Adrià Lopez, Alumni del mes de juliol

01.07.2021
 
Adrià Lopez, Alumni del mes de juliol

• Ens agradaria que ens expliquessis com i perquè vas decidir estudiar "Direcció turística" al 2014:

En el meu cas jo venia d'estudiar un grau superior en Agències de Viatges i gestió d'esdeveniments. Varen ser dos anys d'un curs molt interessant, on vaig tenir l'oportunitat d'aprendre sobre aquesta indústria, però em vaig quedar amb ganes d'aprendre molt més. En aquell moment va ser quan vaig decidir començar la carrera universitària en "Direcció turística" des de l'any 2014 fins al 2018, passant per una experiència Erasmus a Amsterdam inoblidable i molt recomanable a tot estudiant que tingui l'oportunitat i les ganes.

La gent sempre em pregunta: per què turisme? I pensareu: perquè m'agrada viatjar, conèixer noves cultures, idiomes, etc... Doncs per una part sí, però realment jo penso més a nivell professionalment i amb visió de futur. Vivim en un món on el treball tal com el coneixem està cada cop més robotitzat, la feina és cada cop menys original. El món és tan global que trobar alguna cosa nova és cada cop més difícil. Les ofertes de treball són menys remunerades, més esclavitzants i més monòtones. Cada cop s’estan perdent més llocs de treball a causa de l’avanç tecnològic. A mesura que el temps passi trobarem més gent necessitada de feina i menys llocs laborals.

I perquè faig tota aquesta reflexió? Doncs perquè el turisme sempre ha sigut, és i serà un dels sectors on aquest efecte es veurà menys afectat. Per què? Com ja he dit estem entrant en una dinàmica de societat, vivim en un món on cada cop tot és més igual, avorrit, inclús trist. El turisme ens dona l'oportunitat de vendre experiències reals, tenir contacte directe amb les persones, aprenentatge constant sobre cultures, història, gastronomia, creixement personal i un llarg etc... Perquè el turisme inclou a tothom sense excepció. Al final no és més que una eina per educar societats i una eina molt important per poder ajudar a canviar el món a poc a poc. Turisme com a forma d'educar, de diversió, de connexió y solidaritat. Aquest ha sigut el meu gran PERQUÈ d’estudiar turisme.

• Com ha sigut la teva "Experiència CETT"?

La meva "Experiència CETT" ha sigut en general bona. Vaig aprendre molt sobre aquesta meravellosa indústria i vaig fer molts bons companys. Però si sóc sincer les meves expectatives eren molt altes i em vaig quedar amb la sensació que 4 anys per una carrera en turisme és molt temps. 2 anys, per exemple, crec que serien suficients.

Turisme és un grau molt interessant perquè l'alumne aprèn una mica de diverses disciplines: economia, empresa, turisme, estadística, gestió d'esdeveniments, psicologia... Però un tampoc surt de la universitat amb la sensació que sap molt en alguna cosa en concreta sinó que ha après una mica de tot. Repeteixo, això té tant la seva part positiva com negativa. El meu consell és que una vegada graduats, no pareu, seguiu formant-vos, feu pràctiques a llocs que us agradin per més que paguin poc, l'experiència al final és tot, els diners i la feina ja arribaran quan toqui, ara és el moment d'estudiar i formar-se sobretot especialitzar-se en la part que més us cridi l'atenció.

• Ens podries explicar com ha evolucionat la teva carrera professional?

Haig de dir que una de les primeres feines que vaig trobar va ser gràcies a la borsa laboral E3 del CETT. Dir que l'E3 ha sigut el millor servei del qual he gaudit durant els meus estudis, sempre molt compromesos a ajudar-me a buscar feina i en la majoria de les ocasions amb èxit. Sempre els hi estaré agraït.

Mentre estava estudiant treballava de cambrer per a una cadena de restaurants a Barcelona, vaig fer les pràctiques a una molt bona agència de viatges i en graduar-me vaig estar treballant com a recepcionista durant quasi un any en dos hotels diferents. Durant aquest any vaig aprendre moltíssim sobre la indústria i va ser una experiència molt bona i enriquidora. Però després de treballar un any, tenir una bona feina i tenir-ho "tot" em sentia com una mica estancat, estudiar 4 anys de carrera per fer check ins-outs a un hotel? No, això no és per mi, necessito alguna cosa que m'ompli més. En aquell moment vaig decidir aplicar a un programa d'estudiants del CETT per treballar a l'estranger, vaig passar totes les entrevistes i me'n vaig anar un any sencer als Estats Units. Allà vaig treballar a un hotel de North Dacota (al mig del no re a un poblet Western com el de les pel·lícules, va ser una experiència única i molt recomanable). Durant la segona part de l'any vaig estar vivint a Miami més de vuit mesos treballant a un club de iots i vaixells de molta categoria, un club privat de molta classe, on vaig aprendre moltíssim i vaig fer molt bons contactes i amistats.

