Fotografia de: Inauguració del nou curs acadèmic del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques amb Ferran Adrià | CETT
Universitat de Barcelona

Inauguració del nou curs acadèmic del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques amb Ferran Adrià

15.09.2015
 
Inauguració del nou curs acadèmic del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques amb Ferran Adrià

Dilluns 14 de setembre es varen iniciar les classes dels graus universitaris. En el cas del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, es va inaugurar el curs acadèmic 2015-2016 amb una conferencia inaugural de la mà del cuiner i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Barcelona, Ferran Adrià, al Paranimf de la UB.

Ferran Adrià va realitzar la conferència davant de l'alumnat de primer i segon curs del Grau. "La generació actual esteu creant un ofici nou que va molt més enllà dels cuiners i les professions que ja existeixen. Per primera vegada hi ha un diàleg nou entre la cuina i gastronomia i les altres disciplines". Adrià va presentar el projecte elBulliLab, el qual compta amb la participació de diferents empreses i universitats, per tal de generar un coneixement científic sobre els productes de tot el món. 

Posteriorment a la conferència, van tenir lloc els parlaments institucionals dels representats de les diferents universitats i institucions que duen a terme aquest grau:

- Sr. Toni Massanés, director de la fundació Alicia

- Dra. Maria Abellanet, directora del Grup CETT

- Dr. Eloi Pineda, director de l’ESAB de la UPC

- Dr. Màrius Rubiralta, director del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona

- Dr. Gaspar Rosselló, vicerector de Política Acadèmica, Estudiants i Qualitat de la UB

La Dra. Abellanet va destacar que el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques va néixer de la voluntat de generar una nova disciplina acadèmica. En aquest cas va ser la universitat qui va estirar el sector per generar un coneixement universitari que formalitzés els estudis superiors de cuina i gastronomia. "La formació ha de ser una via d'accés, no només al món laboral, sinó al coneixmenet i al saber, a partir del més gran actiu, el talent de l'alumnat", afegia Abellanet.

Per la seva banda, Toni Massanés va manifestar que "s'hauria de dedicar més temps a pensar i no tant a digerir, per tal de fer del Grau un èxit i crear un lligam ferm entre la gastronomia i l'epistemologia".

Un premi compromès amb la nutrició i l’alimentació del futur

La inauguració es va emmarcar en l’acte de lliurament de premis UB – Ferran Adrià Gallina Blanca. El concurs porta ja sis edicions fomentant els estudis en el món alimentari entre l’alumnat de secundària i de cicles superiors. Durant l’acte de lliurament dels premis, Ferran Adrià va valorar que «premis com aquest contribueixen a què ens trobem actualment davant de la millor generació de la història en recerca alimentària».

El treball de recerca guanyador d’aquesta sisena edició ha estat «El calci làctic. Quin és i quin hauria de ser el seu consum entre els joves», de Maria Basté Jubert, de l’Institut Montserrat de Barcelona. A més, el certamen ha reconegut ex aequo amb el Premi Sent Soví al millor treball relacionat amb el fet alimentari els estudis «Dels paladars d’ahir als sabors d’avui», de Magalí Ortiz, del Col·legi Arabell de Lleida, i «Un dit d’escuma... o més! Estudi dels factors que influeixen en les característiques de l’escuma en la cervesa artesanal», de Roger Guixé Muntet i Gemma Duñó Escagedo, de l’Institut La Llauna de Badalona.

Així mateix, l’Institut Narcís Monturiol de Barcelona ha rebut el premi destinat al centre educatiu més implicat i proactiu amb el Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca, per haver presentat el major número de projectes de qualitat sobre el fet alimentari o gastronòmic. 

Finalment, l’ACSA, que també col·labora en aquest acte premiant el millor treball que abordi algun aspecte relacionat amb la seguretat alimentària, ha coincidit en reconèixer també l’estudi sobre el calci làctic de Maria Basté, posant de relleu la seva aportació en l’estudi d’aquest component tan present en les receptes i els àpats diaris dels consumidors. 

Premi UB - Ferran Adrià Gallina Blanca

Categories
Inauguració curs 2015-2016 Ferran Adrià concurs Gallina Blanca Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques