Fotografia de: Consells per escollir els vins dels àpats de Nadal | CETT
Universitat de Barcelona

Consells per triar els vins dels àpats de Nadal

21.12.2021
 

Els àpats són protagonistes de les festes de Nadal. Els plats tradicionals d’aquestes dates estan acompanyats de vins i altres begudes. Triar l’adequat és imprescindible per garantir l’èxit del menú. Marina Olivella i Joaquim Valls, alumnes del segon curs del Diploma Sommelier del CETT, ens donen consells per encertar en la tria del vi.


Recomanacions per escollir els vins de les festes de Nadal

Marina Olivella:

  • Pensa en proximitat. Sovint, els plats combinen a la perfecció amb vins de la zona. Per exemple, un plat de Nadal com l’ànec mut del Penedès funciona molt bé amb un vi monovarietal de xarel·lo, varietat estrella de la zona del Penedès.
  • Deixa’t assessorar. Triar un vi no és fàcil, i menys quan tenim la responsabilitat que agradi als nostres familiars o amics. La millor opció és deixar-se assessorar per un especialista en els productes: els sumillers de les botigues especialitzades ens poden oferir el que més s’adequa a les nostres necessitats.
  • Busca sorprendre però sense perdre la tradició. És una bona idea contemplar sempre dues opcions. D'una banda, obrir un vi d’un estil més clàssic per als que els agrada sentir-se còmodes en maridar els plats amb vins de caràcter més tradicional i, de l'altra, un de més atrevit, per a aquells disposats a arriscar amb propostes noves.

Joaquim Valls:

  • El millor vi sempre serà aquell que t’agrada i que comparteixes amb la gent que tu vols. Pots guiar-te per algun vi que t’hagi agradat per estil, elaborador o zona i triar-ne un altre pròxim a aquell. D’aquesta manera t'acostaràs bastant al que t’agrada.
  • Hi ha varietats versàtils que mariden bé amb gairebé tots els plats. Xarel·lo, godello, treixadura, riesling, garnatxes, mencía i pinot noir elaborades sense llarga criança són sempre bones tries per anar sobre segur.
  • Atreveix-te i fes un àpat només amb escumosos. Prova de començar l’àpat amb un escumós del Penedès o d’una zona més freda com la Xampanya. Busca a l’etiqueta un brut nature per a plats més untuosos i greixosos. Un extra brut o brut, per a aquells plats que tinguin més persistència quan els mengis. I sí! Per què no? Un semi sec o dolç si vols acompanyar les postres o per fer el brindis final amb el sobretaula.

Propostes de vins per a plats tradicionals de Nadal

Escudella i carn d’olla

La Marina ens recomana un vi blanc envellit en fusta, ja que conservarà l’acidesa i el frescor d’un vi blanc però tindrà la complexitat i la persistència en boca per maridar la consistència d’aquest plat. En aquesta línia, una opció podria ser una garnatxa blanca de la Terra Alta amb pas per roure.

El Joaquim ens aconsella escumosos amb l’etiqueta brut nature o brut, o optar per un blanc de blancs o un blanc de noirs. També són preferibles llargues criances superiors als 36 mesos i zones com el Penedès o la Xampanya.

Canelons de rostit

La Marina opta per un vi amb un perfil d'un escumós tradicional però amb un toc força innovador amb un cupatge de parellada i chardonnay. És un vi molt elegant i agradable al paladar. Marida a la perfecció amb els canelons per la seva persistència i cremositat en boca, així com una bombolla integrada, que ajuda al fet que els dos elements es complementin.

El Joaquim explica que una opció de vi blanc serien varietats com la xarel·lo o la godello al Penedès o a Galícia. Una opció per a vins negres seria la mencía de la zona del Bierzo o de Ribeiro. També ho serien la garnatxa sense gaire pas amb barrica de la zona de la Terra Alta o una garnatxa més fresca de les zones altes del Priorat del poble de Poboleda o Morera del Montsant o bé de la part sud a Bellmunt del Priorat.

Tortell de Reis

La Marina es decanta per un vi escumós que sigui dolç per estar al nivell del tortell, que sol ser bastant llaminer i moltes vegades farcit de nata, massapà o xocolata.

El Joaquim suggereix les garnatxes en solera de l’Empordà o Priorat.

Torrons

La Marina assegura que per a aquesta ocasió no falla mai un vi dolç de l’Empordà. Un vi molt llaminer al paladar, però amb una bona acidesa que ajudi a equilibrar els dos elements.

El Joaquim ens proposa buscar algun Porto d’estil Tawny superior a 20 anys per als torrons que continguin xocolata o de textura més tova i cremosos. Per als torrons amb fruits secs o de pasta i textura dura, podem optar per un conyac VSOP.

Altres tipus de begudes per a aquestes dates

La Marina ens recorda una gran opció per a aquestes festes és el vermut. És una beguda ideal per oferir als convidats mentre tothom arriba i se saluda. Un vermut blanc refrescant, ben equilibrat i amb un postgust cítric agradable per a qualsevol paladar és una bona tria.

També cal tenir present el brandy, un destil·lat que ofereix múltiples opcions. Hi ha qui prefereix prendre’l sol, però també permet ser la base de diversos còctels, com el clàssic còctel de brandy amb ginger ale.

Estudiants del Diploma de Sommelier al CETT

Marina Olivella i Joaquim Valls, estudiants del Diploma de Sommelier del CETT, ens aconsellen com triar els vins de Nadal