Congrés Internacional de Turisme Gastronòmic

En un cop d'ull

10 JUL 24 Jun 10 Wed May

27, 28 i 29 de novembre de 2025

Campus CETT

Format híbrid. Algunes sessions en streaming

Algunes sessions en castellà i algunes en anglès

Call for Abstracts obert

Imatge
Banner Congreso Internacional de Turismo Gastronómico

Sobre el congrés

El I Congrés Internacional de Turisme Gastronòmic és un esdeveniment internacional i interuniversitari que se celebrarà a Barcelona del 27 al 29 de novembre de 2025. Està concebut com un espai de reflexió sobre la relació entre turisme i gastronomia.

L’objectiu del congrés és fomentar el debat entre acadèmics, investigadors i professionals sobre les dinàmiques actuals, les interconnexions i les noves perspectives en el camp del turisme gastronòmic.

Aquest congrés es realitza en el context especial de la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, sent la primera regió europea a rebre aquest reconeixement. A més, és un congrés internacional i interuniversitari en format híbrid, que dona resposta a la necessitat d’un espai per a professionals, investigadors/es i la comunitat en general interessada en aquesta temàtica.

Explora els Grans Eixos del Turisme Gastronòmic

🏛️ Cultura, Patrimoni i Sostenibilitat

🏛️ Cultura, Patrimoni i Sostenibilitat

El turisme gastronòmic és una via per preservar el patrimoni cultural intangible i promoure'n la identitat local. Aquesta línia temàtica abordarà:

  • El paper del turisme a l'enfortiment de comunitats.
  • La sostenibilitat social, econòmica i ambiental.
  • El lideratge femení com a motor dinnovació i inclusió.
  • Noves corrents culturals que estan transformant el sector a nivell global.
📣 Posicionament Estratègic i Promoció Innovadora

📣 Posicionament Estratègic i Promoció Innovadora

Els destins gastronòmics es reinventen amb estratègies creatives per destacar al panorama internacional. En aquesta secció s'exploraran:

  • Limpacte dels reconeixements oficials (capitals i regions gastronòmiques).
  • Estratègies de màrqueting tradicionals i digitals.
  • El poder de l'storytelling a través del cinema, la ficció i les experiències immersives.
🚀 Innovació i Tendències: El Futur del Turisme Gastronòmic

🚀 Innovació i Tendències: El Futur del Turisme Gastronòmic

L'evolució del sector impulsa noves maneres de viure la gastronomia. Les presentacions destacaran:

  • Noves experiències com la gastrodiplomàcia i l'enoturisme.
  • La investigació multidisciplinària com a motor de creativitat.
  • Tendències emergents que redefinien el turisme gastronòmic a nivell mundial.

Programa

Un recorregut de tres dies per descobrir, reflexionar i compartir al voltant del turisme gastronòmic sostenible.

  • Dijous 27 de novembre de 2025

    Horari Activitat Idioma
    8:30-9:30 Registre de participants  
    9:30-10:00 Inauguració Institucional  
    10:00-10:45 Keynote 1: Innovation in Gastronomic Tourism: A potentiality for rural areas by Dra. Anne-Mette Hjalaguer , University of Southern Denmark Anglès amb traducció simultània al Català o Castellà
    10:45-11:00 Pausa cafè  
    11:00-13:00 Presentació de comunicacions en sessions paral·leles Català, Castellà o Anglès
    13:00-14:00

    Taula Rodona: Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia: Reptes i oportunitats en la preservació del patrimoni gastronòmic

    Modera: Dr. Xavier Medina, càtedra UNESCO d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament

    Català amb traducció simultània al Castellà i Anglès
    14:00-15:00 Pausa per dinar  
    15:00-17:00 Presentació de comunicacions en sessions paral·leles Català, Castellà o Anglès
    16:00h-17:00h Presentació del llibre “Planificació de Destinacions de Turisme Gastronòmic Sostenible” a càrrec del Dr. Antonio Montecinos, Centre Empresarial, Gastronòmic, Hoteler (Mèxic) Castellà
    17:00-19:00

