Fotografia de: Classe sobre el champagne al Diploma Superior de Sommelier | CETT
Universitat de Barcelona

Núria Gené (Comitè Champagne): “Champagne treballa el desenvolupament sostenible reduint la petjada de carboni i eliminant pesticides”

29.10.2021
 
Núria Gené (Comitè Champagne): “Champagne treballa el desenvolupament sostenible reduint la petjada de carboni i eliminant pesticides”

Núria Gené treballa per al Comitè Champagne (Consell Regulador del Champagne) des de fa 20 anys en les àrees de comunicació i formació. Gené ha visitat el CETT per explicar les característiques i singularitats de la Champagne als alumnes del segon curs del Diploma Superior de Sommelier en l’assignatura de Geografia Vinícola Internacional.

Per què és diferent el champagne d’altres escumosos?

El champagne és el champagne i no entra a comentar elaboracions d’altres escumosos, als quals respecta professionalment. La seva història, el mètode champenoise, el raïm utilitzat i moltes altres característiques que li pertanyen el fan únic.

Com protegeixen la denominació d’origen arreu del món?

Ho fa amb un monitoratge mundial de qualsevol activitat que faci un ús incorrecte de la denominació Champagne en qualsevol sector. Un cop detectat, s’analitza, es parla amb la part interessada i, normalment, els casos es resolen de forma amigable. Quan hi ha casos més importants o que afecten legislacions de països, l’equip d’advocats del Comitè Champagne hi actua directament. No podem oblidar que l’AOC Champagne està protegida per lleis franceses i de la Unió Europea.

"L'AOC Champagne està protegida per lleis franceses i de la Unió Europea"

Com ha afectat la pandèmia al champagne a Catalunya i a l’Estat espanyol?

Com a tot el sector de restauració en general, l’ha afectat perquè que el consum s’ha reduït durant aquest període. Les xifres de baixada han estat del 17% al món i del 30% a Espanya. Afortunadament, des de mitjans del 2021 la recuperació està essent important i genera molta esperança quan estem arribant a la temporada de més vendes i consum.

Com podem reconèixer un autèntic champagne?

Cal mirar atentament l’etiqueta perquè té una sèrie d’informacions bàsiques: les paraules Champagne i Produit en France, el número de l’elaborador i la seu de la seva raó social, entre d’altres. Els professionals, sommeliers i cavistes són els que més poden ajudar el consumidor final.

Com s’està adaptant la producció del champagne al desenvolupament sostenible?

Des de ja fa molt temps, es treballa en el desenvolupament sostenible, reduint la petjada de carboni, eliminant pesticides i moltes altres actuacions que converteixen l’AOC en una de las pioneres arreu del món en aquest àmbit.

"L'AOC Champagne és pionera en el desenvolupament sostenible"

El Comitè Champagne té un Massive Open Online Course (MOOC ) que és molt conegut arreu del món. En què consisteix?

Com el seu nom indica, és una formació tipus MOOC perfecta per a professionals i amateurs: història, economia, terroir, etc. Està presentada per diferents personalitats que expliquen tot el contingut que un pot desitjar sobre l’univers Champagne. Disposa de vídeos i altres materials i està subtitulat. Té molt d’èxit i s’hi accedeix en una web especial.