Notícies >

Els experts reclamen la unificació dels protocols sanitaris per donar confiança al turista

17.12.2020
 
Els experts reclamen la unificació dels protocols sanitaris per donar confiança al turista

· La vacuna serà determinant per a la recuperació gradual del sector turístic

· La investigació és clau per disposar de dades que permetin prevenir situacions com l'actual

El CETT-UB, centre universitari de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, ​​ha celebrat avui una nova edició de l'Observatori CETT, que ha reunit experts en salut i turisme per debatre sobre l'impacte de la salut global en el turisme i els reptes que representa per a les destinacions urbanes.

La unificació de protocols sanitaris i la necessitat que els viatgers disposin d'informació actualitzada sobre la situació en què es troba una destinació són elements clau per donar confiança als turistes. Una qüestió en la qual han coincidit i subratllat els experts.

La Dra. Maria Abellanet i Meya, CEO del CETT, ha donat la benvinguda als assistents i ha destacat, durant la seva intervenció, que "als importants reptes que planteja el creixement del turisme urbà, cal afegir ineludiblement el de la seguretat sanitària i la prevenció".

"El turisme ha d'actuar a nivell de prevenció i prendre mesures abans que el virus afecti els humans i que es propagui. Per això és imprescindible disposar d'informació eco-epidemiològica i la formació dels nous professionals del turisme"

Dr. Serra Cobo

La ponència inicial ha estat a càrrec del Dr. Jordi Serra Cobo, professor de la Universitat de Barcelona i investigador de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat, que ha analitzat la situació actual i com evolucionarà, amb l'objectiu de trobar solucions perquè fenòmens com la COVID-19 no es repeteixin. El Dr. Serra Cobo ha destacat que "hem iniciat un procés de globalització sense prendre les mesures necessàries. Hem d'estar preparats per mitigar pròxims brots en un futur molt proper".

El Dr. Serra Cobo ha afirmat, així mateix, que el turisme és molt sensible als efectes de la salut global i, per tant, "el turisme ha d'actuar a nivell de prevenció i prendre mesures abans que el virus afecti els humans i que es propagui. Per això és imprescindible disposar d'informació eco-epidemiològica i la formació dels nous professionals del turisme".

El turisme, sensible als efectes de la salut global

El debat, moderat pel periodista Josep Puigbó, ha comptat amb la participació d'experts dels àmbits sanitari i turístic, que han posat en comú, des de les seves àrees d’expertesa, la seva visió sobre l'impacte de la salut global en el turisme. La investigació en els diferents àmbits serà fonamental per prendre decisions i, en aquesta línia, el Dr. Oriol Anguera-Torrell, director del Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració CETT-UB, ha presentat un índex que mesura l'efecte que està tenint la pandèmia en el turisme urbà i la seva evolució mes a mes. El Dr. Anguera-Torrell ha insistit que "l'impacte de la COVID-19 en el sector turístic és important, però per a la recuperació és fonamental la coordinació entre administracions públiques i sanitàries".

"Només té sentit actuar sobre la mobilitat a la fase inicial de contenció. Un cop la transmissió de virus és comunitària, el factor mobilitat, per exemple, de turistes, té poc impacte en l'evolució del virus"

 Dra. Blanca Borràs  

Des de l'àmbit de la salut, la Dra. Blanca Borràs, del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ha afirmat que les grans ciutats tenen un paper important en la propagació de virus, però ha assegurat que "no podem culpar la mobilitat internacional de tot". En aquest sentit, ha assenyalat que "només té sentit actuar sobre la mobilitat a la fase inicial de contenció. Un cop la transmissió de virus és comunitària, el factor mobilitat, per exemple, de turistes, té poc impacte en l'evolució del virus".

Per la seva banda, el Dr. Serra Cobo ha assenyalat que, el 2013, de manera prematura, "diferents experts i institucions vam avisar la ciutat de Barcelona del risc d'una pandèmia, però no se'ns va escoltar". Ha afegit, a més, que "en el cas de la COVID-19, el problema per controlar-la són les moltes persones asimptomàtiques" i ha alertat que "hauríem d'invertir més en detectar al màxim els asimptomàtics, i no en subvencions, per evitar el tancament del país".

La unificació de protocols, clau per transmetre confiança

Els experts han destacat, d'altra banda, que la unificació de mesures és clau per donar confiança als turistes. El Dr. Anguera-Torrell ha assenyalat que "a partir de l’índex que hem elaborat es pot afirmar que la seguretat i la salut són factors clau per als potencials consumidors".

s fonamental la transparència, tenir informació fefaent, un canal en temps real i que les persones que visitin Barcelona sàpiguen com han d'actuar"

Marian Muro

En aquest sentit, Marian Muro, directora general de Turisme de Barcelona, ​​ha destacat que "costa entendre les mesures, i això crea incertesa. És fonamental la transparència, tenir informació fefaent, un canal en temps real i que les persones que visitin Barcelona sàpiguen com han d'actuar". "A Espanya se'ns ha plantejat la dicotomia salut-economia, i el govern hauria de començar a treballar en fons per als sectors afectats", ha reclamat. D'altra banda, Martí Sarrate, president de l’ACAVe, l'Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades, ha coincidit en què "hem d’unificar criteris perquè hi ha descoordinació i no beneficia ni als professionals del sector ni als possibles clients".

"Hem d’unificar criteris perquè hi ha descoordinació i no beneficia ni als professionals del sector ni als possibles clients"

Martí Sarrate

Des del sector sanitari, la Dra. Borràs ha afirmat que "ha quedat demostrat que ha estat insuficient el reglament sanitari internacional i haurà de ser modificat aviat amb l'arribada de la vacuna de la COVID-19". Precisament, la vacuna ha estat una altra de les qüestions abordades a la taula rodona de l'Observatori CETT. Muro s'ha mostrat convençuda que "el turisme tornarà. El viatge forma part de les persones, però es recuperarà de manera gradual. La vacuna serà determinant". Des del sector de les agències de viatges especialitzades, Sarrate ha afirmat que "hem de reactivar els mercats emissors. La vacuna serà un efecte fonamental i serà un requisit exigit per tots els països".

El Dr. Serra Cobo ha introduït, a més, el factor del canvi climàtic com un repte global que incideix també en la transmissió de malalties. A aquest repte de tota la societat, es sumen, segons el Dr., "la salut i les epidèmies i l'augment poblacional".

El CETT, amb el compromís de generar debat i reflexió al voltant dels seus àmbits d’expertesa, compta amb espais de discussió com l’Observatori, on el món acadèmic es troba amb professionals de diferents àmbits per posar en comú experiències sobre qüestions relacionades amb l’actualitat del sector.

Pots veure la jornada completa aquí

Categories
Observatori CETT Salut Turisme COVID-19 salut global
Organizat per:
Membre afiliat:
Fotografia de: Els experts reclamen la unificació dels protocols sanitaris per donar confiança al turista | Observatori CETT