Fotografia de: Els experts coincideixen que la transformació de la gastronomia cap a la sostenibilitat és inajornable | CETT
Universitat de Barcelona

Els experts coincideixen que la transformació de la gastronomia cap a la sostenibilitat és inajornable

19.05.2021
 
Els experts coincideixen que la transformació de la gastronomia cap a la sostenibilitat és inajornable

El CETT-UB presenta el Màster Oficial en Gastronomia Sostenible, la nova formació que prepara els professionals per integrar la sostenibilitat al sector de la gastronomia

L’adaptació a la sostenibilitat és un dels grans reptes de la gastronomia en els pròxims anys. Aquesta ha estat la qüestió que ha centrat la XV Trobada Gastronòmica, impulsada pel CETT-UB, centre universitari de referència de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.

A l’acte celebrat ahir, online, professionals del sector com la xef del Restaurant Les Cols 2* Michelin, Fina Puigdevall; Gaby Susana, des de la Plataforma Aprofitem els Aliments; o Raquel Díaz, de la Fundació Espigoladors, han posat en comú les respectives visions sobre el futur del sector i han coincidit en la necessitat de transformar-lo adoptant pràctiques sostenibles.

A la sessió, conduïda per Nan Ferreres, directora de l'Escola Tècnica Professional del CETT, Felipe Celis, professor de cuina del CETT i expert en sostenibilitat gastronòmica, i Gaby Susana, de la Plataforma Aprofitem els Aliments, han presentat la guia de bones pràctiques ‘12 pasos para un catering + sostenible’, que té l’objectiu de donar eines i solucions als equips de serveis de càtering per oferir un servei més sostenible i responsable. Celis ha assenyalat que “ningú no es qüestiona que el canvi és necessari, però cal canviar hàbits de comportament, i això és complicat”.

Una transformació imprescindible

Les expertes han compartit visions i experiències al voltant del futur del sector i han mostrat com, des de diferents àmbits, es pot avançar en el repte de la sostenibilitat. Fina Puigdevall ha explicat el projecte que impulsen a Les Cols 2* Michelin, on tenen l’objectiu d’ “arribar a ser totalment autosuficients i sostenibles”. Puigdevall, que considera que l’alta gastronomia ha d’afrontar el repte de la sostenibilitat, afirma que “ningú es pot plantejar no prendre mesures sobre el canvi climàtic o la generació excessiva de residus. Hem de posar la mirada a anys enrere i recuperar formes d’actuar per fer les coses de forma diferent, no hi ha marxa enrere”.

Des de la Fundació Espigoladors, organització sense afany de lucre que lluita per l’aprofitament dels aliments i, alhora, dóna oportunitats laborals a persones en situació d’exclusió social, Raquel Díaz ha posat en valor el poder transformador de la cuina i ha explicat que la gastronomia és una gran eina per apropar a la gent noves maneres de consumir aliments. “Volem generar coneixement i traslladar-lo a la societat perquè hi hagi un canvi de cultura”, ha afegit.

Gaby Susana, de la Plataforma Aprofitem els Aliments, que se centra en sensibilitzar la societat sobre la necessitat de reduir el malbaratament alimentari, ha fet èmfasi en la importància de crear aliances perquè la societat prengui consciència. Tenint en compte que enguany Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, Susana ha destacat que un dels reptes és fer accessibles per a tothom els aliments sostenibles i saludables i ha assenyalat que si recuperem el valor dels aliments i els donem el valor que es mereixen, es valoraran i aprofitaran més.

La formació, clau per a la integració de la sostenibilitat

Les expertes han coincidit a afirmar que la formació i coneixement son clau per aconseguir el desenvolupament sostenible del sector, que ha de comptar amb professionals preparats per impulsar aquest canvi.

En aquest sentit, el CETT-UB ha presentat el nou Màster Oficial en Gastronomia Sostenible, una formació que el centre incorpora el pròxim curs pensada per donar resposta a les noves demandes del sector i que prepara els professionals de la gastronomia per a la transformació cap a la sostenibilitat. Montserrat Saperas, directora del Màster en Gastronomia Sostenible CETT-UB, ha destacat que “el valor del màster és donar una visió 360° de la sostenibilitat i la transmissió de coneixement”. Saperas ha afegit que aquesta formació aborda tant les bases de la sostenibilitat com les eines que permetran posar-la en pràctica.

El màster donarà a l’alumnat les eines per crear un negoci gastronòmic sostenible i estratègies per adaptar un negoci existent, amb una perspectiva àmplia i aplicada, incloent coneixements d’economia circular, accessibilitat i responsabilitat social. Els estudis inclouen dues possibilitats d’especialització: Gestió en gastronomia circular i accessible i Innovació en cuina responsable.

Categories
CETT gastronomia sostenible