EDUCATIONAL
GCCG Pla estudis

Culinary & Gastronomic Sciences Degree

METHODOLOGY

The degree teaching and learning methodology follows a pedagogical paradigm based on experience. This involves placing students at the core of any training action and taking into consideration their needs, interests and learning concerns. Therefore, students are the key element around which the various teaching methods are designed always respecting students’ different learning paces and that contribute to their learning continuous assessment.

Moreover, this training model combines different teaching strategies in which both the theoretical and the practical and technical application of knowledge are essential. Thus, training on Culinary and Gastronomic Sciences per se requires being able to experiment and put learning into practice, making progress and building a solid theoretical and practical base so that students can undertake successful professional development .

To develop this mixed methodology where theory and practice complement each other, onsite facilities and premises are equipped to favour the most appropriate learning and teaching methods. Among them, cooking rooms, sensory workshops, laboratories, workshops where students play a key role.

Carrying out this training model means to offer students a high number of different training experiences. For this reason students attend lectures by renowned professionals in the culinary and gastronomic field, as well as visits to food related industries , offering students the opportunity to participate in groups of study , research and development of expert knowledge in gastronomy, where they can develop their expertise , while working on their interpersonal skills. 

 

Finally, it should be noted that the degree methodology takes into account both the specific and transversal skills and the various teaching and learning actions have been designed to help students achieve and consolidate the above mentioned skills.

PRIMER CURSO

Código

Asignaturas

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

051101

Historia de la cocina y la gastronomía

FB

6

×

×

×

051102

Principios de la fisiología y bioquímica

FB

6

×

×

×

051103

Química de los alimentos

FB

6

×

×

×

051104

Turismo, gastronomía y comunicación

FB

6

×

×

×

051105

Antropología y psicología de la alimentación y la gastronomía

FB

6

×

×

×

051106

Fundamentos de gestión económica y financiera

FB

6

×

×

×

051207

Sistemas y procesos de producción en cocina

OB

6

×

×

×

051208

Técnicas y elaboraciones culinarias

OB

6

×

×

×

051209

Principios de nutrición y dietética

OB

3

×

×

×

051210

Economía aplicada y sostenibilidad

OB

3

×

×

×

051211

Bases físicas y fisicoquímicas de productos y procesos culinarios

OB

6

×

×

×

 

SEGUNDO CURSO

Código

Asignaturas

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

052109

Arte y cocina

   FB

6

×

×

×

052108

Marketing y comercialización

FB

6

×

×

×

052110

Productos d’ origen animal: elaborados y no elaborados

FB

6

×

×

×

052107

Productos de origen vegetal elaborados y no elaborados

FB

6

×

×

×

052111

Cocina mediterránea y cocinas del mundo

FB

6

×

×

×

052214

Cocina dulce: técnicas y fórmulas

OB

6

×

×

×

052213

Evolución genética y mejora de los cultivos de productos culinarios

OB

3

×

×

×

052216

Agrosistemas del mundo

OB

3

×

×

×

052212

Seguridad alimentaria y legislación

OB

3

×

×

×

052215

Inglés aplicado

OB

9

×

×

×

052300

Prácticas de iniciación

OB

6

×

×

×

  

TERCER CURSO

Código

Asignaturas

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

053220

Marco legal empresarial y medioambiental

OB

3

×

×

×

053219

Gestión y desarrollo de las personas y equipos

OB

3

×

×

×

053223

Elaboración y cata de bebidas

OB

6

×

×

×

053218

La cocina tradicional de la local a la global

OB

6

×

×

×

053224

Planificación y diseño de espacios culinarios

OB

3

×

×

×

053222

Producción certificada y marcas de calidad

OB

3

×

×

×

053221

Pesca y gastronomía

OB

3

×

×

×

053225

Alimentación y salud

OB

3

×

×

×

053217

Experimentación culinaria

OB

6

×

×

×

 

Código

Dirección de Alta Cocina e Innovación Gastronómica en la Restauración Comercial

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

053503

Elaboraciones Culinarias en la Restauración Comercial

OMA

6

×

×

×

053502

Procesos de Servicio de Restauración

OMA

3

×

×

×

053451

Gestión del Conocimiento Culinario

OM

3

×

×

×

053501

Optimización de Circuitos de Producción

OMA

6

×

×

×

053504

Práctica de Iniciación en Alta Cocina e Innovación Gastronómica

OMA

6

×

×

×

 

Código

Dirección Culinaria e Innovación Gastronómica en la Industria Alimentaria y Colectividades

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

053404

Elaboraciones Culinarias en Colectividades e Industria Alimentaria

OMC

6

×

×

×

053401

Logística y Cadena de Suministros

OMC

3

×

×

×

053451

Gestión del Conocimiento Culinario

OM

3

×

×

×

053402

Organización Culinaria y Dirección de Operaciones

OMC

6

×

×

×

053403

Práctica de Iniciación en Dirección Culinaria e Innovación en la Industria Alimentaria y Colectividades

OMC

6

×

×

×

  

CUARTO CURSO

Código

Asignaturas

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

-

Proceso Creativo y Tecnología Culinaria Contemporánea

-

6

×

×

×

-

Análisis Sensorial

-

6

×

×

×

-

Investigación Culinaria y Gastronómica

-

6

×

×

×

-

Innovación y Desarrollo de Productos

-

6

×

×

×

-

Estrategia y Emprendimiento Empresarial

-

6

×

×

×

-

Trabajo Final de Grado

-

12

×

×

×

 

Código

Dirección de Alta Cocina e Innovación Gastronómica en la Restauración Comercial

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

-

Innovación Culinaria en Tecnología de Vanguardia

-

6

×

×

×

-

Gestión de la Producción Culinaria: Planificación y Ejecución

-

6

×

×

×

-

Práctica de Iniciación en Alta Cocina e Innovación Gastronómica

-

6

×

×

×

 

Código

Dirección Culinaria e Innovación Gastronómica en la Industria Alimentaria y Colectividades

Tipo

Cr.

CAT

CAS

ENG

-

Grandes Producciones Culinarias

-

6

×

×

×

-

Innovación Tecnológica Avanzada

-

6

×

×

×

-

Práctica de Iniciación en Dirección Culinaria e Innovación en la Industria Alimentaria y Colectividades

-

6

×

×

×