Matilde Jiménez, Hospitality Consultant a EY: "En el Grau de Turisme, quasi tot és possible"

01.05.2022
 
Matilde Jiménez, Hospitality Consultant a EY: "En el Grau de Turisme, quasi tot és possible"

Matilde Jiménez té 29 anys i va néixer a Barcelona. Va estudiar el Grau de Turisme amb la menció de Direcció Hotelera al CETT i es va graduar el 2014. Li agrada molt llegir, aprendre idiomes nous i cuinar. Actualment, treballa com a Hospitality Consultant a EY.


Estudiar Turisme

Quan i per què vas decidir estudiar al CETT? Què destacaries del Grau de turisme?

Recordo el moment en què vaig decidir estudiar turisme i direcció hotelera. Estava a segon de Batxillerat i vaig anar a les portes obertes del CETT amb una amiga per simple curiositat. Va ser començar la presentació i saber que volia seguir aquest camí. Ho vaig tenir clar. I no només perquè m'encanta saber d'altres cultures sinó perquè de petita m'agradaven els hotels, encara que mai no m'havia plantejat poder dedicar-m'hi fins aquell dia. Sempre he pensat que no sembla una feina convencional perquè estàs envoltada de gent que està gaudint del seu temps lliure. M'encanta conèixer noves persones i l'operativa dels hotels em sembla un repte constant. Per mi, al Grau de Turisme gairebé tot és possible. És un trampolí d'oportunitats que permet conèixer molts àmbits del turisme i que et fa créixer no només a nivell professional, sinó també personal. Això sí, és essencial treballar de valent i aprofitar cada experiència.

Per exemple?

Estudiar al CETT em va permetre fer pràctiques en una cadena hotelera coneguda durant el segon any de grau, fer un Erasmus pràctic tot un estiu en un hotel al centre de Munic i estudiar el darrer any en una universitat a Suïssa, on vaig conèixer una de nova manera d'aprendre molt diferent de la que estava acostumada. A més, un cop em vaig graduar, el CETT també em va donar l'oportunitat de viure un any a Nova York fent pràctiques per a diversos departaments d'un hotel.


Treballar en Recursos Humans

Treballes com a Hospitality Consultant Ernst & Young (EY), una de les principals companyies de serveis professionals del món. En què consisteix la teva feina?

Actualment, des de fa dos anys, treballo com a Hospitality Consultant a EY. La meva posició té dues responsabilitats. La principal és la gestió d'un equip que configura i implementa un nou programari informàtic a diferents hotels del món; i la segona està relacionada amb l’atracció de nous perfils. Aquesta darrera m'ha permès donar visibilitat a la consultoria tecnològica al món de l'hoteleria a perfils que han estudiat Turisme i Direcció Hotelera, participant en fires com el CETT Talent d'aquest any.

Has treballat també en l’àmbit dels recursos humans. Com va començar el teu interès per aquest sector?

Després d'haver treballat en entorns amb metodologies i persones molt diferents, em vaig adonar de la importància que té la gestió del talent i la diversitat de perfils a qualsevol lloc del món. En tornar a Barcelona a finals del 2018, vaig decidir, abans de reprendre la meva carrera professional als hotels, deixar de banda l'operativa i enfocar-me en la part humana. Vaig començar un curs online amb la Universitat eCornell dels EUA sobre l'adquisició i la planificació de talent. Va ser un curs molt personalitzat que t'aporta el coneixement i les eines suficients per crear, pensar i implementar estratègies al teu entorn, tant personal com, sobretot, professional estiguis en la posició que estiguis. Quan estava estudiant, vaig començar a treballar en una escola de negocis on vaig poder desenvolupar aquesta nova faceta gestionant la part de Recursos Humans durant un any.

Has treballat i estudiat a cinc països. Quina importància té formar-se més enllà de Barcelona en algú que es dedica al turisme?

Alemanya, Suïssa, els Estats Units, Anglaterra i Suècia m'han fet créixer en molts sentits. Viure a l'estranger et fa versàtil, pacient i et permet analitzar molt més les situacions. Quan estem acostumats a alguna cosa, gairebé ni ho veiem. En canvi, quan vivim experiències noves estem més atents i ho veiem amb millors ulls. Formar-se a l'estranger, ja sigui estudiant o treballant, et permet recol·lectar tot allò que crida la teva atenció, formant part de tu i definint-te com a persona i professional. Les empreses busquen perfils que s'adaptin fàcilment i siguin resolutius, cosa que quan vius fora de la teva zona de confort desenvolupes sense gairebé adonar-te'n. D'altra banda, formar-se a altres llocs ajuda a aprendre nous idiomes amb més facilitat ja que els pots posar en pràctica al teu dia a dia.

Com ha evolucionat la teva trajectòria professional? Dia a dia he anat creixent i formant-me en diferents àmbits. No només a l'hoteleria sinó també a l'ensenyament i la gestió de talent. Haver estat envoltada de professionals amb diferents recorreguts a l'esquena m'ha permès veure i aprendre molt més del que mai s'hauria imaginat. D'altra banda, portar equip és un repte constant que fa créixer com a persona i no deixar d'aprendre mai.


Hospitality post-pandèmia

Com veus la situació actual de l’hospitality en un període post-pandèmia?

Els professionals del sector tenen ganes de tornar a la normalitat com més aviat millor. Els hotels i, en general, el sector turístic han patit molt aquests darrers anys i encara que a poc a poc anem tirant endavant encara ens trobem en un moment complicat que malauradament es veu reflectit en les condicions de treball. Per això, entenc que els esforços haurien d'anar destinats a aquesta millora de condicions, ja que a més amb això s'atrauria més talent.

Quins consells donaries als estudiants que, com tu al seu moment, estan estudiant o acaben de sortir del CETT?

Els diria que aprofitin al màxim totes les opcions que tenen mentre estudien. El Grau de Turisme et permet acabar els estudis amb un currículum força complet. Estem en un sector on la pràctica i l'experiència són molt valorades i hem de ser conscients que un perfil amb estudis i experiència laboral esdevé més visual que un de sol amb la part acadèmica. Des de Talent es busca gent espavilada, proactiva i amb moltes ganes d'aprendre. Mentre estudiem o quan acabem de vegades no tenim clar quin camí agafar, per això penso que és essencial provar per poder veure què ens agrada i, sobretot, allò que no ens agrada. Durant el Grau és un moment per investigar. I si tenen ganes de viure a altres països, endavant! Que aprofitin que durant el grau o just en acabar poden anar a l’estranger amb condicions molt favorables que els ajudin a adaptar-se amb facilitat. Una altra cosa molt important són els idiomes. Cada idioma t’obre una porta. L'anglès ja no és un valor afegit, és essencial per poder treballar en un món globalitzat. En definitiva, el CETT et dona totes les eines, només depèn de tu que les facis servir.

Quin és el teu millor record dels teus anys al CETT?

Vaig tenir la gran sort de crear un grup d'amics amb qui avui dia encara estic molt unida. El meu millor record és quan, a tercer de grau, comencem a volar cadascun a una part del món, amb moltes ganes de conèixer llocs nous i créixer a nivell professional. Aleshores no sabíem que el creixement personal seria encara més gran!

Com et veus professionalment d'aquí a cinc anys?

Espero que envoltada d'un equip que em motivi a continuar creixent per aportar molt més de mi mateixa. Penso que aquest és el secret de la felicitat a la feina: sentir-te valorada per no perdre les ganes d'aprendre i tenir llibertat per crear alguna cosa nova.

Categories
#alumnidelmes