartir al voltant del turisme gastronòmic sostenible.
-
Dijous 27 de novembre de 2025
- 08:30 – 09:30 · Registre de participants
- 09:30 – 10:00 · Inauguració institucional
- 10:00 – 10:45 · Conferència inaugural: Dra. Anne-Mette Hjalaguer (University of Southern Denmark)
- 10:45 – 12:45 · Presentació de comunicacions (sessions paral·leles)
- 12:45 – 13:00 · Pausa per al cafè
- 13:00 – 14:00 · Taula rodona: Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia
- 14:00 – 15:00 · Dinar
- 15:00 – 17:00 · Presentació de comunicacions (sessions paral·leles)
- 16:00 – 17:00 · Presentació del llibre "Planificació de Destins de Turisme Gastronòmic Sostenible", Dr. Antonio Montecinos
- 17:00 – 19:00 · Visita a un cas d’estudi al Vallès Occidental
- 19:00 · Tornada a Barcelona
-
Divendres 28 de novembre de 2025
- 09:00 – 09:30 · Registre de participants
- 09:30 – 10:30 · Taula rodona: Governança i gestió del turisme gastronòmic
Modera: Lucía Díaz Madurga (El País Gastro, Viajes National Geographic) - 10:30 – 11:00 · Pausa per al cafè
- 11:00 – 13:00 · Presentació de comunicacions (sessions paral·leles)
- 13:00 – 14:00 · Conferència magistral 2: Dr. Greg Richards (Tilburg University)
- 14:00 – 15:00 · Dinar
- 15:00 – 16:00 · Presentació de comunicacions (sessions paral·leles)
- 16:00 – 17:00 · Taula rodona: Saborea España
- 17:00 – 19:00 · Cas d’estudi: Visita al Parc Agrari del Baix Llobregat
- 19:00 · Tornada a Barcelona
- 21:00 · Conclusions del congrés i sopar de gala
-
Dissabte 29 de novembre de 2025
- 09:00 · Sortida des del CETT
- 10:00 – 12:00 · Visita al Centre Arqueològic i Enoturístic Vallmora
- 12:30 – 14:00 · Visita enoturística i Wine Bar al Celler Alella DO
- 14:30 · Tornada a Barcelona
Línies temàtiques
Les línies temàtiques del congrés inclouen, però no es limiten a:
- El desenvolupament del turisme gastronòmic vinculat a atractius i esdeveniments de patrimoni immaterial, destacant la seva contribució a la preservació cultural i a la identitat local.
- Nominacions i reconeixements gastronòmics (capital gastronòmica, regió mundial de la gastronomia, regió europea de la gastronomia, entre d’altres) com a eines de posicionament i competitivitat.
- Estratègies de màrqueting en turisme gastronòmic aplicades tant a destinacions com a empreses, incloent-hi el màrqueting digital i la diferenciació de l’oferta.
- Ús de marques gastronòmiques com a vectors de promoció turística i desenvolupament econòmic.
- Àmbits específics del turisme gastronòmic, com la gastrodiplomàcia, l’enoturisme i les innovacions en experiències gastronòmiques per a empreses i destinacions.
- Tendències postpandèmia que han redefinit el turisme gastronòmic i els nous hàbits de consum associats. La contribució del turisme gastronòmic als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu paper en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental.
- Perspectives futures del turisme gastronòmic: noves formes, processos emergents i significats culturals.
- La influència de la ficció, la virtualitat i el cinema com a plataformes de promoció i narrativa del turisme gastronòmic.
- Nous camins per a la recerca acadèmica en turisme gastronòmic, amb un enfocament multidisciplinari i innovador.
- El paper de la dona en la gastronomia, la sommeleria i el lideratge en turisme gastronòmic, i la seva visibilitat en el sector.
Ponents destacats
Call for Abstracts
Participa al congrés amb la teva comunicació. Totes les comunicacions hauran de tractar sobre qualsevol dels temes d’interès del congrés i seran avaluades de manera anònima pels membres del Comitè Científic.
Les comunicacions seleccionades seran presentades oralment durant el congrés.