    A escollir prèviament una de les dues visites amb places limitades:

    Visita a Can Morral del Molí-Valls Occidental: El paper de les dones en la preservació del turisme gastronòmic. *Trasllat des del CETT amb bus anada i tornada

    O

    Recorregut urbà de Gastrobotànica. Interpretem la biodiversitat comestible i reflexionem sobre el seu poder per transformar el turisme gastronòmic. Evarist March Sarlat, Naturalwalks. Consultor del Celler de Can Roca

    Castellà
  • Divendres 28 de novembre de 2025

    Horario Actividad Idioma
    9:00-09:30 Registre de participants  
    9:30-10:30

    Taula Rodona: Governança i gestió del turisme gastronòmic

    Moderada per Lucía Díaz Madurga, periodista especialitzada en viatges i gastronomia, col·laboradora d'El País Gastro, Viatges National Geographic

    Castellà amb traducció simultània al Català i Anglès
    10:30-11:00 Pausa cafè  
    11:00-13:00 Presentació de comunicacions en sessions paral·leles Català, Castellà i Anglès
    13:00-14:00 Keynote 2: Indústries creatives i turisme gastronòmic a càrrec de Dr. Greg Richards, Tilburg University, Breda University of Applied Sciences Anglès amb traducció simultània a Castellà i Català
    14:00-15:00 Pausa per dinar  
    15:00-16:00 Presentació de comunicacions en sessions paral·leles Català, Castellà i Anglès
    16:00-17:00

    Taula Rodona: gestió de destins gastronòmics, Saborea Espanya

    Modera: Dra. Emma Pla Rusca, directora del Màster en Innovació de la Gestió Turística al CETT-UB

    Castellà amb traducció simultània al Català i Anglès
    17:00-19:00

    A escollir prèviament una de les dues visites amb places limitades:

    Visita al Parc Agrari del Baix Llobregat. *Trasllat des del CETT amb bus anada i tornada

    O

    Recorregut urbà de Gastrobotànica. Interpretem la biodiversitat comestible i reflexionem sobre el seu poder per transformar el turisme gastronòmic. Evarist March Sarlat, Naturalwalks. Consultor del Celler de Can Roca

     
    21:00 Conclusions del congrés i sopar de gala  
  • Dissabte 29 de novembre de 2025

    Horari Activitat Idioma
    8.00 Punt de trobada per a taslat en bus des del CETT  
    10:00-12:00 Visita al Centre Arqueològic i Enoturisme Vallmora (places limitades)  
    12:00-12:30 Trasllat amb bus  
    12:30-14:00 Visita amb maridatge celler Alta Alella  
    15:00 Sortida del bus per tornar a Barcelona, CETT-UB  

Línies temàtiques

Les línies temàtiques del congrés inclouen, però no es limiten a:

  • El desenvolupament del turisme gastronòmic vinculat a atractius i esdeveniments de patrimoni immaterial, destacant la seva contribució a la preservació cultural i a la identitat local.
  • Nominacions i reconeixements gastronòmics (capital gastronòmica, regió mundial de la gastronomia, regió europea de la gastronomia, entre d’altres) com a eines de posicionament i competitivitat.
  • Estratègies de màrqueting en turisme gastronòmic aplicades tant a destinacions com a empreses, incloent-hi el màrqueting digital i la diferenciació de l’oferta.
  • Ús de marques gastronòmiques com a vectors de promoció turística i desenvolupament econòmic.
  • Àmbits específics del turisme gastronòmic, com la gastrodiplomàcia, l’enoturisme i les innovacions en experiències gastronòmiques per a empreses i destinacions.
  • Tendències postpandèmia que han redefinit el turisme gastronòmic i els nous hàbits de consum associats. La contribució del turisme gastronòmic als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu paper en la sostenibilitat social, econòmica i ambiental.
  • Perspectives futures del turisme gastronòmic: noves formes, processos emergents i significats culturals.
  • La influència de la ficció, la virtualitat i el cinema com a plataformes de promoció i narrativa del turisme gastronòmic.
  • Nous camins per a la recerca acadèmica en turisme gastronòmic, amb un enfocament multidisciplinari i innovador.
  • El paper de la dona en la gastronomia, la sommeleria i el lideratge en turisme gastronòmic, i la seva visibilitat en el sector.

