Història

El CETT com a centre dedicat des de la seva creació, no sols a la formació, sinó també a la investigació i a l’assessorament turístic i, per tant, inquiet pel desenvolupament del turisme al nostre país, va instituir els Premis Alimara l’any 1985.

Els Premis Alimara es crearen fa 32 anys, al 1985, amb la finalitat de reconèixer anualment l’esforç i la qualitat del material de promoció turística, tant de les institucions com de les empreses. En el seu inici, es va limitar la participació a l’àmbit exclusivament català i, un any després, es va estendre a tot l’ Estat, per, en els nostres dies, obrir la participació a nivell internacional. Fins a l'actualitat hi ha hagut un total de 311 premiats i aproximadament 3.000 participants.

L’origen etimològic de la paraula Alimara es remunta a l'època aràbiga i fa referència a la foguera que s’encenia antigament al damunt de les muntanyes per orientar i guiar els vianants, referent fàcilment aplicable al material de promoció turística que també orienta turistes.

L'escultor Jaume Rodri va oferir al CETT, el 2002, una escultura modelada sobre un monòlit de set tones de pes, que representa l'Alimara i que decora el jardí del centre formatiu. Aquesta escultura de pedra és el símbol dels premis des d'aleshores.

Des de l’any 2000, els Premis Alimara comporten una ampliació donat que el CETT i el Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC), actual B-Travel, varen acordar unir esforços per convocar i organitzar conjuntament els Premis Alimara. A més, els premis es varen ampliar amb els nous elements promocionals que incideixen en el mercat turístic: el material digital i, especialment, l’aplicació de les tecnologies TIC com és el cas de les pàgines web.
 
Tot conservant l’essència dels Premis Alimara, les bases de participació s’adapten als nous temps donant més valor a les campanyes integrals de promoció turística, a la innovació, la creativitat i l’ús de les eines digitals i gràfiques.

En l’edició del 2008, sincorporà el Premi Alimara CAT i, en la del 2012,  el Premi Alimara Mass Media del CETT, any en quèes presenta el nou portal web.

L’acte de lliurament dels Premis Alimara, la Nit dels Alimara s’ha anat celebrant en indrets prestigiosos de Barcelona com el Palau de Congressos de Barcelona el primer any, i posteriorment els hotels Ritz, Princesa Sofia, Barcelona Plaza i, a partir del 1996, a l’hotel Alimara.

A aquest esdeveniment acudeixen les personalitats del sector turístic, professionals del turisme, professors i estudiants del CETT que participen activament en l’organització de l’esdeveniment i de la Festa posterior.

Una reproducció de l'escultura de Rodri i un segell digital són la distinció que reben els premiats. 

La darrera cerimònia de La Nit dels Alimara va ser el dijous 14 d'abril de 2016, en la seva XXXII edició.