La contribució del CETT al sector del turisme

31/08/2020  
Fotografia de: La contribució del CETT al sector del turisme | CETT

La recuperació del turisme, un dels principals motors econòmics del nostre país, és una qüestió molt rellevant i que caldrà repensar de cara al futur. En aquest sentit, els professionals del sector del turisme, l’hoteleria i la gastronomia, tal com mostra la iniciativa #SomFutur, coincideixen en el fet que la formació serà un element fonamental. Així, els experts del CETT-UB han aportat valor al sector a través d’articles i entrevistes centrades en les idees clau per a la recuperació, que necessitarà la col·laboració de tots els actors implicats.

La Dra. Maria Abellanet, CEO del CETT, en diferents entrevistes i jornades a les quals ha participat, ha desgranat els elements que seran fonamentals per a la recuperació del turisme. A la jornada que la Cambra de Comerç de Barcelona ha celebrat a través de la Llotja Virtual sobre la reactivació de l’economia, Abellanet ha fet referència al fet que competències i coneixements com la resiliència, la creativitat, la mirada innovadora, l’adaptabilitat i capacitat d’anàlisi i aprenentatge dels professionals del sector són i seran indispensables. Habilitats que s’adquireixen a través de la formació i que tindran un gran valor en el futur, un aspecte que la CEO del CETT ha tractat també en una entrevista a Smart Travel News.

Tenim el repte de fer que el turisme a Barcelona sigui estratègicament potent, responsable i sostenible”

Maria Abellanet

Així mateix, en una entrevista a Betevé, ha incidit en què cal comptar amb persones formades, perquè la formació crea futur. També ha destacat que “tenim el repte de fer que el turisme a Barcelona sigui estratègicament potent, responsable i sostenible”.

Per la seva banda, el Dr. Eugeni Osácar, director de recerca del CETT-UB, ha participat al programa Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio per reflexionar sobre la gestió de l’activitat turística en zones urbanes com Barcelona. En aquest sentit, Osácar ha incidit en que “a Barcelona, hi ha d’haver una aposta cultural molt clara”.

La sostenibilitat també sorgeix com un aspecte que cal incorporar en la gestió del turisme. El Dr. Jordi Arcos, professor i investigador del TURCiT del CETT-UB (Grup de recerca en Turisme, Cultura i Territori), ha publicat un article a l'Organització Internacional del Turisme Social (ISTO) en el qual fa referència al futur del turisme, destacant que “tot i que aquest any i possiblement els pròxims seran complicats per les empreses del sector, el turisme com a activitat no sembla que s’hagi d’extingir en un futur a mig termini”.

"El CETT aporta coneixement als sectors del turisme, l’hoteleria i la gastronomia amb l’objectiu de contribuir a l’excel·lència d’aquests àmbits"

La recerca en turisme és important per conèixer el sector i poder prendre decisions basades en dades rigoroses. El CETT i Vodafone han presentat l’estudi El turisme a l’era post-COVID-19, que dóna les claus per a la recuperació i tracta els reptes futurs que tenen les companyies. També en el marc de l’aposta del CETT per generar i transferir coneixement expert, el Dr. Oriol Anguera-Torrell, director del GRATiR del CETT-UB (Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració), ha publicat els resultats de l’estudi sobre l’impacte de la COVID-19 al sector hoteler, que analitza com la COVID-19 ha condicionat algunes decisions dels establiments hotelers espanyols a curt, mig i llarg termini. Anguera-Torrell, en una entrevista a Ràdio 4, ha destacat que el turisme de proximitat serà un dels més beneficiats d’aquest estiu atípic.

El CETT-UB fomenta no només la formació dels professionals del sector, sinó també l’impuls de la recerca aplicada com a font de coneixement científic i de transferència, un element clau en el context actual per a la recuperació i transformació d’aquests sectors. L’activitat de recerca és un dels pilars del CETT-UB, i per això treballa per aportar coneixement als sectors del turisme, l’hoteleria i la gastronomia, amb l’objectiu de contribuir a l’excel·lència d’aquests àmbits. Durant el curs 2018-2019, per exemple, el centre universitari va portar a terme un total de 222 activitats relacionades amb la recerca a través dels seus tres grups d’investigació.

El paper de vincle i transmissor de coneixement del CETT entre el món acadèmic i el sector ha estat també decisiu a l’hora de convertir-se en membre de la Junta Directiva de Membres Afiliats de l’Organització Mundial del Turisme (OMT).