Ponents destacats

Greg Ricards

Greg Richards

Professor de Placemaking i Esdeveniments a la Universitat de Breda i professor d'Estudis de l'Oci a la Universitat de Tilburg, als Països Baixos.

Ha treballat en projectes per a nombrosos governs nacionals, organitzacions nacionals de turisme i municipis, i té una àmplia experiència en recerca i educació sobre turisme i oci. Els seus llibres recents inclouen el SAGE Handbook of New Urban Studies, Reinventing the Local in Tourism, Small Cities with Big Dreams: Creative Placemaking and Branding Strategies i Rethinking Cultural Tourism. Actualment treballa en un projecte Horitzó de la UE, Crocus: Turisme Cultural i Creatiu en Zones Rurals i Remotes.

Linkedin
Anne Mette Hjalager

Anne-Mette Hjalager

Professora al Departament de Negocis i Medi Ambient de la Universitat del Sud de Dinamarca.

Treballa en innovació, processos empresarials i gestió, particularment, però no exclusivament, en el sector turístic. La gastronomia i el turisme són d’especial interès per a ella, i exerceix com a editora en cap de la revista Gastronomia i Turisme. Ha publicat àmpliament en els camps esmentats, i el seu enfocament actual se centra en els canvis de frontera entre els sectors públic i privat, així com en les transformacions espacials i de relacions associades. Participa en projectes de recerca internacionals, per exemple, en el marc de programes de la UE.

Linkedin

Visites

Durant el Congrés s'han programat diverses visites amb places limitades. Els assistents amb inscripció realitzada i pagament efectuat podran escollir quines visites volen assistir tenint en compte l'ordre de petició i les places ofertes.

Selecciona una galeria
Selecciona una galeria

Molí de Can Morral

Can Morral del Molí és un celler familiar situat entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, en un entorn natural envoltat de bosc. Des de fa més de 15 anys, el Xavier, la Maria i la Mariona elaboren vins ecològics amb mínima intervenció, respectant el paisatge i la biodiversitat. La seva filosofia es basa en lagricultura regenerativa i la connexió amb la terra.

Recorregut Urbà de Gastrobotànica amb Natural Walks

Natural Walks ofereix recorreguts urbans de gastrobotànica per descobrir plantes silvestres comestibles en entorns quotidians. A través de passejades sensorials, s'exploren aromes, sabors i usos culinaris tradicionals i moderns. Una experiència educativa, divertida i sostenible que connecta gastronomia, naturalesa i cultura local.

Parc Agrari del Baix Llobregat

El Parc Agrari del Baix Llobregat es un espacio agrícola protegido en el área metropolitana de Barcelona. Promueve una agricultura sostenible, profesional e innovadora, preservando un valioso patrimonio natural, económico y cultural en uno de los suelos más fértiles de Cataluña.

Centre Arqueològic i Enoturístic Vallmora

El celler roman de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I a. C. i V mié. Vint-i-dos segles després, l'equipació permet entendre com era el cultiu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys.

Alta Alella

Alta Alella és un celler familiar situat al cor del Parc Natural de la Serralada de Marina, a pocs quilòmetres de Barcelona i al costat del mar Mediterrani. Fundada el 1991 per Josep Maria Pujol-Busquets i Cristina Guillén, la finca Can Genís representa un projecte vitivinícola ecològic i sostenible. Amb 50 hectàrees de vinya certificat, elaboren vins i caves d´alta qualitat, respectant l´entorn i apostant per la innovació.

