Photography from: CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
Universidad de Barcelona

SCP Offer 1st semester 23 / 24 - GT2

In the following paragraphs you will find information regarding the Senior Capstone Project (SCP) suggestions for working in group.
 
The offer organization is based on which specialization is related to the research theme. Note that this detail is very important because you must choose a SCP from your specialization or mixed.
 
Steps for requesting participation in one of these projects
 
a) The student concerned fills in and sends the application he or she will find at the bottom of each SCP tab.
 
Period for submitting applications: from June 30 to July 6 of 2023 (until 23:59 h)
 
b) Applications resolution (from the 7 until 8 of July 2023)
 
The supervising teachers will review all the applications and communicate directly to the student (through an email) if they include him or her to the project or not as well as the date the work sessions begin.

c) Denied applications
 
From the 11 until 14 of July of 2023 those students who have not been accepted will be able to submit a second application to participate in a project that still has vacancies. Between the 17 until 19 of July 2023 the supervising teacher will notify the resolution of this application to the student concerned.
 
If a student is not accepted at this stage, he or she will be assigned to a group that still has vacancies.
 
For further information or clarifications you can contact with the SCP’s coordinator Oscar Casanovas.

 

Projects

  • Dirección hotelera y de restauración

    • Hotel market study - 2023 STR & ICHRIE EMEA Student Market Study Competition

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      HM/CM

      Requirements:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      To concern with the students

      Tutors: ORIOL ANGUERA TORRELL ÁLVARO ENRIQUE ARRIETA VALLE

    • PROYECTO DE EMPRESA: La distribuciónde alimentos en los hoteles de Barcelona

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      PROYECTO DE EMPRESA: HARBEST MARKET
       
      Fases del proyecto: 
       
      - Identificación de competencia
      - Tendencias del cliente hotelero
      - Procesos operativos,
      - Consumos de alimentos
      - Propuestas de valor,
      - Tecnologías que se pueden implantar para optimizar los procesos de compra
      - Fuentes de captación de clientes hoteleros,...
       
       
      Los alumnos deberán:
       
      - Ser apasionados por el sector de la gastronomía y la restauración dentro del sector hotelero
      - Ser analíticos, metódicos y ordenados;
      - Tener un conocimiento intermedio de Excel y Google Docs;
      - Tener conocimientos básicos de estadística y análisis de datos;
      - Tener conocimientos básicos de economía y gestión de restaurantes dentro del sector hotelero

      Requirements:

      Català/Castellano

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: ENRIC LÓPEZ CARRILLO

    • BUSINESS PROJECT: Revenue Management in the Food Delivery

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      ThinkPaladar es una consultoría y agencia de marketing especializada en el sector de la comida a domicilio. Uno de los servicios que ofrecemos es la gestión de los canales de venta online de nuestros clientes. Queremos empezar a aplicar técnicas de revenue management y precios dinámicos al sector de la comida a domicilio. 
       
      El proyecto tendrá las siguientes partes:
      - Adaptación de las técnicas más comunes de otras industrias a la comida a domicilio;
      - Herramientas de tecnología de la información necesarias para aplicar el RM al food delivery;
      - Aplicación empírica de las técnicas a proyectos reales y análisis de los resultados;
       
      Los alumnos deberán:
      - Ser apasionados por el sector de la gastronomía y la restauración;
      - Ser analíticos, metódicos y ordenados;
      - Tener un conocimiento intermedio de Excel y Google Docs;
      - Tener conocimientos de estadística y análisis de datos;
      - Tener conocimientos básicos de economía y gestión de restaurantes.
       
      En caso de desarrollar el proyecto de manera exitosa, hay muchas posibilidades de recibir una oferta de trabajo.

      Requirements:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      Company Tutor: Eduard Baviera, CEO ThinkPaladar //Academic  Tutor: Dr. Enric López C.

