Posem en marxa el primer diploma universitari de l'estat en Cocteleria i Mixologia

19/03/2015  
Fotografia de: Posem en marxa el primer diploma universitari de l'estat en Cocteleria i Mixologia | CETT

Nova titulació en el Campus CETT-UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia: Curs de Cocteleria i Mixologia


  • Javier de las Muelas, empresari, bartender i mixologista, és el director de desenvolupament conceptual dels primers estudis universitaris en cocteleria de l’Estat.

  • El nou diploma és l’única formació en cocteleria reconeguda per la Universitat de Barcelona (UB). 

  • Entre els membres del comitè assessor dels estudis, figuren personalitats de la cocteleria i d’altres disciplines, com el disseny, el teatre, l’economia, la sumilleria o la restauració.


El centre internacional de formació i transferència de coneixement CETT (adscrit a la Universitat de Barcelona) ha presentat el primer Diploma d’extensió universitària en Cocteleria i Mixologia de l’Estat Espanyol. La primera edició d’aquesta formació s’impartirà en el Campus CETT-UB, entre els mesos de novembre de 2015 i maig de 2016, amb l’assessorament i la col·laboració de Javier de la Muelas, empresari, bartender, mixologista i director del desenvolupament conceptual del curs. 


Segons Nan Ferreres, directora de l’Escola d’Hoteleria i Turisme del CETT, “el CETT-UB, gràcies a la seva experiència docent, ha creat els nous estudis per posar a l’abast de l'alumnat una formació única, de qualitat, efectiva i pràctica, que el nou professional en cocteleria ha de dominar per respondre a la demanda creixent del sector”. Els impulsors del nou diploma han assenyalat que l’objectiu final és “donar una visió integral dels continguts que porti a una nova dimensió en el coneixement de la cocteleria”.


Amb una durada de 160 hores presencials (30 crèdits europeus), el nou Diploma es dirigeix a professionals en actiu i a perfils interessats en introduir-se en la cocteleria. Es tracta de l’únic curs en aquest àmbit reconegut per una universitat, en aquest cas la Universitat de Barcelona (UB). 


El terme mixologia s’utilitza a Europa, Estats Units i Japó per referir-se a la cocteleria, activitat que consisteix en l'art i estudi de la ciència de mesclar begudes, la passió per investigar i aprendre tot sobre la base d'un còctel.


COMITÈ ASSESSOR MULTIDISCIPLINARI

La nova titulació compta amb el suport d’un Comitè Assessor, format per personalitats vinculades al món de la cocteleria, però també a d’altres disciplines relacionades, com el teatre, el disseny, l’economia, la summilleria o la gastronomia. Entre els membres del comitè, figuren Ariadna Gil, Gerard Acereda, Chantal Aimée, Héctor Henche, Javier Caballero, Simone Caporale, Kim Ossenblok, Marc Álvarez, Yhanaida Prado, Erik Lorincz, Pepe Dioni, Chris Meier, Manel Tirvió, Juan Carlos Muñoz, Alberto Gómez Font, Josep Maria Gotarda, Quim Vila, Carles Tejedor, Carlos Rolando, Francesc Pons, Roser Torras, Ricardo Garcia-Nieto, Oriol Uria, Jordi Martí, Mercè Garcia i Damià Mula. 


Segons Javier de las Muelas, “la pluralitat del comitè posa de relleu que la cocteleria engloba i es relaciona amb un ampli ventall d’aspectes i temàtiques”. La finalitat del comitè és esdevenir un espai on professionals amb diferents trajectòries puguin aportar la seves respectives visions i, d’aquesta suma, complementar les matèries impartides durant el curs. 


El nou diploma s’orienta als professionals de l’àmbit de la restauració i l’hostaleria, a tècnics de grau mitjà i grau superior en restauració i, finalment, a tots aquells perfils interessats en introduir-se en el món de la cocteleria. Entre les sortides professionals, figuren el de bartender o cap de bartenders (avui, la paraula bartender s’empra per definir i descriure les funcions del cocteler i diferenciar-lo d’altres funcions darrera de la barra de l’establiment), director d’establiments, director de desenvolupament de nous productes, assessor en l'oferta de cocteleria, brand ambassador i comercial de marques de begudes, comercials d’empreses de subministraments de material i equipaments, i també el de supervisor operatiu de centres.


NOU PROFESSIONAL

Per donar resposta a la demanda creixent del sector, l’Escola Universitària d’Hoteleria Entre els objectius del curs, destaca el posar a l’abast dels participants eines per impulsar projectes amb la cocteleria com a protagonista, incloent la seva creació, gestió i execució, i, a la vegada, fomentar la iniciativa i l'esperit emprenedor en l'àmbit de la restauració. 


Entre les temàtiques impartides, el curs aborda els orígens i l'evolució dels perfils de bartender i barista, i s’identifiquen les habilitats i els coneixements necessaris per desenvolupar les seves funcions. El programa també amplia i consolida competències clau del bartender del segle XXI, que compagina el domini de la tècnica clàssica i d'avantguarda, amb el coneixement de les noves tendències del sector i l'especialització en destil•lats, licors i cafè. 


La metodologia del tast i la implicació dels sentits per identificar les característiques organolèptiques dels productes que s'utilitzen són altres aspectes que el curs aporta a l’estudiant, juntament amb la formació en competències directives, el disseny de la carta o la gestió de costos, compres i estocs, o vessants vinculades al lideratge d'equips de treball. 


Per més informació del curs o fer la sol·licitud d'admissió del curs aquí.