Fotografia de: La formació en gastronomia s’adapta al context de la COVID-19 | CETT
Universitat de Barcelona

La formació en gastronomia s’adapta al context de la COVID-19

19.11.2020
 
La formació en gastronomia s’adapta al context de la COVID-19

La continuïtat de la formació en els temps de la COVID-19 ha estat tot un repte que, en el cas de la formació en un àmbit com la gastronomia, que porta la presencialitat en el seu ADN, s’ha accentuat.

La formació en gastronomia, així com tot el CETT, s’ha adaptat per seguir impartint les classes tant teòriques com pràctiques. Per fer-ho possible, el CETT no només ha implementat els protocols oficials, sinó que “s’han desenvolupat protocols propis, s’ha creat un Consell de Salut i s’ha implementat un Punt d’Informació per a alumnes, docents i personal d’administració i serveis”, indica Nan Ferreres, directora de l’Escola Tècnica Professional i Estudi Universitaris de Gastronomia del CETT, que ho ha explicat en un article a La Vanguardia.

“Els estudiants surten del CETT-UB preparats i formats per incorporar-se al mercat laboral i amb les aptituds per liderar el futur del sector”

Ferreres destaca que “a l’inici d’aquest curs i després del confinament viscut durant l’últim trimestre del curs passat, hem percebut una actitud més predisposada al canvi, a l’adaptabilitat immediata i a la flexibilitat, provocada per una empatia cap a la necessitat de col·laborar tots en la millora de la pandèmia”. “Els estudiants surten del CETT-UB no només preparats i formats per incorporar-se al mercat laboral, sinó amb les aptituds per liderar el futur del sector”, afegeix.

L’adaptació és, doncs, una necessitat en el context actual, i, per això, des del CETT “integrem les tecnologies educatives i les eines virtuals tenint en compte que els nostres estudiants són nadius digitals i que el món personal i professional és una combinació de presencialitat i virtualitat, amb el mòbil com a dispositiu més utilitzat”, explica la directora de l’Escola Tècnica Professional.

“Al CETT som un centre que connecta persones i que vincula l'àmbit acadèmic amb el teixit empresarial i institucional”

Des de fa 50 anys, el CETT ofereix als alumnes un model de creació i transmissió del coneixement basat en el rigor, la innovació i l’experiència i, per tant, les pràctiques, tant al centre com a les empreses, són un altre element clau en la formació en gastronomia. Ferreres incideix en què “les pràctiques en empreses s’havien començat a reactivar, tot i la situació de tancament que viu el sector”. Indica, a més, que “al CETT som un centre que connecta persones i que vincula l'àmbit acadèmic amb el teixit empresarial i institucional, una relació que garanteix l'ocupabilitat i el desenvolupament de la carrera professional dels titulats, i, per això, les mantindrem sempre que sigui possible”.

L’alumnat s’ha hagut d’adaptar als canvis que s’han produït i “saben que al CETT treballem per garantir una formació de qualitat, sigui quin sigui el context”. En la formació en gastronomia, diu Nan Ferreres, “intentem transmetre'ls una visió optimista, són el nostre futur i tindrem una època complicada a nivell mundial i ells en són conscients, però també els fem veure que és un moment en què els canvis, els nous reptes i la situació en si permet visionar un futur per a ells molt diferent, que la seva aportació a el sector ha de ser màxima i que s'espera molt d'ells. Els formem per a un futur amb nous reptes que sabem que podran afrontar”.

Ferreres destaca que “hi ha molt aprenentatge implícit en tot el que estem passant. Resiliència, adaptabilitat, capacitat per innovar i reinventar-se, una tendència a la qual el nostre model pedagògic dóna resposta”. Assenyala, a més, que “l'optimisme s'ha de basar en què el futur del sector podrà ser diferent, es reinventarà, però hi serà”.

Categories
Escola Tècnica Professional cicles formatius formació COVID-19 Nan Ferreres