Com presentar una comunicació
Totes les persones que desitgin aportar comunicacions hauran d’indicar-ho en el moment de registrar-se com a assistents al congrés.
Un cop efectuat el registre, se’ls facilitarà una adreça web des d’on podran enviar un resum de la seva contribució mitjançant la plataforma Easychair.
Com ha de ser el resum
L’extensió del resum serà de 300 paraules. El contingut d’aquest haurà d’incloure aquells aspectes que es tractin en la comunicació, incloent: introducció, objectius, metodologia i resultats; així com entre 3 i 5 paraules clau seguint la .plantilla descarragable.
Els idiomes acceptats són el català, castellà, anglès i portuguès.
Defensa oral
Tots els treballs acceptats hauran de ser defensats al congrés per almenys un/a dels seus autors/es, que haurà d’estar inscrit/a a tal fi.
Els/les coautors/es no inscrits/es al congrés tindran dret a obtenir el certificat corresponent de presentació de la comunicació amb un cost addicional.
L’exposició de les comunicacions i ponències presencialment al congrés es podrà realitzar en qualsevol dels quatre idiomes esmentats.
Terminis i dates
- 11 d’abril de 2025 – Obertura del pagament de la inscripció per a participants
- 11 de maig de 2025 – Data límit per a l’enviament de resums (primera convocatòria)
- 11 de juny de 2025 – Comunicació dels resums acceptats
- 11 d’agost de 2025 – Data límit per a l’enviament de resums (segona convocatòria)
- 11 de setembre de 2025 – Comunicació dels resums acceptats
- 12 de setembre de 2025 – Data límit d’inscripció amb preu reduït
- 11 d’octubre de 2025 – Data límit d’inscripció al congrés per a autors/es amb comunicació acceptada
- 2 de novembre de 2025 – Data límit d’inscripció amb tarifa general
- 11 de novembre de 2025 – Publicació del programa definitiu del congrés
Quotes d’inscripció
Fins al 12 de setembre de 2025
- Tarifa general: 100 €
- Tarifa per a estudiants: 40 €
- Comunitat CETT i universitats i centres coorganitzadors del congrés: 0 €
- Sopar de gala: 55 €
- Experiència enogastronòmica: 40 €
A partir del 13 de setembre i fins al 2 de novembre de 2025
- Tarifa general: 150 €
- Tarifa per a estudiants: 50 €
- Comunitat CETT i universitats i centres coorganitzadors del congrés: 0 €
- Sopar de gala: 55 €
- Experiència enogastronómica: 60 €
Oportunitats de publicació
Els articles més rellevants presentats durant el congrés podran optar a les següents opcions de publicació, mitjançant la seva selecció amb processos d’avaluació per parells anònims i seguint els estàndards de publicació de cada revista:
-
Condicions d’inscripció i mètode de pagament
Un cop realitzada la inscripció mitjançant el formulari, es rebrà un correu de confirmació amb les opcions per efectuar el pagament.
La quota d’inscripció inclou: assistència a totes les sessions, certificats, documentació del congrés, materials, actes, dinars i pauses per al cafè.
A causa de l’aforament dels espais de visita, els assistents hauran d’escollir entre la sortida de dijous o la de divendres a la tarda. Un cop realitzat el pagament, rebran més detalls per assegurar la seva plaça.El pagament del sopar de gala i de l’experiència enogastronòmica de dissabte no estan inclosos en el preu del congrés.
En cas de pagament per transferència bancària, aquest s’ha d’efectuar al següent compte:
- BANC: Caixabank
- TITULAR DEL COMPTE: Estudis d'Hoteleria i Turisme CETT S.A.
- IBAN: ES10 21003642 192200099891
- CONCEPTE: Nom i cognoms_1CITG
En el cas de la tarifa d’estudiant, un cop realitzat el pagament, caldrà acreditar-ho amb el comprovant de matrícula, enviant-lo al correu: [email protected]
En el cas de coautors/es que vulguin sol·licitar un certificat de presentació en format digital, hauran d’enviar un correu a [email protected]. Aquest servei té un cost addicional de 25 €.
