Serveis en línia
INICI > Notícies > 10 pel·lícules per als amants de la gastronomia

10 pel·lícules per als amants de la gastronomia

01/04/2020  

'Vatel’, ‘Como agua para chocolate’ o ‘Un toque de canela’, alguns dels títols que suggereixen els professionals del CETT

Després de diverses setmanes de confinament, s’acosta una Setmana Santa que, segurament, serà molt diferent de com l’havíeu imaginat i, a més, potser ja haureu acabat les sèries que teníeu pendents de veure. Pot ser, però, un bon moment per reprendre les vostres aficions i interessos, també, a través del cinema.

Els experts del CETT recomanem films que els amants de la gastronomia no es poden perdre. En aquesta primera entrega, comparteixen 10 pel·lícules per viatjar per la història de la gastronomia.

Aquests dies, en què passeu més temps a casa, són una bona oportunitat per descobrir, també, la gastronomia, a través del setè art: el cinema.

10 pel·lícules per viatjar per la història de la gastronomia

1. El festín de Babette (Babettes gæstebud, 1987)

“Babettes gæstebud” va guanyar l’Oscar al millor film de parla no anglesa, i és considerada per alguns com el “Citizen Kane” de les pel·lícules gastronòmiques. Intimista i emotiva, es basa en un relat de l’escriptora danesa Isak Dinesen -pseudònim de Karen Blixen-, autora i protagonista també del llibre que va donar origen a “Memòries d’Àfrica”. Si voleu saber com era un àpat francès a finals del segle XIX i com es vivia a Dinamarca molt abans del boom de la Nova Cuina Nòrdica, no us la perdeu!













2. Vatel (2000)

Ambientada a la França del segle XVII, mostra el paper que va assolir la gastronomia a la cort de Lluis XIV. Un festival per a la vista i grans interpretacions en un film que narra tres dies de festes i banquets organitzats pel mestre de cerimònies François Vatel. Us semblarà increïble, però Vatel va ser un personatge real, i gairebé tot el que apareix a la pel·lícula és versemblant, ja que la producció va comptar amb historiadors de la cuina com a assessors.


3. Como agua para chocolate (1992)

Tot el sabor, el color i la sensualitat de la cuina mexicana, en aquesta pel·lícula d’Alfonso Arau, basada en la novel·la del mateix nom de l’escriptora Laura Esquivel, qui també va escriure el guió. Un còctel de realisme màgic i gastronomia, ambientat en la Revolució Mexicana.


4. E il cibo va (2017)

Voleu saber per què la cuina italiana és una de les més universals? Aquesta pel·lícula ens mostra el viatge que va fer la cuina italiana als Estats Units o a l’Argentina, amb els emigrants que van deixar enrere les seves llars a Itàlia des de finals del segle XIX per buscar un futur millor més enllà de les seves fronteres.


5. Un toque de canela (Politiki kouzina, 2003)

Una pel·lícula per viatjar d’Atenes a Istanbul, acompanyats pel perfum de les espècies i per les vivències del seus protagonistes, que viuen les conseqüències del conflicte polític entre Grècia i Turquia durant la primera meitat del segle XX. Alhora, descobreixen que a la vida tot ha de tenir un toc d’aroma i sabor.


6. 18 comidas (2010)

Galícia és un dels millors llocs per viatjar si busquem cultura i gastronomia. En aquesta pel·lícula de Jorge Coira, el menjar és el protagonista i també esdevé la coartada per reflexionar sobre les relacions humanes, amb el fantàstic decorat, entre d’altres, de Santiago de Compostela.


7. Comer, beber, amar (Eat Drink Man Woman, 1994)

Un meravellós viatge a Taiwan i la seva gastronomia. Dirigida per Ang Lee, ens submergeix en un univers familiar en el qual la preparació del menjar i les relacions que s’estableixen al voltant de la taula ens expliquen tant de la cuina xinesa com de l’amor, el respecte i el xoc entre tradició i modernitat.


8. Julie y Julia (2009)

Entre el Nova York contemporani i el París dels anys 50, una encantadora pel·lícula de Nora Ephron que confronta a Julia Child amb la bloguera Julie, que intentarà, en un any, cuinar més de 500 plats del receptari de Child. No us perdeu la genial interpretació que fa Meryl Streep de la mítica cuinera nord-americana que va ensenyar cuina francesa als seus compatriotes. Per comprovar-ho, només heu de veure els vídeos de l’autèntica Julia Child a YouTube.


9. Midnight Diner (Shinya shokudô, 2014)

En una bulliciosa ciutat del Japó, mil històries es barregen en un restaurant que només obre des de la mitjanit fins que surt el sol. Versió cinematogràfica d’una sèrie de televisió de gran èxit des de 2009, basada alhora en el manga de Yarô Abe. Compta amb la seva continuació a Netflix, ‘Midnight Diner: Tokyo Stories’.


10. Un viaje de 10 metros (The Hundred-Foot Journey, 2014)

Una comèdia romàntica amb un toc de conflicte cultural per passar una bona estona veient grans interpretacions. Ens situa al sud de França, per assistir a un duel entre un restaurant amb estrella Michelin i el que acaba d’obrir una família d’emigrants de l’Índia.


Recomanacions d'Isabel Lugo, professora d'Història de la Gastronomia al CETT  

Agenda
 
CENTRE DE RECURSOS. GRUP CETT. 2014