Fotografia de: Quan allò intangible es converteix en tangible: les rutes culturals com a producte turístic | CETT
Universitat de Barcelona

Quan allò intangible es converteix en tangible: les rutes culturals com a producte turístic

20.07.2015
 
Quan allò intangible es converteix en tangible: les rutes culturals com a producte turístic

Cada cop més els turistes cerquen viure experiències enriquidores i la cultura, en totes les seves diverses formes i manifestacions, s’ha incorporat de ple en les practiques turístiques. Tant l’iniciativa privada com la pública han augmentat esforços per revaloritzar el patrimoni, posar-lo en valor i oferir un producte turístic que de vegades, com el tema que ens ocupa, es materialitza en forma de ruta o itinerari.

A Europa s’ha avançat molt en aquest àmbit i moltes rutes han obtingut la certificació de Itineraris Culturals Europeus. Serveixen d’exemple dos itineraris que tenen aquest reconeixement  amb dinàmiques turístiques ben diferents: Els Camins de Santiago de Compostel·la i la Ruta de l’Emperador Carlos V.

Els Camins de Santiago de Compostel·la va ser el Primer Itinerari Cultural Europeu declarat com a tal el 23 d’octubre de 1987. L’any 2004 aquesta ruta va rebre el reconeixement de Gran Itinerari Cultural i actualment s’ha convertit en el gran motor del turisme nacional, i especialment internacional, de tot Galicia. De fet s’estima que al llarg del 2015 la xifra de peregrins superi els 272.000.

La Ruta de l’Emperador Carlos V, per altra banda, acull 24 municipis que van des de la platja de la Salvé a Laredo (Cantabria) fins al Monestir de Yuste a Cuaco de Yuste (Càceres). Aquesta ruta ostenta des de maig del 2015 el reconeixement d’Itinerari Cultural Europeu, certificació que únicament atorga el Consell d’Europa. La candidatura va ser presentada per la Xarxa de Cooperació de les Rutes Europees de l’Emperador Carles V, que té la seva seu la localitat de Cuacos de Yuste (Càceres).

Tant aquest Itinerari Cultural Europeu com tots els altres que existeixen no tenen només una finalitat turística sinó que, al ser moltes d’elles vies o camins històrics, pretenen impulsar la consciència de la identitat europea comuna, tot mostrant la diversitat i riquesa del nostre patrimoni cultural i natural.

El Mòdul L'ABC del Turisme Cultural i Natural que imparteix el CETT eLearning dins del Màster en Gestió i Dinamització Turística del Patrimoni es pretén donar a conèixer, precisament,  els diferents tipus de patrimoni que existeixen, els seus valors i les formes de posar-lo en valor per oferir al visitant experiències turístiques de qualitat.


Autora: Isabel Crespo, Professora CETT eLearning

Categories
CETTeLearning formació online Màster en Gestió i Dinamització Turística del Patrimoni turisme turisme cultural turisme natural Isabel Crespo