Els experts reivindiquen la cooperació com a element clau per a la recuperació del turisme global

11.11.2020
 
Els experts reivindiquen la cooperació com a element clau per a la recuperació del turisme global

· Les bones pràctiques en la gestió intel·ligent del turisme, la reactivació del sector després de la COVID-19 i el lideratge femení i l'emprenedoria han centrat les primeres jornades del Congrés

· La innovació i la sostenibilitat sorgeixen com a aspectes fonamentals per a la recuperació del sector turístic

El CETT-UB, centre universitari de turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, ha celebrat avui el III CETT Smart Tourism Congress Barcelona, una edició que, per primera vegada, s'ha celebrat de forma virtual i que ha reunit experts vinculats al turisme intel·ligent amb l'objectiu d'analitzar i debatre en profunditat aquest fenomen des de diferents perspectives.

Les bones pràctiques en la gestió intel·ligent del turisme i la reactivació del sector turístic després de l'impacte de la COVID-19 han marcat la Jornada Professional, que ha començat amb les paraules de benvinguda de la Dra. Maria Abellanet, CEO del CETT, el Dr. Joan Tugores, Director de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT, Xavier Marcé, Regidor de Turisme i Indústries Creatives de l'Ajuntament de Barcelona, Juan Luís Ruiz López, Diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, i el Dr. Manuel Butler, Director Executiu de l'Organització Mundial del Turisme.

La Dra. Maria Abellanet, CEO del CETT, ha estat l'encarregada d'inaugurar el congrés amb una intervenció en la qual ha destacat el paper clau del sector del turisme. Ha traslladat a tots els assistents el seu convenciment que "el turisme continuarà essent un sector estratègic per al desenvolupament econòmic i el progrés social, que requereix d'acords i de compromisos, i també d'actuacions compartides per una majoria d'agents públics i privats. I animo al sector del turisme, l'hoteleria i la gastronomia, a no defallir en els seus projectes i a contemplar el futur amb esperança".

D'altra banda, el Dr. Manuel Butler, Director Executiu de l'Organització Mundial del Turisme, ha posat Barcelona com a exemple de referent mundial del turisme i ha destacat que la crisi que ha generat la COVID-19 necessita "la cooperació entre nacions, ciutats, i entre el sector públic i privat". "Els problemes globals, només es resolen amb respostes globals, entre tots", ha subratllat.

El Congrés ha comptat amb la taula rodona 'Smart tourism tools in the Mediterranean destinations', en la qual s'han presentat algunes de les eines de turisme intel·ligent basades en la sostenibilitat que ha desenvolupat la Comunitat de Turisme sostenible del Mediterrani, liderada per la Diputació de Barcelona. Dario Bertocchi, de la Universitat de Venècia, Ana Moniche, de Turismo Andaluz i Manuela Bigi, representant la regió de Toscana, han presentat els respectius projectes. Compartir bones pràctiques i experiències és clau per al sector i el seu desenvolupament. En aquest sentit, els assistents han pogut conèixer els casos d'èxit de quatre ciutats referents en gestió intel·ligent del turisme com són Hèlsinki, Ljubljana, Breda i Mont-real.

La reactivació del sector turístic, a debat

Dels reptes que planteja la COVID-19 al sector turístic se n'ha parlat a la taula rodona que han protagonitzat Francesc Vila, Gerent de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, el Dr. Jordi Serra, investigador de l'Institut Recerca Biodiversitat (UB), Manel Casals, el Director General del Gremi d'Hotels de Barcelona, Pablo Soto, Innovation Manager de Vodafone, i el Dr. Joan Miquel Capell, Cap de Gabinet de Prevenció i Seguretat de la Diputació de Barcelona.

Vila ha destacat que "necessitem recompondre la confiança i la seguretat tant en les destinacions com en els serveis que hi hem de trobar durant la nostra estada". La col·laboració entre tots els actors, la prevenció i la innovació han sorgit com a eixos clau per a l'adaptació de les destinacions a noves prioritats dels turistes com és la seguretat. En aquest sentit, Soto ha incidit en què "hem de col·laborar, entre tots, per fomentar una destinació de manera diferent" i ha destacat el Big Data, l'Internet de les Coses o el 5G entre les tecnologies que poden ajudar en aquest nou escenari.

A la tarda ha estat el torn de la Jornada d'Emprenedors, centrada en l'esperit emprenedor i el lideratge femení. Després de les paraules de Narcís Coll, President de CETT Fundació, i Trinidad Molina, Gerent de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Natalia Bayona, Directora d'Innovació, Transformació digital i Inversions de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), ha volgut fer èmfasi en la seva intervenció en la importància que la innovació i la sostenibilitat estiguin unides. "Crec que la sostenibilitat, la tecnologia, l'educació digital i la promoció d'inversions verdes i sostenibles han d'anar de la mà si volem un turisme amb major impacte i un turisme que es recuperi però, sobretot, que doni suport als més vulnerables com els autònoms o el turisme rural", ha afirmat.

L'ha seguit Hugo Palomar, Founder&CEO de Mindsetdigital, que ha parlat sobre com emprendre en l'escenari COVID-19. A l'última taula rodona de la tarda, cinc dones líders i emprenedores, Luz Alvarado, Co-fundadora de ChartOK, Miriam Cordero, Director Business Development de Salesforce, Sara Pastor, Managing Director of Destinations EMEA d'Adara, Meritxell Bautista, CEO de Fibracat i Cristina Caparrós, CEO de La Platjeta i Cap A Mar han compartit la seva experiència i han parlat sobre quina és la clau del seu èxit, així com quins referents les han guiat al llarg de la seva trajectòria i de quina manera cal donar més visibilitat al talent femení.

El Congrés es reprendrà demà al matí amb la tercera jornada, dedicada a l'àmbit acadèmic, en la qual investigadors i estudiants compartiran i debatran aportacions científiques destacades en l'àmbit del turisme intel·ligent. El III CETT Smart Tourism Congress Barcelona, iniciativa vinculada a la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT, i organitzada pel CETT, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i CETT Fundació i la col·laboració de l'Organització Mundial del Turisme i la Diputació de Barcelona.

Foto: Freepik  

Categories
Smart Tourism Turisme ciutats III CETT Smart Tourism Congress Barcelona sostenibilitat