Molí de Can Morral

Can Morral del Molí és un celler familiar situat entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, en un entorn natural envoltat de bosc. Des de fa més de 15 anys, el Xavier, la Maria i la Mariona elaboren vins ecològics amb mínima intervenció, respectant el paisatge i la biodiversitat. La seva filosofia es basa en lagricultura regenerativa i la connexió amb la terra.

Recorregut Urbà de Gastrobotànica amb Natural Walks

Natural Walks ofereix recorreguts urbans de gastrobotànica per descobrir plantes silvestres comestibles en entorns quotidians. A través de passejades sensorials, s'exploren aromes, sabors i usos culinaris tradicionals i moderns. Una experiència educativa, divertida i sostenible que connecta gastronomia, naturalesa i cultura local.

Parc Agrari del Baix Llobregat

El Parc Agrari del Baix Llobregat es un espacio agrícola protegido en el área metropolitana de Barcelona. Promueve una agricultura sostenible, profesional e innovadora, preservando un valioso patrimonio natural, económico y cultural en uno de los suelos más fértiles de Cataluña.

Centre Arqueològic i Enoturístic Vallmora

El celler roman de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I a. C. i V mié. Vint-i-dos segles després, l'equipació permet entendre com era el cultiu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys.

Alta Alella

Alta Alella és un celler familiar situat al cor del Parc Natural de la Serralada de Marina, a pocs quilòmetres de Barcelona i al costat del mar Mediterrani. Fundada el 1991 per Josep Maria Pujol-Busquets i Cristina Guillén, la finca Can Genís representa un projecte vitivinícola ecològic i sostenible. Amb 50 hectàrees de vinya certificat, elaboren vins i caves d´alta qualitat, respectant l´entorn i apostant per la innovació.

Call for Abstracts

Participa al congrés amb la teva comunicació. Totes les comunicacions hauran de tractar sobre qualsevol dels temes d’interès del congrés i seran avaluades de manera anònima pels membres del Comitè Científic.
Les comunicacions seleccionades seran presentades oralment durant el congrés.

Com presentar una comunicació

Totes les persones que desitgin aportar comunicacions hauran d’indicar-ho en el moment de registrar-se com a assistents al congrés.
Un cop efectuat el registre, se’ls facilitarà una adreça web des d’on podran enviar un resum de la seva contribució mitjançant la plataforma Easychair

Com ha de ser el resum

L’extensió del resum serà de 300 paraules. El contingut d’aquest haurà d’incloure aquells aspectes que es tractin en la comunicació, incloent: introducció, objectius, metodologia i resultats; així com entre 3 i 5 paraules clau seguint la .plantilla descarragable.

Els idiomes acceptats són el català, castellà, anglès i portuguès.

Defensa oral

Tots els treballs acceptats hauran de ser defensats al congrés per almenys un/a dels seus autors/es, que haurà d’estar inscrit/a a tal fi.

Els/les coautors/es no inscrits/es al congrés tindran dret a obtenir el certificat corresponent de presentació de la comunicació amb un cost addicional.

L’exposició de les comunicacions i ponències presencialment al congrés es podrà realitzar en qualsevol dels quatre idiomes esmentats.

Terminis i dates

  • 11 d’abril de 2025 – Obertura del pagament de la inscripció per a participants
  • 11 de maig de 2025 – Data límit per a l’enviament de resums (primera convocatòria)
  • 11 de juny de 2025 – Comunicació dels resums acceptats
  • 11 d’agost de 2025 – Data límit per a l’enviament de resums (segona convocatòria)
  • 11 de setembre de 2025 – Comunicació dels resums acceptats
  • 12 de setembre de 2025 – Data límit d’inscripció amb preu reduït
  • 11 d’octubre de 2025 – Data límit d’inscripció al congrés per a autors/es amb comunicació acceptada
  • 2 de novembre de 2025 – Data límit d’inscripció amb tarifa general
  • 11 de novembre de 2025 – Publicació del programa definitiu del congrés

