Fotografia de: El món del vi, en femení | CETT
Universitat de Barcelona

El món del vi, en femení

13.11.2020
 
El món del vi, en femení

El sector vinícola ha estat vist durant molts anys com un món masculinitzat, on les dones, tot i també ser-hi presents, sovint estaven a l’ombra. Actualment, en un moment en què el sector vinícola català ha agafat força i els seus vins i professionals de l’enologia i la sommelieria són reconeguts arreu, les dones hi tenen un paper molt destacat. Tres expertes parlen sobre les dones en el món del vi i com viuen els professionals de la sommelieria les conseqüències de la COVID-19.

“La comunicació i el tast de vins està protagonitzat cada copper més dones, però el món de la viticultura i l’elaboració de vins és un espai difícil encara, tot i que cada cop n'hi ha més”

Blanca Ozcáriz

Paula Cuenda, que a més de d’haver estat alumna del 2n curs del Diploma Superior de Sommelier al CETT és part de l’equip de Mas Marroch, restaurant dels germans Roca, incideix en que “la dona sempre ha estat present en el món del vi, el problema és que no ha sigut visible, no ha tingut el reconeixement que es mereixia i no ha pogut liderar projectes”. Actualment, tot i que ha augmentat la visibilitat de les dones, “encara hi ha un desequilibri important. La comunicació i el tast de vins està protagonitzat cada cop per més dones, però el món de la viticultura i l’elaboració de vins és un espai difícil encara per les dones, tot i que cada cop n'hi ha més”, explica la professora Blanca Ozcáriz, enòloga i viticultora de El Jardí dels Sentits.

Com es pot revertir aquest desequilibri? Les respostes a aquesta pregunta són múltiples i hi ha moltes visions diferents al respecte. Una via podria ser la creació d’espais específics per posar en valor les dones en el món del vi, com els tasts que s’impulsen des de 2016 des de l’agrupació Mujeres del Vino, amb la presència de les dones i els seus vins, o dedicar certàmens com la Barcelona Wine Week als vins elaborats per dones. Però també hi ha qui creu que cal que les dones estiguin presents on estan també els homes, com a iguals. Així, Ozcáriz apunta que “si fem actes amb protagonisme limitat a dones crec que no ens ajuda, sinó que ens autodiscriminem, com si fóssim diferents a nivell professional, i jo no ho crec així. Hem de demostrar que a nivell laboral no existeixen diferències qualitatives entre gèneres”. D’altra banda, Marta Casas, la sumiller i enòloga de Parés Baltà, assenyala que “és necessari dur a terme activitats específiques, com les degustacions i fires de Mujeres del Vino per posar en valor la tasca que es fa”.

Els vins catalans han anat guanyant reputació i han arribat a moltes llars, despertant interès entre els consumidors sobre el món que l’envolta. En aquest sentit, Paula Cuenda apunta que “la majoria d’aquests vins tenen molt potencial i en molts d’ells hi ha darrere alguna enòloga que els ha fet i alguna sommelier que els ha sabut recomanar”.

“Darrera molts vins catalans hi ha darrere alguna enòloga que els ha fet i alguna sommelier que els ha sabut recomanar”

Paula Cuenda

Es tracta d’un sector que ha patit les conseqüències de la COVID-19, també els seus professionals. Els sommeliers, per exemple, en els mesos posteriors a la fi de la primera onada de la COVID-19, van veure reduït el contacte amb els clients per les mesures de seguretat. Cuenda explica que “el fet de no poder ser tan proper al client fa que hi hagi una barrera més gran entre el cambrer i ell. La nostra feina és demostrar i transmetre -prescindint de l’apropament, del tacte i del somriure-, la nostra passió pel que fem mitjançant altres mètodes. Hem de potenciar la mirada, la nostra gesticulació i expressar-nos de la millor manera per tal de fer que el comensal segueixi gaudint de l’experiència de beure un bon vi”.

Aquesta reducció del contacte s’ha viscut també en la formació, on centres com el CETT s’han hagut d’adaptar per poder impartir una formació de qualitat seguint totes les mesures de seguretat. Marta Casas explica que aplicar els protocols i recomanacions sanitàries “comporta un gran esforç per totes les parts: gestió, direcció, professorat, personal no docent i alumnes.” “Entre tots podem crear sinergies i que tot plegat, d’aquí uns anys, puguem veure-ho amb una perspectiva en la que veiem com ens hem superat i tot el que hem après d’aquesta situació”, afegeix.

“Entre tots podem crear sinergies i que tot plegat, d’aquí uns anys, puguem veure-ho amb una perspectiva en la que veiem com ens hem superat i tot el que hem après d’aquesta situació”

Marta Casas

Per la seva banda, Paula Cuenda explica que “el CETT està fent un esforç per tal que tots els alumnes que fan cursos que requereixen pràctica puguin seguir cursant les classes presencialment. Cada classe està organitzada perquè cada alumne tingui la seva taula a dos metres de la del seu company, cadascú amb les seves copes, la seva ampolla d’aigua reutilitzable i la seva escopidora d’un sol ús”.

“El CETT està fent un esforç per tal que tots els alumnes que fan cursos que requereixen pràctica puguin seguir cursant les classes presencialment”

Paula Cuenda

Cuenda explica també la seva experiència de l’adaptació del CETT com a alumna: “em sento molt afortunada de poder estudiar al CETT. No tothom pot dir que ha tingut l’oportunitat de formar part de l’equip d’un tres estrelles Michelin o d’un dels cellers més importants d’Espanya. Tot això són vivències que són fruit, a parts iguals, de l’oportunitat que dona el CETT, de l’esforç que dedico al que vull que sigui el meu futur i del treball constant que has de fer si estudies al CETT, un treball constant que després farà que probablement puguis estar treballant al millor restaurant del món”.

Descobreix la formació relacionada amb el món del vi del CETT  

FOTO: Audrey Doré, professora del CETT, impartint una formació

Categories
Sommilleria vi dones formació enologia enoturisme gastronomía COVID-19