Catalunya, a partir de diversos projectes
públics i privats, és considerada com un referent internacional en el binomi
Gastronomia i Educació.
Catalunya és l’amfitriona de l’Interregional Exchange Visit del
Projecte Europeu EUREGA (EUropean REgions of GAstronomy) que se celebrarà entre
el 26 i el 29 de març a Barcelona i el Bages. La trobada se centrarà especialment
en el binomi Gastronomia i Educació i l’experiència catalana en aquest àmbit.
Així, 7 països
europeus, a través de 25 representants de diferents institucions de referència
a Europa, coneixeran de primera mà, analitzaran i debatran sobre algunes de les
bones pràctiques desenvolupades a Catalunya. Cal destacar que Catalunya és
considerada un referent en aquest camp a partir d’experiències innovadores que
s’han posat en marxa en la divulgació dels valors de la gastronomia en tots els
àmbits de la societat i a través de diferents centres del país. Les sessions de
treball se centren en l’anàlisi d’aquestes experiències i el seu impacte en
l’activitat gastronòmica, així com els estímuls i generació d’oportunitats a la
indústria agroalimentària i a la producció local.
En les sessions de
treball també s’estudia la implementació del Pla de Contractació Publica
Alimentària de Catalunya, el programa PAAS del Departament de Salut de la
Generalitat de Catalunya per promoure la salut a partir de l’activitat física i
alimentació saludable, així com diverses experiències adreçades a fomentar els
bons hàbits alimentaris als menjadors escolars.
L’organització de
la trobada i el disseny de les sessions de treball ha estat realitzada per
PRODECA (Promotora dels Aliments Catalans), un dels 9 socis que conformen el consorci
EUREGA.
Catalunya, referent en Gastronomia i Educació
Per a l’Interregional Exchange Meeting d’EUREGA
es compta amb la participació de projectes de referència en innovació, formació
i divulgació gastronòmica, com:
· El Campus internacional CETT-UB, és un campus internacional per a l'educació i la transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia, adscrit a la Universitat de Barcelona. Ofereix formació i estudi a tots els nivells -formació professional, universitària de grau, màsters i postgraus, contínua per a professionals en actiu i a mida de les empreses- que utilitzen el seu propi model educatiu basat en un equip de docents i professionals que combina rigor acadèmic i àmplia experiència, i la recerca de coneixements especialitzats en turisme, hoteleria i gastronomia.
·
La FUNDACIÓ
ALÍCIA, com a centre de recerca en cuina, productes i processos culinaris per a
la millora de l'alimentació de les persones vinculat al patrimoni alimentari i
gastronòmic dels territoris.
·
LABULLIGRAFIA,
el disruptiu projecte liderat per Ferran Adrià basat en l'auditoria creativa
del restaurant El Bulli, on s’organitzarà en format expositiu el seu arxiu
històric sota la metodologia Sapiens per
comprendre la immensitat del llegat de coneixement, creativitat, innovació i
emprenedoria generat per Ferran Adrià i tot el seu equip.
·
El CULINARY
INSTITUTE OF GASTRONOMY, escola de cuina de recent creació que vol transformar
la forma de cuinar amb un projecte pedagògic centrat en formar professionals
amb innovadores metodologies d’aprenentatge aplicades a Silicon Valley i
adaptades a aportar solucions de valor en què la tecnologia, la creativitat i
la innovació són claus.
EUREGA, un projecte per posar en valor la
gastronomia en les polítiques i estratègies de país
L’any 2016
Catalunya va ser proclamada Regió Europea de Gastronomia i fruit de
l’experiència, juntament amb d’altres
socis europeus, el 2018 va començar a caminar el projecte EUREGA que es durà a
terme entre 2018 i 2022.
L'objectiu
principal de EUREGA és incloure i promoure la importància i potencial de la
gastronomia en les estratègies i polítiques de la UE, regionals i nacionals,
com a actiu i element distintiu de la identitat cultural regional i generador
de noves oportunitats de desenvolupament econòmic.
La gastronomia, el
patrimoni alimentari local i regional és un patrimoni cultural europeu comú
i un important actiu econòmic. Les
cadenes de valor agroalimentàries regionals i la cooperació que generen entre
diversos sectors, inclosos el sector agroalimentari, el turisme, l'hostaleria,
l'educació, etc., ofereixen un potencial molt rellevant en el desenvolupament
local, davant reptes complexos com la uniformitat i empobriment gastronòmic,
amb tot el que això implica, que es deriva de la globalització. En aquest
sentit els esforços d’EUREGA en concentren en donar valor a la singularitat del
patrimoni gastronòmic com a subjecte de protecció i potenciació per part de les
polítiques públiques. Aquestes són les línies de treball i els objectius
marcats en el projecte EUREGA per part dels 9 socis que el conformen.
Els membres de programa EUREGA son la municipalitat de ‘s-Hertogenbosch
(Holanda), la província de de Noord-Brabant (Holanda), l’organisme ProAgria
Pohjois-Savo (Finlàndia), l’Assemblea Regional del Nord i Occidental (Irlanda),
l’Agència de Desenvolupament de la Regió del Sud de l'Egeu -READ SA (Grècia),
el Consell del comtat de Sibiu (Rumania), el Govern del comtat d'Hajdú-Bihar
(Hungria, Prodeca i IGCAT (Catalunya)
|