Per coses de la vida, els meus pares, també viatgers des de tota la vida, van decidir mudar-se a Colòmbia i comprar una casa rural. Amb la desgràcia que el meu pare, malalt de càncer, va morir fa pocs mesos a aquest país llatinoamericà. A causa de la situació crítica, estant a Miami en plena pandèmia, vaig poder arreglar un vol humanitari per poder viatjar a Colòmbia. Durant els primers mesos em van cancel·lar dos vols per tornar a Barcelona i vaig anar veient que la zona on tinc localitzat el negoci (Eje Cafetero Colombiano) és una zona amb un potencial turístic enorme, és un paradís natural per viure i treballar on la gent m'ha rebut amb els braços oberts.

El turisme que es desenvolupa en aquesta regió és purament turisme d'aventura, de natura, de ben estar i salut, espiritual, biològic, avistament d'ocells i plantes exòtiques i un llarg etc. Per tant tenint en compte la meva formació, passió i experiència vaig decidir quedar-me al Eje Cafetero per començar el meu propi negoci, utilitzant la casa rural que tenim com allotjament per els nostres clients i creant una petita agència de viatges online operadora, oferint els nostres propis Tours amb transport, allotjament, menjar, guies etc. A més a més, també oferim els nostres propis paquets turístics i venem les nostres pròpies experiències.

Penso jo que la tendència del viatger o turista post pandèmia serà aquell viatger motivat per visitar llocs més connectats amb la natura, tenir una experiència més real amb la cultura i la gent que viatja, un viatger que evitarà les grans aglomeracions i preferirà el tracte exclusiu i més privat. El meu negoci es basarà bàsicament en aquestes premisses i valors, donar un servei exclusiu, privat i professional.

És interessant a vegades com succeeixen les coses en la vida d'un, jo sempre he dit que la meva vida era com un puzle sense sentit, però que amb el temps han anat encaixant les peces. Mai havia pensat que acabaria a l'altra punta del món muntant el meu propi negoci turístic i vivint en mig d'un paradís natural!

•Quins consells donaries als estudiants que com tu, en el seu moment, acaben de sortir del CETT?

El més important que vaig fer i que em va funcionar moltíssim va ser SORTIR DE LA ZONA DE CONFORT! No us conformeu en res ni amb tot, sempre qüestioneu-ho tot, busqueu millorar sempre, busqueu ajudar als altres sempre, el creixement personal és molt més important que el professional. Una vegada us coneixeu al 100%, sabreu millor què voleu, sabreu millor qui sou i què és més convenient per vosaltres. Una vegada això ho tingueu clar, la vida anirà sola, treballar no serà mai més anar a la feina, busqueu què us apassiona i aneu a per totes sense importar què diguin els altres. Viatja, fes bogeries, treballa en diferents llocs, coneix molta gent i fes molts contactes, mai saps qui et podrà ajudar. No tingueu pressa per tenir èxit. Si treballes amb ganes, il·lusió i amor en tot el que et proposis, és com una fórmula matemàtica, l'èxit t'arribarà segur.

•Des del CETT com podríem continuar ajudant-te en la teva carrera professional?

El CETT és una institució amb molts recursos i contactes. Des del meu punt de vista professional m'agradaria poder col·laborar amb vosaltres, en temes de publicitat, crear connexions amb altres agències de viatges, operadores o empreses de turisme per poder fer negocis junts i col·laborar, ja que el meu perfil de client va sobretot a l'europeu (puntualitzant l'espanyol) i al client americà (aprofitant els meus contactes a aquest país). Estic en una fase del meu projecte on només estic començant, per tant m'interessaria molt el tema de la publicitat i màrqueting per començar en bon peu i atraure el client que busco captar.

I finalment, per altra banda com a estudiant que he sigut del CETT, m'agradaria poder tornar d'alguna manera i agrair l'educació que he rebut per la seva part. Com? Tenia pensat poder organitzar algunes jornades de pràctiques o voluntariats aquí a Colòmbia per estudiants exclusivament del CETT, jo tinc molts contactes aquí que em podrien ajudar a muntar una experiència per l'estudiant ben diferent i positiva. Així igual m'agradaria poder participar en alguns seminaris, xerrades i formacions per explicar la meva experiència i poder ajudar als alumnes de totes les formes que estiguin al meu abast.

Moltes gràcies per participar en aquest projecte.

Categories
#alumnidelmes