Quotes d’inscripció

Fins al 12 de setembre de 2025

  • Tarifa general: 100 €
  • Tarifa per a estudiants: 40 €
  • Comunitat CETT i universitats i centres coorganitzadors del congrés: 0 €
  • Sopar de gala: 55 €
  • Experiència enogastronòmica: 40 €

A partir del 13 de setembre i fins al 2 de novembre de 2025

  • Tarifa general: 150 €
  • Tarifa per a estudiants: 50 €
  • Comunitat CETT i universitats i centres coorganitzadors del congrés: 0 €
  • Sopar de gala: 55 €
  • Experiència enogastronómica: 60 €

Oportunitats de publicació

Els articles més rellevants presentats durant el congrés podran optar a les següents opcions de publicació, mitjançant la seva selecció amb processos d’avaluació per parells anònims i seguint els estàndards de publicació de cada revista:

  • Condicions d’inscripció i mètode de pagament

    Un cop realitzada la inscripció mitjançant el formulari, es rebrà un correu de confirmació amb les opcions per efectuar el pagament.

    La quota d’inscripció inclou: assistència a totes les sessions, certificats, documentació del congrés, materials, actes, dinars i pauses per al cafè.
    A causa de l’aforament dels espais de visita, els assistents hauran d’escollir entre la sortida de dijous o la de divendres a la tarda. Un cop realitzat el pagament, rebran més detalls per assegurar la seva plaça.

    El pagament del sopar de gala i de l’experiència enogastronòmica de dissabte no estan inclosos en el preu del congrés.

    En cas de pagament per transferència bancària, aquest s’ha d’efectuar al següent compte:

    • BANC: Caixabank
    • TITULAR DEL COMPTE: Estudis d'Hoteleria i Turisme CETT S.A.
    • IBAN: ES10 21003642 192200099891
    • CONCEPTE: Nom i cognoms_1CITG

    En el cas de la tarifa d’estudiant, un cop realitzat el pagament, caldrà acreditar-ho amb el comprovant de matrícula, enviant-lo al correu: [email protected]

    En el cas de coautors/es que vulguin sol·licitar un certificat de presentació en format digital, hauran d’enviar un correu a [email protected]. Aquest servei té un cost addicional de 25 €.

  • Comitè Científic

    El comitè científic inclou experts de diverses institucions com:

    • Dra. Ainhoa Carballido, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dr. Antonio Montecinos, Centro Empresarial Gastronómico Hotelero (Mèxic)
    • Dr. Carlos Hiriart, Universidad de Morelia Michoacán
    • Dr. Carlos J. Baños Castiñeira, Universitat d’Alacant
    • Dr. Claudio Milano, Universitat de Barcelona
    • Dra. Elena Ridolfi, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dr. Enrique Moltó, Universitat d’Alacant
    • Dr. Eugeni Osàcar Marzal, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dr. Jordi Arcos-Pumarola, CETT-UB School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dr. José Antonio Pérez-Aranda, CETT-UB Barcelona Hospitality and Gastronomy
    • Dr. José Antonio Vázquez-Medina, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, Mèxic
    • Dr. Josep Antoni Ivars Baidal, Universitat d’Alacant
    • Dra. Laia Encinar, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dr. Oriol Anguera-Torrell, CETT-UB Barcelona Hospitality and Gastronomy
    • Dr. Raúl Compés, Universitat de Saragossa
    • Dr. Ricardo Hernández, Universitat de Còrdova (Espanya)
    • Dr. Rogelio Martínez, Universitat de Guadalajara (Mèxic)
    • Dr. Sangkyun Kim, Edith Cowan University
    • Dr. Xavier Medina, Universitat Oberta de Catalunya
    • Dr. Xavier Font Urgell, Direcció General de Turisme de Catalunya
    • Dra. Anna Torres Delgado, Universitat de Barcelona
    • Dra. Berta Ferrer, Universitat de Lleida
    • Dra. Blanca Henache, Universitat d’Alcalá de Henares
    • Dra. Emma Pla Russa, CETT-UB Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dra. Erica Salvaj, Universidad del Desarrollo, Xile
    • Dra. Estela Mariné-Roig, Universitat de Lleida
    • Dra. Genoveva Millán, Universitat Loyola (Espanya)
    • Dra. Helena Martín Gómez, CETT-UB School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
    • Dra. M.ª Pilar Leal Londres, CETT-UB Barcelona Hospitality and Gastronomy
    • Dra. Montserrat Crespi, Universitat de Barcelona
    • Dra. Nayra Llonch Molina, Universitat de Lleida
    • Dra. Núria Huete, Universitat de Castella-la Manxa
    • MSc. Fiorella Orozco Sibille, Universitat Peruana de Ciències Aplicades – Lima (Perú)
    • MSc. Gabriel Santos, Sotsdirector Càtedra d’Enoagroturisme, Universitat de La Laguna
    • MSc. Giannina Robinson, Universitat Peruana de Ciències Aplicades – Lima (Perú)
    • MSc. Michele Barton, Pacífico Business School, Lima (Perú)