-
Comitè Científic
El comitè científic inclou experts de diverses institucions com:
- Dra. Ainhoa Carballido, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dr. Antonio Montecinos, Centro Empresarial Gastronómico Hotelero (Mèxic)
- Dr. Carlos Hiriart, Universidad de Morelia Michoacán
- Dr. Carlos J. Baños Castiñeira, Universitat d’Alacant
- Dr. Claudio Milano, Universitat de Barcelona
- Dra. Elena Ridolfi, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dr. Enrique Moltó, Universitat d’Alacant
- Dr. Eugeni Osàcar Marzal, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dr. Jordi Arcos-Pumarola, CETT-UB School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dr. José Antonio Pérez-Aranda, CETT-UB Barcelona Hospitality and Gastronomy
- Dr. José Antonio Vázquez-Medina, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, Mèxic
- Dr. Josep Antoni Ivars Baidal, Universitat d’Alacant
- Dra. Laia Encinar, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dr. Oriol Anguera-Torrell, CETT-UB Barcelona Hospitality and Gastronomy
- Dr. Raúl Compés, Universitat de Saragossa
- Dr. Ricardo Hernández, Universitat de Còrdova (Espanya)
- Dr. Rogelio Martínez, Universitat de Guadalajara (Mèxic)
- Dr. Sangkyun Kim, Edith Cowan University
- Dr. Xavier Medina, Universitat Oberta de Catalunya
- Dr. Xavier Font Urgell, Direcció General de Turisme de Catalunya
- Dra. Anna Torres Delgado, Universitat de Barcelona
- Dra. Berta Ferrer, Universitat de Lleida
- Dra. Blanca Henache, Universitat d’Alcalá de Henares
- Dra. Emma Pla Russa, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dra. Erica Salvaj, Universidad del Desarrollo, Xile
- Dra. Estela Mariné-Roig, Universitat de Lleida
- Dra. Genoveva Millán, Universitat Loyola (Espanya)
- Dra. Helena Martín Gómez, CETT-UB School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- Dra. M.ª Pilar Leal Londres, CETT-UB Barcelona Hospitality and Gastronomy
- Dra. Montserrat Crespi, Universitat de Barcelona
- Dra. Nayra Llonch Molina, Universitat de Lleida
- Dra. Núria Huete, Universitat de Castella-la Manxa
- MSc. Fiorella Orozco Sibille, Universitat Peruana de Ciències Aplicades – Lima (Perú)
- MSc. Gabriel Santos, Sotsdirector Càtedra d’Enoagroturisme, Universitat de La Laguna
- MSc. Giannina Robinson, Universitat Peruana de Ciències Aplicades – Lima (Perú)
- MSc. Michele Barton, Pacífico Business School, Lima (Perú)
Campus CETT
La primera edició del congrés tindrà lloc a la ciutat de Barcelona, Espanya.
El Campus del CETT compta amb el primer hotel universitari de l’Estat, on s’ofereix allotjament a tots els assistents amb tarifes especials. Es pot fer la reserva enviant una sol·licitud a [email protected].
Els assistents també podran allotjar-se a la Residència Àgora Barcelona per 65 € (IVA inclòs) amb allotjament i esmorzar bufet. Es pot fer la reserva enviant una sol·licitud a [email protected] amb el concepte: CETT - CITG.
How to get there
Organització
La primera edició està liderada pel CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality & Gastronomy – Universitat de Barcelona, però el congrés està coorganitzat per diverses universitats i institucions especialitzades en turisme gastronòmic.
-
Coorganitzadors
El congrés està organitzat per la Universitat d'Alcalá de Henares, la Universitat Peruana de Ciències Aplicades (UPC) de Lima, Perú, el Centre de Gastronomia del Mediterrani (GASTERRA) de la Universitat d'Alacant, i la Càtedra UNESCO d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
-
Contacte
Per a més informació o per resoldre qualsevol dubte, podeu contactar-nos al correu electrònic [email protected].
-
Coorganitzat per
-
Amb el suport de
-
Institucions col·laboradores