La Universitat de Barcelona i el CETT sumen aliances per al seu Programa de suport a persones refugiades

10/12/2018  
Fotografia de: La Universitat de Barcelona i el CETT sumen aliances per al seu Programa de suport a persones refugiades | CETT

  • Els acords s’han establert amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Viladecans, l’empresa Nestlé España, el CETT-UB i la Fundació Gaspar Espuña-CETT
  • Aquestes col·laboracions permetran enfortir les accions del programa de la UB en matèria de formació, incorporació al món laboral i allotjament

Coincidint amb el Dia dels Drets Humans i el 70è aniversari de la Declaració Universal que els va establir, aquest dilluns, 10 de desembre, la Universitat de Barcelona ha signat quatre acords de col·laboració amb el seu Programa de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte, coordinat per la Fundació Solidaritat UB, per promoure l’accés d’aquest col·lectiu a l’educació superior. Els acords s’han establert amb l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Viladecans, Nestlé España, el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB i la Fundació Gaspar Espuña-CETT.

L’acte de signatura ha tingut lloc a la sala Puig Salellas de l’Edifici Històric de la Universitat. Presidit per la vicerectora d’Igualtat i Acció Social de la UB, Maite Vilalta, hi han participat la regidora de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez; la regidora de Solidaritat i Agermanaments i de Processos Participatius de l’Ajuntament de Viladecans, Maria Àvila; la directora de Recursos Humans de Nestlé España, Bárbara Arimont; la patrona de la Fundació Gaspar Espuña-CETT i directora general del Campus CETT-UB, Maria Abellanet, i la gerent del Campus CETT-UB, Elisabet Ferrer Fernández.

«La Universitat de Barcelona té un compromís amb els drets humans i la seva protecció, específicament amb el dret a l’educació i la igualtat, i el volem desenvolupar amb tots els instruments al nostre abast», ha explicat la vicerectora Maite Vilalta, durant la seva intervenció.

El conveni aprovat per l’Ajuntament de Barcelona comporta la renovació de l’acord que es va signar fa dos anys, el novembre del 2016, per posar en marxa les dues primeres edicions del Curs de transició als estudis de grau i formació en drets humans i cultura de pau del programa de la UB. Aquest curs és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol i a Europa que té l’objectiu de facilitar el pas de l’alumnat procedent de zones en conflicte a fer estudis de grau, màster o formació professional a Barcelona, com a única possibilitat de continuar la seva trajectòria acadèmica. Les beques del curs inclouen allotjament i manutenció, així com assessorament jurídic, assistència psicològica i acompanyament acadèmic i social, entre d’altres.

En l’actual conveni, la UB i l’Ajuntament de Barcelona posen en marxa el projecte Vies Segures Alternatives (VISA) per a estudiants refugiats (2018–2020), que inclou el desenvolupament de la tercera edició del curs de transició als estudis de grau; l’avaluació i sistematització del Programa UB de suport a persones refugiades, i la proposta d’una agenda d’accions institucionals per al futur. Igualment, una altra de les novetats del conveni és el seguiment i l’acompanyament individual de l’alumnat, no només en el seu procés formatiu, sinó també en la seva incorporació al món laboral. El projecte VISA es desenvoluparà sota el paraigües del Pla director de cooperació per a la justícia global de Barcelona (2018-2021).

Respecte a l’acord de col·laboració signat amb l’Ajuntament de Viladecans, el consistori viladecanenc contribuirà a l’allotjament dels estudiants acollits pel programa de la UB amb la voluntat d’afavorir el seu procés d’autonomia personal i d’integració social.

Per la seva banda, Nestlé España oferirà dues beques remunerades durant l’any 2019 (una per semestre) a persones beneficiàries del programa de la UB perquè s’incorporin a l’equip de la seva oficina central, a Esplugues de Llobregat. La companyia inclou aquesta acció dins de Global Youth Initiative: Nestlé needs YOUth, una iniciativa que impulsa des del 2014 amb l’objectiu de proporcionar oportunitats, tant laborals com educatives, a joves menors de trenta anys.

Finalment, el CETT-UB i la Fundació Gaspar Espuña-CETT posaran a disposició de les persones beneficiàries del programa de la UB una beca per fer un dels cursos de postgrau de la seva oferta formativa.

Fotografia de: La Universitat de Barcelona i el CETT sumen aliances per al seu Programa de suport a persones refugiades | CETT

Programa UB de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte

El setembre del 2015 la Universitat de Barcelona va engegar el Programa UB de suport a persones refugiades i provinents de zones en conflicte. El programa inclou accions de suport a estudiants refugiats mitjançant beques de matrícula universitària, cursos de llengua catalana i castellana, programes de mentoria, allotjament, assessorament jurídic i assistència psicològica. En la mateixa línia, la UB organitza diverses activitats d’informació, formació i sensibilització sobre la crisi dels refugiats i participa en projectes europeus i de dimensió internacional, com inHERE (Higher Education Supporting Refugees in Europe) i RESCUE (Refugees Education Support in MENA countries).

Per al desenvolupament d’aquestes activitats i projectes, el programa ha teixit una xarxa interna de treball amb una quinzena de grups, departaments i àrees de la UB; una xarxa interuniversitària de col·laboració, i una xarxa externa a la Universitat, que inclou convenis de col·laboració amb administracions públiques, centres educatius i entitats que treballen en l’àmbit del refugi. En aquest sentit, el programa ha estat seleccionat per al Catàleg de bones pràctiques en l’acollida de persones refugiades del projecte inHERE com un exemple d’enfocament estratègic i de col·laboració amb diversos agents, amb voluntat de sostenibilitat.