Campus CETT

La primera edició del congrés tindrà lloc a la ciutat de Barcelona, Espanya.

El Campus del CETT compta amb el primer hotel universitari de l’Estat, on s’ofereix allotjament a tots els assistents amb tarifes especials. Es pot fer la reserva enviant una sol·licitud a [email protected].

Els assistents també podran allotjar-se a la Residència Àgora Barcelona per 65 € (IVA inclòs) amb allotjament i esmorzar bufet. Es pot fer la reserva enviant una sol·licitud a [email protected] amb el concepte: CETT - CITG.

  • Condicions per a la reserva d'allotjament a l'Hotel Alimara

    Aprofitant l'ocasió, l'Hotel Alimara ofereix a tots els assistents i congressistes la possibilitat d'allotjar-se a un preu especial i poder gaudir d'un ambient càlid i confortable durant la seva participació al congrés.Per fer la reserva i aplicar el codi de descompte, cal fer-ho a través del web de l'hotel i s'haurà de validar el codi promocional: "CITG".

    La reserva d'habitacions amb tarifa especial és vàlida per a les nits del 26 al 30 de novembre i s'ha de fer en línia. La reserva serà vàlida només mentre hi hagi disponibilitat i el codi no és vàlid per a reserves ja fetes o reservat a través de tercers.

  • Condiciones para la reserva de alojamiento en la Residencia Àgora Barcelona

    Aprofitant l'ocasió, la residència Àgora ofereix a tots els assistents i congressistes la possibilitat d'allotjar-se a un preu especial i poder gaudir d'un ambient confortable durant la seva participació al congrés.

    Per fer la reserva i aplicar el codi de descompte, cal fer-ho a través del web de la residència i/o enviant mail a [email protected] i validar el codi promocional CETT CIITG. El preu per nit i persona de l'allotjament i l'esmorzar és de 65€ IVA inclòs.

Com arribar-hi

Organització

La primera edició està liderada pel CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality & Gastronomy – Universitat de Barcelona, però el congrés està coorganitzat per diverses universitats i institucions especialitzades en turisme gastronòmic.

  • Coorganitzadors 

    El congrés està organitzat per la Universitat d'Alcalá de Henares, la Universitat Peruana de Ciències Aplicades (UPC) de Lima, Perú, el Centre de Gastronomia del Mediterrani (GASTERRA) de la Universitat d'Alacant, i la Càtedra UNESCO d'Alimentació, Cultura i Desenvolupament de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

  • Contacte

    Per a més informació o per resoldre qualsevol dubte, podeu contactar-nos al correu electrònic [email protected].