Fotografia de: "El bartender ofereix experiència sensorial a través del còctel”, Simone Caporale, un dels millors barmans del món | CETT
Universitat de Barcelona

"El bartender ofereix experiència sensorial a través del còctel”, Simone Caporale, un dels millors barmans del món

20.04.2016
 
"El bartender ofereix experiència sensorial a través del còctel”, Simone Caporale, un dels millors barmans del món

Simone Caporale, considerat un dels millors barmans del món, ha impartit una master class en el marc de la primera edició del Diploma universitari en Cocteleria i Mixologia que s’imparteix, des de novembre, en el Campus internacional de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB.

  • La sessió magistral, amb 150 assistents professionals i alumnat vinculat a la gastronomia, s’emmarca en el programa de la primera i única titulació en cocteleria amb rang universitari de l’Estat Espanyol.
  • Simone Caporale, millor bartender mundial i ex cocteler de l’Artisan de Londres, considerat millor bar del món, ha manifestat que “cada còctel ha de tenir estil propi, personalitat i harmonia”.
  • Javier de las Muelas, empresari, bartender i mixologista, és el director de desenvolupament conceptual d’aquests estudis que s’imparteixen en el Campus internacional CETT-UB

Durant la master class Caporale ha explicat des de la seva pròpia experiència als estudiants i als professionals que omplien la sala que, per triomfar en el món de la cocteleria, no n’hi ha prou en tenir passió pel que fas, “per triomfar cal ser curiós” i “treballar per aconseguir que cada còctel tingui estil propi, personalitat, i harmonia entre tots els elements que el conformen”.

Per Simone Caporale és important “oferir còctels que expressin la identitat d’un producte” i ha destacat que “sempre tot ha de tenir un sentit”. Els assistents han comprovat que Caporale té la capacitat d’aconseguir combinacions impossibles i impecables amb els seus còctels, i el bartender ha comentat que la clau “és pensar solucions en lloc de buscar excuses”, i que aquestes “han de ser imaginatives i creatives”.

Durant la masterclass Simone Caporale també ha volgut destacar la feina del personal que treballa a la sala i als proveïdors i empreses implicades en els projectes, així com la funcionalitat dels elements que envolten el món del còctel. I ha confessat que veient una exposició a Barcelona de Salvador Dalí i del surrealisme es va plantejar “per què no podia existir un pensament surrealista en la cocteleria”. Aquesta manera de pensar ha conduit a Caporale i al seu equip a anar més enllà del classicisme i la convencionalitat dins del sector.

El bartender ha afirmat que cada vegada existeixen opcions més enllà dels clàssics còctels, i que “un còctel pot ser exquisidament deliciós sense alcohol” per exemple. Inclús ha comentat que en molts casos “és difícil de reconèixer si un còctel porta o no alcohol”. Caporale també ha destacat la importància de la innovació en la cocteleria amb barreges vertiginoses com les carxofes i la fruita de la passió, emulsions de diferents olis, o l’estudi que han realitzat a partir de la combinació de 23 tipus d’aromes que han esdevingut una biblioteca amb milers de resultats diferents a partir del joc de les proporcions. 

Simone Caporale ha explicat que un bon bartender ha de pensar i treballar sense mentalitat de bartender, per aconseguir que tots els clients, de qualsevol tipus, quan s’asseuen a la barra a prendre un còctel “sentin que estan en el lloc més especial del món”. Per Caporale aquest és l’aspecte més important del món de la cocteleria, afirmant que “hem d’aconseguir que els clients visquin emocions i sensacions a la barra” perquè “aquest és l’ ingredient més important de la gastronomia, on també inclou el còctel”.

Entre d’altres reconeixements, Caporale ha estat distingit com el millor bartender mundial (International Bartender of the Year 2014) i lidera l’Artesian Bar de Londres, considerat el millor bar del món, segons la revista especialitzada World 's 50 Best Bars. A l’Artesian Bar, el cocteler acostuma a atendre figures d’alta popularitat, com membres de la reialesa britànica, Paris Hilton, Zanetti o Adriano, entre moltes altres.

Fotografia de: "El bartender ofereix experiència sensorial a través del còctel”, Simone Caporale, un dels millors barmans del món | CETT
Simone Caporale: Master Class CETT
Categories
master class CETT Campus CETT-UB Simone Caporale bartender cocteleria mixologia