      Tutors: ENRIC LÓPEZ CARRILLO

    • Restoration in Barcelona

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Have a keen interest in the restaurant industry. Be willing to research and explore Barcelona to get some information for your thesis

      Requirements:

      English

      Day and time of the sessions

      Tuesday 11:00hrs
      Thursday 11:00hrs

      Tutors: JENNA KELLY MOUBARAK

    • Topics on Hospitality Economics/Hotel Pricing

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      The students should meet the following requirements:
      -possess statistical knowledge (ANOVA, T-test, Experiments,...),
      -be proficient in English,
      -be interested in applied economics research in the hospitality area

      Day and time of the sessions

      Tuesdays: 12.05-12.35

      Tutors: ORIOL ANGUERA TORRELL

    • Hotel market study - 2023 STR & ICHRIE EMEA Student Market Study Competition

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      The students involved in this bachelor thesis will: 
      -conduct a comprehensive market study of a specific city/area in the hotel industry, and
      -represent CETT at the 2023 STR & ICHRIE EMEA Student Market Study Competition.
       
      You can utilize this market study as your bachelor thesis. 
       
       

      Requirements:

      The students should meet the following requirements: 
      -possess basic knowledge of Excel,
      -be proficient in English, and
      -have availability during the summer to watch four instructional videos, totaling approximately 12 hours, which will teach them how to conduct a market study.

      Day and time of the sessions

      Oriol Anguera-Torrell and Álvaro E. Arrieta-Valle

      To be agreed with the students

      Tutors: ORIOL ANGUERA TORRELL ÁLVARO ENRIQUE ARRIETA VALLE

    • Foodservice delivery & Sustainability

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      - Highly motivated students
      - Being proactive is a must

      Requirements:

      - Highly motivated students
      - Being proactive is a must

      Day and time of the sessions

      English

      Tutors: ÁLVARO ENRIQUE ARRIETA VALLE

    • Factors influencing customers' decision-making in the Hotel industry

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      High interest in marketing and sales
      Being motivated by the topic

      Requirements:

      High interest in marketing and sales
      Being motivated by the topic

      Day and time of the sessions

      English

      Mondays to thursdays, morning only.

      Tutors: ANAIS CAVALLÍN

    • Emotional Connection in Luxury Hospitality I

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      -Interest in experience management  in luxury accommodation establishments and its impact on customer satisfaction (internal/external client).  
      -Experience in the hospitality sector
      -Research tools and analysis of quantitative / qualitative results

      Requirements:

      -Interest in experience management  in luxury accommodation establishments and its impact on customer satisfaction (internal/external client).  
      -Experience in the hospitality sector
      -Research tools and analysis of quantitative / qualitative results

      Day and time of the sessions

      English

      Fridays 11am (every other week)

      Tutors: NÚRIA LOUZAO BELMONTE

  • Dirección turística

    • Stakeholder’s perspective on tourism–water system

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Command of the English language
       Responsibility and proactivity
       Initiative

      Requirements:

      Command of the English language
       Responsibility and proactivity
       Initiative

      Day and time of the sessions

      Every 15 days according to the research calendar. Format: face to face or on-line

      English

      Tutors: ELENA RIDOLFI

    • Contribución de las revistas científicas en turismo y territorio a los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      El/la/ estudiante que desarrollará este estudio será seleccionado/a por:
      -  la tutora Dra. Elena Ridolfi, 
      - el equipo editorial de la Revista ARA formado por el Dr. Daniel Imbert y la Prof. Ainhoa Carballido 
      - el director académico de Grado el Dr. Oscar Casanovas. 
       
      La selección tendrá en cuenta el expediente académico del estudiante, así como su motivación y predisposición.

      Requirements:

      Català/Castellano

      Day and time of the sessions

      El/la/ estudiante que desarrollará este estudio será seleccionado/a por:
      -  la tutora Dra. Elena Ridolfi, 
      - el equipo editorial de la Revista ARA formado por el Dr. Daniel Imbert y la Prof. Ainhoa Carballido 
      - el director académico de Grado el Dr. Oscar Casanovas. 
       
      La selección tendrá en cuenta el expediente académico del estudiante, así como su motivación y predisposición.

      Tutors: ELENA RIDOLFI

    • Influencers / Celebrities and Tourism

      Semester: Pimer semestre

      Objectives:

      Interès i motivació pel tema, capacitat d'anàlisi i discussió

      Requirements:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

       

      Tutors: MARTA SALVADOR ALMELA

    • Gestión de la movilidad inteligente en destinaciones turísticas

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      La realización de este proyecto no requiere ninguna condición especial

      Day and time of the sessions

      El día y hora de las tutorías regulares se definirá en el inicio de curso ente el alumnado y el tutor.

