Fotografia de: Els experts ofereixen les claus per evitar el malbaratament alimentari durant les festes de Nadal | CETT
Universitat de Barcelona

Els experts ofereixen les claus per evitar el malbaratament alimentari durant les festes de Nadal

16.12.2019
 
Els experts ofereixen les claus per evitar el malbaratament alimentari durant les festes de Nadal
• Des del CETT, centre de formació i recerca en turisme, hoteleria i gastronomia, es recomana fer un consum responsable durant aquests dies de reunions familiars

• Preparar els menús amb antelació, fer compres conscients i reaprofitar ingredients, algunes de les indicacions per a ser més sostenibles

Davant la proximitat de les festes de Nadal, en què és habitual preparar àpats més abundants i per a més persones, els experts del CETT, centre de referència en turisme, hoteleria i gastronomia, adscrit a la Universitat de Barcelona, alerten del perill de produir un major malbaratament alimentari i fan una crida a fer un consum sostenible, també durant aquestes dates.   

Felipe Celis, professor de gastronomia i expert en sostenibilitat alimentària, assegura que “si prenem consciència, podrem minimitzar l’impacte mediambiental i econòmic derivat dels nostres hàbits alimentaris”. Celis aconsella fer petits gestos i anar adoptant algunes mesures per a reduir progressivament la nostra despesa. 

Fer una planificació prèvia dels menús i de la compra, congelar l’excés de menjar, reutilitzar els ingredients per a altres àpats com ara sopes, cremes o canelons i tenir sempre en compte el nombre de comensals per a adequar-ne la quantitat que preparem, són algunes de les recomanacions senzilles però efectives que els professionals proposen. 

Les 5 claus dels experts

Algunes de les recomanacions que els professionals proposen són les següents:

1. No et fixis només amb l’aparença. El nostre comportament responsable comença a l’hora de comprar els productes que consumirem. Per això, quan anem al mercat, a la botiga o al supermercat i triem aliments com les fruites o les verdures cal no fixar-nos només en l’aspecte que tenen. Que una poma sigui estèticament perfecta no significa que sigui més bona sinó que, probablement, ha estat tractada amb més productes artificials. Com a consumidors tenim el poder de fer que no es llencin productes només perquè no tenen un aspecte perfecte.

2. Planifica els menús. Elaborar el menú i fer una llista amb els productes que necessitem no només ens ajuda a l’hora de cuinar, sinó també a l’hora de fer la compra. En aquest sentit, i en una època en què acostumem a preparar menjar per a més comensals del que és habitual, resulta molt recomanable calcular amb anterioritat les quantitats exactes que necessitarem per a fer les racions i no comprar un excés de menjar que no farem servir. 

3. Tot es pot aprofitar. Molts dels productes que usem per cuinar són molt versàtils, com és el cas del peix o la carn; aliments que es poden elaborar de moltes maneres diferents i dels quals ens en poden sortir diferents plats. La Nit de Nadal, Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, ... Les festes de Nadal són uns dies en els quals es concentren una gran quantitat de dinars i sopars amb família i amics en dates molt seguides. Per això, quan planifiquem els menús, podem pensar en plats que ens serveixin per a reaprofitar els aliments en diferents ocasions. 

4. Inspira’t en la cuina tradicional. La cuina tradicional és plena de receptes delicioses de reaprofitament. Les croquetes, les sopes, les cremes o les amanides són alguns d’aquests plats que ens poden ajudar a donar una segona oportunitat a una fruita que, per exemple, és massa madura.  No és casualitat que el plat estrella de Sant Esteve siguin els canelons. Aquest costum tan estès esdevé l’exemple perfecte d’una recepta exquisida que ens permet treure tot el partit a la carn. 

5. Cuina amb consciència. En un temps en què es parla molt sovint de l’atenció plena i de prendre consciència de tot allò que mengem, cal que parem esment a l’hora de preparar els nostres àpats. Escollir productes de proximitat i optar per cuinar amb  aliments de temporada, ens ajudarà a ser més responsables amb l’entorn i a reduir el malbaratament alimentari, alhora que disminuïm la nostra despesa econòmica.  


Si prenem consciència, podrem minimitzar l’impacte mediambiental i econòmic derivat dels nostres hàbits alimentaris”
Felipe Celis

Responsabilitat als fogons

Des del CETT es vol posar el focus en la importància d’incorporar aquests hàbits responsables també en les cuines professionals. És amb aquesta vocació que, com a centre de formació en gastronomia, es fomenta la integració d’aquests valors en la mateixa educació de l’alumnat. Nan Ferreres, directora de l’escola tècnica professional i els estudis universitaris de gastronomia, sosté que “les cuines professionals han de ser un exemple de  responsabilitat alimentària i els referents del sector han de ser capaços de fomentar i d’integrar aquests hàbits”. 

A més a més, Ferreres assegura que davant uns consumidors cada cop més exigents en aquest aspecte, des dels restaurants i espais gastronòmics “s’ha de tenir la capacitat d’atendre aquesta demanda i, per això, resulta essencial comptar amb professionals formats també en aquesta matèria”. 

Categories
cuina malbaratament alimentari RSE CETT sostenibilitat Nadal