“No podem englobar la cuina índia només en espècies i picant”

16.01.2023
 
“No podem englobar la cuina índia només en espècies i picant”

L’alumni del CETT Anoushka Das Gupta va ser la guanyadora del capítol del programa de TV3 ‘Joc de cartes’ dedicat als millors restaurants asiàtics de Barcelona. L’establiment familiar de cuina índia Little Andaman es va imposar als seus contrincants de cuina xinesa en un programa que va anar més enllà de la mera preparació de plats de tradició oriental endinsant-se també en les cultures de cada país. Anoushka Das Gupta va estudiar el Grau de Turisme al CETT i actualment compagina dues passions vinculades amb el seu país de naixement: la dansa i la gastronomia.


Cuina índia a Barcelona

Què significa per a un restaurant guanyar en un programa de 'Joc de cartes'?

‘Joc de Cartes’ és un programa molt reconegut a tota Catalunya. No té una audiència amb una franja d'edat exacta i realment arriba a tothom. Per arribar a concursar s'hi fan diverses entrevistes i ha d’encaixar tant el restaurant com la persona que el representa. Sortir vencedor et dona una exposició més gran que els altres restaurants tot i que ells també en guanyen molta. La majoria de clients que ara venen gràcies a aquest programa ho fan amb expectatives més altes gràcies a la nostra nota mitjana i normalment no ha tastat mai menjar indi. A nosaltres ens enorgulleix aquest fet, però també ens sorprèn que sigui així. El programa dona molta exposició, però després és responsabilitat del restaurant mantenir aquesta reputació i fer-ho bé per a que la gent hi torni.

És bo per a la gastronomia que hi hagi programes com aquests a tots els canals?

‘Joc de cartes’ és un reality. És molt diferent d'altres models com ‘Masterchef’, ja que no només es busquen tecnicismes de cuina. També hi juga “la salsa”. Aquests tipus de programes són bons per als espectadors, però no són 100% justos quant a valoracions perquè que hi ha punts subjectius i no tothom és cuiner ni especialitzat en cuina. Jo, per exemple. No ho soc. La meva àrea és el servei. Per aquest fet no en sabré tant sobre coccions com un cuiner, i ell no en sabrà tant com jo en l'àrea de servei. Crec que és un bon programa i encaixa més en el gènere d'entreteniment que el de cuina.

Quins pensa que van ser els trets diferencials que van dur al Little Andaman a la victòria?

Al Little Andaman creiem en el nostre producte. Sabem que el que fem i ho fem bé. Per això vam voler participar en el programa. Creiem que és un restaurant guanyador, tant per l'espai, com pel servei, la cuina, el preu i el menjar. Tot funciona en harmonia i penso que això es va veure reflectit a l’episodi.

Hi ha un boom de restaurants asiàtics a Barcelona?

Crec que hi ha molta diversitat i molta oferta. Molta més de la que hi havia quan jo em vaig mudar aquí el 2006. Barcelona cada cop es posiciona més com una ciutat global, i és per això que cada cop hi ha més oferta. No només de restaurants asiàtics, sinó de restaurants en general. La gastronomia asiàtica és tan extensa que sí que és veritat que hi ha algunes cultures com la japonesa o la xinesa que té més representació que la de l’Índia o la de Malàisia, per exemple. La cuina asiàtica és desconeguda pel públic local.

I la gastronomia índia és encara més desconeguda?

Moltíssima gent que ha vingut gràcies al programa, és el primer cop que tasta cuina índia. La majoria de la població aquí és d’avançada edat i crec que no s'han adaptat encara a menjar res que no sigui mediterrani. L'ús d'espècies i el picant tiren enrere i moltes vegades es titlla d’estrany tot allò que no s'ha tastat mai. És més fàcil quedar-se en el que és quotidià i còmode. Usem moltes espècies i sí, hi ha ingredients picants, però no podem englobar el menjar indi per ser només això. Aquesta va ser una de les raons per la qual Little Andaman té la carta que té. Jo vinc d'un fons molt diferent. A mi, des de petita, m'han ensenyat a menjar plats de tota mena. No estic culpant a ningú ni dient que una cosa és millor que l'altra. Ara bé, crec que fa falta arriscar més a l’hora de tastar menjars diferents. I no vull dir només menjar indi.


Formació en gastronomia

Quina importància pensa que té la formació en el sector gastronòmic avui en dia?

És molt important perquè la formació no crec que es pugui substituir per res. Ara mateix, amb la digitalització, hi ha molts aspectes que podem substituir, però la gastronomia no és només fer una recepta. També és parlar sobre història del país en qüestió i transportar-te per un viatge sensorial. La cuina és una cosa que necessitem per sobreviure i el plaer que dona és molt gran.

Hi ha massa oferta a Barcelona tenint en compte la demanda?

Crec que a Barcelona cada cop hi ha més oferta per la demanda que hi ha, però no crec que sigui una cosa dolenta. Barcelona és coneguda per ser una ciutat turística i així està més ben equipada. A Barcelona t'hi pots trobar menjar de tota classe gràcies al fet que molta gent, com nosaltres, vam veure una oportunitat en aquesta ciutat. Fa 15 anys només hi havia dos o tres indis a la ciutat i no feien justícia al nostre menjar. Per això els meus pares van voler obrir un negoci i emprendre a Barcelona. El mercat era petit i van voler fer una cosa per donar a conèixer el menjar indi i la nostra cultura.

Anoushka Das Gupta del restaurant Little Andman
Anoushka Das Gupta del restaurant Little Andman
Anoushka Das Gupta del restaurant Little Andman