El CETT participa en la “Refresh Conference 2019” oferint un àpat gratuït amb aliments de reaprofitament

10/05/2019  
Fotografia de: El CETT participa en la “Refresh Conference 2019” oferint un àpat gratuït amb aliments de reaprofitament | CETT

En col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA)

El CETT participa en la “Refresh Conference 2019” oferint un àpat gratuït amb aliments de reaprofitament

· El menú s’ha elaborat amb una “improvisació controlada”, a partir d’aliments de qualitat recuperats que s’han recollit aquest mateix divendres al matí a Mercabarna

· Amb aquesta iniciativa, el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-Universitat de Barcelona vol contribuir en la lluita contra el malbaratament d’aliments, posant el focus en la sostenibilitat alimentària


Avui, divendres 10 de maig, una vintena d’alumnes i professors de cuina voluntaris del Campus CETT-UB han preparat de manera gratuïta el sopar de clausura de la “Refresh Conference 2019” per a un centenar de persones, al Disseny HUB de Barcelona. En col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), el menú s’ha elaborat amb una “improvisació controlada”, a partir d’aliments de qualitat recuperats que s’han recollit el mateix divendres al matí a Mercabarna.

Amb aquesta iniciativa, el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia  CETT-UB vol posar el focus en la sostenibilitat alimentària. La directora de l’Escola Tècnica Professional i d’Estudis Universitaris de Gastronomia del CETT, Nan Ferreres, ha explicat que “des del CETT tenim un compromís ferm amb la sostenibilitat alimentària. Accions com aquestes permeten posar en pràctica els coneixements al nostre alumnat. La responsabilitat i sensibilitat envers la gestió del malbaratament alimentari és de màxima importància i, per això, dins el nostre pla de formació dels estudis de cuina i gastronomia del CETT, incloem assignatures amb aquest contingut dotant, així, als futurs professionals de coneixement i consciència en un tema tan transcendent”.

Per la seva banda, el professor del Grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques del CETT, el xef Felipe Celis, ha afegit que “participar en activitats com aquesta és, a més de necessari per a la societat, molt positiu per a nosaltres com a professors, perquè podem transmetre als alumnes valors tan importants com és la sostenibilitat”. Tanmateix, aquesta col·laboració va molt més enllà, ja que per a aquest expert en sostenibilitat alimentària i pioner en la generació de coneixement sobre el malbaratament a les cuines professionals, “el CETT-UB té una oportunitat d'or per aportar la seva experiència i coneixements del sector a un centenar de persones nacionals i internacionals", fent referència a l’elaboració del sopar de cloenda per a un centenar de participants de la conferència que també poden sumar-se de manera voluntària en l’elaboració del menú.


Una col·laboració molt profitosa

Precisament per aconseguir l’objectiu de treballar per la sostenibilitat alimentària, el CETT-UB col·labora des de fa tres anys amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) en diferents activitats com xerrades informatives, com per exemple la participació en la Jornada Zero Food Waste el novembre de l’any passat i amb aquesta contribució conjunta en la “Refresh Conference 2019”. “Un terç dels aliments que es produeixen al món es perden des del camp fins al consumidor final”, assegura Gaby Susanna, directora de la PAA, per qui “col·laborar conjuntament amb una escola com el CETT-UB és una magnífica oportunitat, perquè ens permet sensibilitzar contra el malbaratament els xefs i futurs xefs, ja que ells són un model per a la societat i tenen un paper clau per transmetre una manera de cuinar creativa que recuperi el valor dels aliments i la seva sostenibilitat”.

Per a l’elaboració d’aquest sopar, una vintena d’alumnes i professors voluntaris del CETT-UB, coordinats pel cap de cuina de l’Escola, Òscar Teixidó, s’han traslladat aquest migdia per recollir els aliments recuperats de Mercabarna, que tot i ser de qualitat, havien quedat fora dels circuits de comercialització. Una vegada la furgoneta ha arribat al Disseny HUB Barcelona, els professors i alumnes s’han reunit per decidir el menú i s’han dividit en diferents grups de treball. A partir de dos quarts de set, un centenar de participants de les conferències s’han afegit a l’equip de cuina del CETT-UB, també de manera voluntària i com a exemple d’acció col·laborativa, de manera que el sopar ha pogut començar a servir-se a partir de les vuit de la tarda. El menú, finalment, ha consistit en una combinació rica en verdures i fruita, amb plats arrelats a la cultura i tradició gastronòmica catalana.


Més que una conferència de malbaratament alimentari

La “Refresh Conference 2019” és un esdeveniment per tractar temes de malbaratament alimentari i per buscar estratègies per reduir-lo i posar en valor els productes o parts dels aliments menystingudes. El fòrum té caràcter europeu i ha reunit 180 persones de diferents sectors que han assistit i participat en les conferències dels experts.

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), un terç dels aliments produïts a escala mundial per a consum humà no arriben a ser consumits; es perden al llarg del cicle alimentari, del camp al plat. A Catalunya, la quantitat d’aliments malbaratats cada any s’estableix en 262.471 tones, l’equivalent a 35 kg per persona i a 112 euros per habitant. Aquesta xifra només té en compte les darreres fases del cicle alimentari: restauració, comerç al detall i consum. Si es contempla la totalitat del cicle (incloent-hi sector primari, agroindústria i distribució), la xifra arriba a 500.000 tones d’aliments malbaratats/any.