      Tutors: DANIEL IMBERT-BOUCHARD RIBERA

    • The role of gastronomic tour guides in the maintenance of urban culinary heritage

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Just English

      Requirements:

      Just English

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: Mª DEL PILAR LEAL LONDOÑO

    • Tourism and Education

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Interest in the topic

      Requirements:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: LAIA ENCINAR PRAT

  • Especialidad mixta

    • Nocions bàsiques sobre turisme i gènere. Es recomana haver cursat l'assignatura Turisme i Gènere o estar-la cursant

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Català/Castellano/English

      Requirements:

       

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: NÚRIA ABELLAN CALVET

    • Social Media, Communication and Tourism

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      Friday

      Tutors: ELENA COLORADO GUERRERO

    • Projecte d'Emprenedoria en el sector Turisme, Hoteleria i Gastronomia

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      És necessària i obligatòria l'assistència a sessions de formació i mentoring per a que els estudiants puguin realitzar tot el procés d'un projecte emprenedor: des de la ideació fins a proves pilot, etc.
       
      Aproximadament s'han de realitzar 200 h. de formació i de 100 h. de mentoring, des de setembre a desembre.
       
      És un programa Europeu que vol potenciar l'esperit emprenedor en el sectors turístic, hoteler i gastronòmic.

      Requirements:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: ENRIC LÓPEZ CARRILLO

    • Impacte de l'alta restauració en el turisme de Barcelona

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Interest in haute cuisine restaurants and tourism

      Requirements:

      Català/Castellano/English

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: MAX ROS PETROV

    • Comunicación digital de destinaciones turísticas / Comunicación digital de empresas hoteleras

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Català/Castellano

      Requirements:

      Interés por el uso de tecnologías digitales para la comunicación del sector turístico u hotelero: plataformas digitales, redes sociales, realidad aumentada y virtual, Inteligencia artificial, videojuegos, entre otros.

      Tutors: KELLY ROBLEDO DIOSES

    • Storytelling y viajes

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Interés por la narración de historias, la literatura de viajes, las guías de viajes, el periodismo de viajes y otros temas afines.

      Requirements:

      Català/Castellano

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants /A convenir con los estudiantes

      Tutors: KELLY ROBLEDO DIOSES

    • Turismo y literatura

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      El proyecto puede adaptarse a las motivaciones e intereses de los estudiantes analizando distintos aspectos del destino (oferta turística, equipamientos patrimoniales, establecimientos hoteleros...) que estén relacionados con la literatura u otra expresión cultural.

      Requirements:

      Català/Castellano

      Day and time of the sessions

      A convenir amb els estudiants tan dies com format online presencial/A convenir con los estudiantes como formato presencial u online

      Tutors: JORDI ARCOS PUMAROLA

    • Tendencias en eventos/ Eventos musicales

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Basic knowledge of the event sector

      Requirements:

      English

      Day and time of the sessions

      Wednesday (11-12:00)

      Tutors: ELSA SORO

    • Mercado laboral turístico en los tribunales I

      Semester: Primer semestre

      Objectives:

      Análisis de las problemáticas y conflictos que llegan a los Tribunales y orientación de las resoluciones judiciales.

      Requirements:

      Català/Castellano

      Day and time of the sessions

      A convenir amb l'estudiantat, tant els dies com el format presencial o online.

      Tutors: OSCAR CASANOVAS IBAÑEZ

    • Ús de la intel·ligència artificial (AI) generativa per part dels estudiants. Estudi de cas: CETT - I

      Semester: Segon semestre

      Objectives:

      Este proyecto pretende realizar una "foto" del uso actual de la AI (como el Chat GPT y similares) por parte del estudiantado y, en concreto, del CETT, así como identificar oportunidades y amenazas en el ámbito pedagógico asociadas a este tipo de nuevas herramientas.

      Los / las estudiantes que opten por este proyecto deberán:
      - Ser apasionados/as de los estudios que están realizando;
      - Tener inquietud por averiguar los efectos de las nuevas herramientas (como la AI) pueden tener en los procesos de aprendizaje.
      - Ser analíticos/as, metódicos/as y ordenados/as;
      - Tener un conocimiento intermedio de Excel y Google Docs;

      Requirements:

      Català/Castellano

      Day and time of the sessions

      A convenir con los estudiantes

      Tutors: ENRIC LÓPEZ CARRILLO