Com celebrar el Sant Jordi confinat

21/04/2020  
Fotografia de: Com celebrar el Sant Jordi confinat | CETT

Avui que un virus està fent trontollar la nostra forma d’habitar el món tenint-nos reclosos i alienats, se’ns fa més evident que mai el caràcter social de la nostra espècie. Trobem a faltar l’altre i trobem a faltar passejar-nos pels llocs dels altres.

Gràcies a la tecnologia podem apropar-nos una mica més als altres. El COVID-19 ha fet que, definitivament, les videotrucades no siguin només cosa de la generació Z, dels millenials i d’una petita part de boomers avesats a la tecnologia.

Però això no és tot; quan pengem la videotrucada tenim fam també de desplaçar-nos, de veure altres llocs. Com donem resposta al nostre afany de sortir i endinsar-nos en paisatges suggestius que ens permetin conèixer altres cultures? La literatura, el cinema i altres expressions culturals són indispensables per omplir aquest buit. Aquest parèntesi és, per tant, una oportunitat per reconèixer el paper cabdal de la cultura com a estímul de la nostra imaginació.

"La literatura, el cinema i altres expressions culturals són indispensables per omplir aquest buit. Aquest parèntesi és, per tant, una oportunitat per reconèixer el paper cabdal de la cultura com a estímul de la nostra imaginació".  

El món del llibre ha patit també les conseqüències de la pandèmia i la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han decidit ajornar la diada de Sant Jordi. Tot i així, amb la voluntat de poder gaudir d’aquesta festa, part del nostre patrimoni cultural immaterial, us presentem diferents maneres de celebrar la diada des de casa.

Si el dia de Sant Jordi sentim enyorança de poder sortir al carrer i celebrar-ho com cada any, la Casa Batlló, que ja ha convertit en tradició l’exuberant guarniment de la seva façana amb roses, ens convida aquest any a buscar formes creatives per portar la festa a les nostres façanes a través de la campanya #TotsFemSantJordi. Tampoc tenim excusa aquest any per regalar roses a les persones estimades. Des del seu web, la campanya #capsantjordisenserosa ens dona l’opció de regalar roses virtuals; cal destacar que els beneficis d’aquesta campanya aniran destinats a l’Hospital Clínic.

Arranjat el tema de la rosa, ara ens queda buscar un llibre. Una gran iniciativa és la parada virtual de l’editorial Comanegra, a través de la qual podem comprar els llibres a l’editorial, destinant una part proporcional de la compra a la llibreria de la nostra elecció. Tenim també altres opcions per trobar lectura, com la que ens ofereix la xarxa de llibreries Libelista i la xarxa d’editorials independents ‘Llegir en català’, que promouen la campanya #ObrimFinestres, una iniciativa que dona la possibilitat de comprar aquells llibres que vulguem i rebre’ls quan es reprengui l’activitat comercial. D’una forma semblant, #LlibreriesObertes ofereix l’opció de fer una comanda directament a les llibreries a nom de la persona a qui volem regalar un llibre, de manera que aquesta pugui passar-lo a recollir quan sigui possible. Així mateix, encara que aquest any no les trobem al carrer, moltes d’aquestes llibreries segueixen accessibles a través de la seva pròpia pàgina web.

També trobem opcions per llegir sense moure’ns de casa: aquests dies, nombroses editorials i institucions han posat a disposició del públic part del seu catàleg o col·lecció. És el cas dels Contes per al confinament de l’editorial Males Herbes, obres editades per Errata Naturae o el Teatre Nacional de Catalunya, que durant aquests dies dona accés obert a més de 60 títols publicats per Arola Editors.

"Un bon nombre d’equipaments estan generant iniciatives per tal de poder posar en valor i compartir el seu contingut a distància" 

Aquests dies també els podem dedicar a explorar a distància atractius patrimonials vinculats a la literatura, ja que un bon nombre d’equipaments estan generant iniciatives per tal de poder posar en valor i compartir el seu contingut a distància. Un bon exemple és l’American Writers Museum, que ofereix diversos continguts en línia, com material multimèdia corresponent a l’exposició My America: Immigrant and Refugee Writers Today, dedicada a escriptors vinguts de fora que han desenvolupat la seva carrera als Estats Units. També el museu The Rosenbach, a través de la seva plataforma online, posa a la nostra disposició el contingut d’algunes exposicions del museu a les Gallery Gateways. Un altre equipament patrimonial vinculat a la literatura amb contingut interessant per aquests dies és el recent Museum of Literature Ireland (MoLI) que, amb la col·laboració de l’escriptora de llibres infantils Sarah Webb, publica diàriament diverses activitats per encoratjar la creativitat literària del públic infantil.

Ja a casa nostra, Espais Escrits ens convida a aprofitar aquest moment de reclusió per explorar el paisatge literari vinculat a la literatura catalana a través del Mapa Literari Català, un recurs ja conegut però que cada vegada compta amb més informació sobre les figures cabdals de la tradició literària catalana.

Aquestes són només algunes de les iniciatives que han sorgit els últims dies degut a la pandèmia i gràcies a l’esforç d’editorials, llibreries i equipaments patrimonials. Tanmateix, accions similars s’estan multiplicant aquests dies; una mostra més del dinamisme i la tenacitat del sector cultural i literari, així com de la rellevància de la diada de Sant Jordi en l’imaginari cultural català. No queda dubte, per tant, que malgrat caldrà esperar encara uns mesos per remenar llibres a les parades de Sant Jordi, aquest abril pot seguir sent el mes literari per excel·lència.


Recomanacions del Dr. Jordi Arcos Pumarola, professor i investigador del grup de recerca TURCiT del CETT (Grup de recerca en Turisme, Cultura i Territori)