Fotografia de: Turisme rural: dades, perfil de viatger i sostenibilitat | CETT
Universitat de Barcelona

Turisme rural: quatre de cada deu ciutadans el van practicar el 2021

19.01.2022
 
Turisme rural: quatre de cada deu ciutadans el van practicar el 2021

Un 41% de la ciutadania de l’Estat espanyol va practicar turisme rural el 2021, cinc punts més que l’any anterior. Són dades de l’Observatori de Turisme Rural, un projecte d’investigació impulsat per Escapada Rural, el CETT-UB i Netquest que s’ha presentat aquest dimecres a l'estand de SEGITTUR a Fitur.


Dades de turisme rural

L’observatori aporta altres informacions destacades:

  • La despesa mitjana en allotjament rural creix un 7% el 2021. La mitjana és de 30 euros per persona i nit.
  • El seu consum ha crescut notablement el darrer any. Els heavy users (aquells que han fet tres o més escapades rurals a l'any) creix fins a un 40%. D’aquesta manera es converteix en el grup majoritari.
  • El viatger rural del 2021 prefereix sortir de la seva comunitat autònoma quan practica aquest turisme.

Perfil del turista rural

L’observatori permet dibuixar un perfil d’aquest tipus de turista:

  • El perfil tipus del turista rural és una dona d’entre 40 i 64 anys resident en un àmbit urbà.
  • Les principals procedències dels turistes rurals són Madrid (23%), Catalunya (17%), País Valencià (12%) i Andalusia (11%).
  • Els turistes rurals prefereixen sortir amb la família, sigui la més propera o ampliada. El segon grup més nombrós són les parelles.
  • La gran majoria (72%) practica el turisme rural entre juny i setembre.

Turisme rural i sostenibilitat

El 98% dels que el practiquen consideren el turisme rural una activitat sostenible. De fet, un 85% considera que és precisament això el que fa que sigui un èxit. Només un 8% d’aquest tipus de viatger declara desconèixer sobre la sostenibilitat.

Posar en valor el turisme rural

L’Observatori de Turisme Rural és una iniciativa privada d’investigació per crear coneixement i aportar dades sobre turisme rural a l’Estat espanyol. D’aquesta manera, es pretén ajudar a fer-lo créixer de manera responsable i sostenible.

El Dr. Enric López C., professor i investigador de CETT-UB, destaca: “L’observatori genera un coneixement expert únic sobre el turisme rural a Espanya. Sens dubte, es configura com una oportunitat excel·lent per dissenyar estratègies, implementar plans d'acció, etc. per part de les empreses, organitzacions i administracions públiques, gràcies a dades com les motivacions, freqüència d'escapades, destins favorits, perfil del turista rural, etc.”.

Olivia Fontela, directora de màrqueting d’Escapada Rural, remarca sobre les dades del 2021: “Confirmen la consolidació del turisme rural com a modalitat turística. En concret, el 96% dels viatgers rurals freqüents han fet com a mínim una escapada rural el 2021. Només un 4% d'aquests viatgers reconeix no haver fet el 2021 cap escapada rural. Per tant, la COVID-19 no sembla que hagi estat un impediment per practicar turisme rural aquest any per a aquells que el practiquen sovint”.

Olivia Fontanela
Les dades de 2021 demostren la consolidació del turisme rural com a modalitat turística

Olivia Fontanela

Directora marquèting Escapada Rural
Dr. Enric López C.
L'observatori genera un coneixement expert únic sobre el turisme rural a Espanya

Dr. Enric López C.

CETT-UB
Categories
turisme rural observatori dades perfil sostenibilitat grup de recerca