Fotografia de: Pla d'estudis | Curs d'Iniciació a la Sommelieria CETT-UB

Universitat de Barcelona

Pla d'estudis

Propera convocatòria: Octubre 2022
 

COM ÉS LA METODOLOGIA D'AQUEST CURS DE SOMMELIERIA DEL CETT-UB?

El Curs d’Extensió Universitària Iniciació a la Sommelieria CETT-UB s’imparteix amb una metodologia semipresencial que combina els recursos teòrics online a través de la plataforma del Campus virtual i les sessions pràctiques. Els mòduls presencials es realitzen a les aules especialitzades del Campus del CETT com l’Aula de Sommellier o l’Aula Sensorial del campus del CETT.

L’estructura modular et permetrà la màxima flexibilitat per estudiar els continguts segons els teus interessos o prioritats professionals. Podràs realitzar el curs complet o estudiar un o més mòduls de forma individual. Tens dubtes? Pregunta al nostre equip d’orientació!

La formació del curs es duu a terme a través de la plataforma del Campus Virtual CETT, tindràs accés des del teu ordinador, smartphones o tauletes i emprant les eines digitals més innovadores per oferir una experiència en l’aprenentatge de forma tutelada i autònoma al llarg del curs.

Disposaràs del suport d’un tutor/coordinador i de docents experts en els continguts de cada mòdul amb la funció principal de dinamitzar el procés formatiu, garantint un seguiment i aprofitament òptim del curs.

L'assistència als mòduls presencials és obligatòria.

AVALUACIÓ EN LÍNIA

El curs consta de diferents exercicis i activitats per valorar l’adquisició dels continguts de cada mòdul:

  1. Activitats en format d’autotest de preguntes i respostes alternatives.
  2. Activitats d’aprofundiment: són activitats d’anàlisi i reflexió on posaràs a prova l’aprenentatge i la correcta interpretació dels continguts i coneixements adquirits al llarg del desenvolupament del mòdul.
  3. Debats a l’espai fòrum que et permetran conèixer la resta de l’alumnat a través del campus virtual i ampliar el coneixement teòric de cada tema.
  4. Una activitat transversal final per comprovar si has adquirit els coneixements de tots els mòduls.

AVALUACIÓ PRESENCIAL

Al final de cada mòdul presencial (“Mòdul 4 Paisatges del vi” i “Mòdul 8 El vi a la copa”), realitzaràs una prova de teoria i pràctica per demostrar les habilitats i competències adquirides.

MÒDUL 0: INTRODUCCIÓ AL CAMPUS VIRTUAL DEL CETT - ONLINE

S'inicia el curs amb l'aprenentatge del funcionament i eines del  campus Virtual CETT. Alhora permetrà començar-nos a conèixer.

MÒDUL 1: VITICULTURA - ONLINE (3 ECTS)

  • En aquest mòdul coneixerem els principis bàsics d'identificació i classificació de la vinya i la morfologia del raïm, el seu cicle vegetatiu, varietats viníferes, reconeixement de climes i sòls.
  • Comprendràs la importància del cicle anual de la vinya i la producció del raïm i podràs identificar els principals factors de qualitat d'una vinya.
  • Reconeixerem les malalties de la vinya i la seva possible prevenció.

MÒDUL 2: ENOLOGIA - ELABORACIÓ DE VI ONLINE (3 ECTS)

  • En aquest mòdul identificarem els components del most des del punt de vista del viticultor.
  • Coneixeràs els procediments i les transformacions que es produeixen en les diferents vinificacions, els sistemes de maduració i envelliment d'un vi.
  • Entendràs la relació directa que hi ha entre l'elaboració d'un vi i la qualitat del producte final.
  • Identificarem els components del vi i les seves particularitats nutricionals.

MÒDUL 3: INTRODUCCIÓ AL TAST - ONLINE (3 ECTS)

  • En aquest mòdul identificarem les diferents tipologies de tast i les seves característiques.
  • Entendràs la metodologia del tast en cadascuna de les seves fases.
  • Podràs conèixer i descriure qualsevol tipologia de vi, usant el vocabulari específic de tast, per identificar les seves virtuts i defectes.
  • Inclou l’enviament de dotze vins per a tasts guiats.(Consultar condicions d'enviament en funció de la destinació.)

MÒDUL 4: PAISATGES DEL VI - PRESENCIAL (4 ECTS)

  • Al mòdul "Paisatges de el vi" aprofundiràs en els coneixements adquirits en els mòduls anteriors, refermant conceptes i fent especial èmfasi en l'aplicabilitat dels continguts.
  • Entendràs el procés de vinificació de diferents tipologies de vins blancs, rosats i negres segons diferents estils i varietats de raïm.
  • Aprofundirem en el conjunt de les pràctiques vitícoles associades a l'elaboració del vi: la poda, els tractaments preventius, etc.
  • Analitzaràs objectivament les característiques organolèptiques d'un vi usant la terminologia apropiada.

MÒDUL 5: GEOGRAFIA VINÍCOLA NACIONAL- ONLINE- (3 ECTS)

  • En aquest mòdul coneixerem les zones vinícoles de la geografia espanyola, les seves varietats autòctones i foranes de raïm i quines són les més usades per a l'elaboració de vins.
  • Coneixerem i sabrem interpretar la normativa legislativa en l'àmbit de la comercialització de vins espanyols.
  • Determinaràs les característiques organolèptiques dels vins més rellevants de l'àmbit nacional classificats per zones de producció.

MÒDUL 6: PRODUCTES I VINS ESPECIALS - ONLINE - (3 ECTS)

  • Ampliarem el coneixement enològic relacionat amb els diferents mètodes i procediments utilitzats en l'elaboració de vins escumosos i vins fortificats.
  • T’Introduirem en altres begudes d'interès per a un sommelier com són la cervesa i el vermut.
  • Asseurem les bases de l'elaboració i les tipologies d'altres productes interessants per les seves característiques organolèptiques: olis, vinagres, cafès, tes i infusions.

MÒDUL 7: TECNOLOGIA DE SERVEI - ONLINE - (3 ECTS)

  • En aquest mòdul identificarem els coneixements i les habilitats necessàries per desenvolupar les tasques pròpies de sommelier per entendre les funcions d'aquest perfil professional: presentació, destapament, decantació i servei. Conservació del vi. Tècniques clàssiques i noves tendències de maridatge.
  • Adquiriràs les habilitats d'atenció a client i tècnica de servei necessàries per a dur a terme un servei de qualitat.
  • Sabràs dur a terme el protocol de servei de vins i begudes atenent les seves singularitats i adquiriràs els coneixements per gestionar un celler.
  • Aprendràs a dissenyar l'oferta adequada de begudes atenent les característiques d'un establiment de restauració.
  • Adquiriràs el coneixement per proposar maridatges en funció de l'oferta gastronòmica i altres factors.

MÒDUL 8: EL VI A LA COPA - PRESENCIAL - (5 ECTS)

  • Al mòdul de "El vi a la copa" aprofundiràs en els coneixements adquirits en els mòduls anteriors, refermant conceptes i fent especial èmfasi en l'aplicabilitat dels continguts.
  • Aprofundiràs en la metodologia de tast de vins fortificats, escumosos i altres productes.
  • Coneixeràs i practicaràs aspectes fonamentals de la tecnologia de servei del vi.
  • Comprendràs la importància de la forma de la copa en l'apreciació organolèptica del vi i altres productes.
  • Et familiaritzaràs amb les diferents teories del maridatge i l'aplicació pràctica d'aquestes.

DURADA

  • Total: 675 hores lectives.
  • 27 ECTS Crèdits Europeus.

Professorat i Experts:

El curs de Sommelier semipresencial compta amb una plantilla d'experts especialitzats en el món del vi, l'enogastronomia, la sommelieria, l'enoturisme, empresaris del sector i professors universitaris com:

Coordinació:

Xavier Hernández Soler.

  • Coordinador CETT Online Sommelier - Blended Learning Program CEU UB
  • Professor Sommelier & Restauració CETT UB

Natalia Roig Clapés

  • Diplomada en Sommelier (Universitat de Girona).
  • Coordinadora de cursos d'extensió universitària de restauració (EUHT CETT-UB)

Professors i experts:

Esther Boix Garcia

  • Màster en educació i TIC (Universitat Oberta de Catalunya)
  • Professora (EUHT CETT-UB)

Blanca Ozcáriz Raventós

  • Diplome National d'Oenologue, Vitculture and Enology  (Université de Bourgogne, UIVV, Dijoni)
  • Diplome d'Études Aprofondues, Viticulture et Oenologie (Université Bordeaux I)
  • Llicenciada en Biología, Fisiología Vegetal, Bioquímica, Genètica (Universitat de Barcelona)

Carola Sitjas Bosch

  • Diplomada en Wine & Spirits Education Trust (WSET-London)
  • Membre del comité de tast de la revista Cupatges

Alícia Solé Viyuela

  • Llicenciada en Enologia, (Universitat Rovira Virgili)
  • Llicenciada en Ciències Químiques, (Universitat de Barcelona)
  • EUHT CETT-UB: Professora

Juan Lluís Gómez Conde

  • Sommelier al Restaurant Sant Pau
  • Diplomat Superior en Sommelier (CETT-UB).

Marta Arenas

  • Llicenciada, Viticultura i enologia, (Universitat Rovira Virgili)
  • Enginyeria Tècnica en Industries Agraries i Alimentàries, (Universitat de Girona)
  • Enòloga Bodega Mas Oller

En finalitzar aquest programa, obtindràs la següent titulació:*

Titulació de la Universitat de Barcelona: Curs d'Extensió Universitària de Sumiller

(*) Per accedir a aquesta formació, no és necessari que l'alumne tingui una titulació universitària prèvia. Si et plau, pots consultar l'apartat "A qui va adreçat" per a més informació.

Iniciació Sommelier