
Arriba la vuitena edició dels Esmorzars de Turisme!
És el moment de posar el focus en un dels grans eixos estratègics del sector: l'economia blava.
En aquesta ocasió explorarem com el litoral, els ports, les activitats nàutiques i la biodiversitat marina es poden convertir en motors d'atracció turística i en palanques de sostenibilitat i innovació.
OBRIREM INSCRIPCIONS MOLT AVIAT!
Programa
9.00h Benvinguda a càrrec del Dr. Eugeni Osácar, director académic de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT.
9.05h Taula rodona: “L'Economia Blava i el Turisme a Catalunya”, moderada pel Dr. Eugeni Osácar, amb la participació de:
- Sr. Pablo Bou, director general de BlueNetCat
- Ponent per confirmar
- Ponent per confirmar
- Ponent per confirmar
10.35h Cloenda
10:40h Cafè networking
Ponents confirmats
Modera

Què són els Esmorzars de Turisme?
Els "Esmorzars de Turisme" són trobades organitzades per Foment del Treball, en col·laboració amb el CETT-UB, un centre líder en formació, recerca i innovació en turisme, hoteleria i gastronomia.
Aquestes sessions exclusives ofereixen un espai de diàleg i reflexió per als professionals del sector turístic, combinant una ponència o debat sobre les tendències, reptes i oportunitats que marquen el futur del turisme.
Cada edició compta amb experts reconeguts, empresaris i representants institucionals que comparteixen experiències i coneixements sobre àrees clau com la sostenibilitat, la digitalització, el turisme cultural i l’hoteleria, entre d’altres.
Participa i connecta amb els líders del sector mentre descobreixes noves idees per fer créixer el teu negoci o inspirar els teus projectes. Els Esmorzars de Turisme són la cita imprescindible per als professionals que miren més enllà.
A qui es dirigeix?
Esdevenir un espai de referència per a directius, directives i professionals experts en turisme, hoteleria i gastronomia que fomenti el networking, l’intercanvi d’experiències i la promoció de línies d’actuació que beneficiïn el sector.
- Comunitat d’experts
- Emprenedors
- Institucions
- Partners educadors i de recerca
- Empreses
- Associacions
- Administracions
Edicions anteriors
-
Juliol 2025. Grans esdeveniments i turisme a Catalunya
La setena edició dels Esmorzars de Turisme va reflexionar sobre el paper dels grans esdeveniments com a motor de dinamització turística, projecció internacional i cohesió territorial a Catalunya.Els ponents han posat com a exemple esdeveniments recents com la Copa Amèrica de Vela o Manifesta 15, i han defensat que lèxit daquestes iniciatives rau en la col· laboració entre institucions públiques, empreses privades i la societat civil. També s'ha fet referència al potencial dels esdeveniments gastronòmics o tecnològics per consolidar nous segments turístics, així com la necessitat de garantir un enfocament sostenible i respectuós amb el territori i les comunitats locals.
Els ponents:
- Isabel Juárez – directora comercial del Circuit de Barcelona-Catalunya.
- Mercè Conesa Pagès – directora general de Barcelona Global.
- Arantxa Calvera - Consculluela, directora de l'Agència Catalana de Turisme.
- Dr. Eugeni Osácar – Director de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT (moderador de la taula rodona)
-
Desembre 2024. Taxa Turística a Catalunya: on va i qui se'n beneficia
La sexta edició: Taxa Turística a Catalunya: on va i qui se'n beneficia per reflexionar sobre la gestió, l'impacte i les oportunitats que ofereix la taxa turística com a eina per avançar cap a un model de turisme més sostenible i equilibrat a Catalunya. Es va insistir en la necessitat d'una gestió transparent, una redistribució justa dels recursos i l'ús d'aquests fons per millorar serveis públics, preservar el patrimoni i compensar els efectes del turisme als municipis.
Els ponents:
- Miquel Gotanegra – President de la Comissió de Turisme i Serveis de Foment del Treball
- Dr. Òscar Casanovas – Director acadèmic del Grau en Turisme del CETT-UB i expert en dret turístic
- Dr. Eugeni Osácar – Director de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT (moderador de la taula rodona)
- Albert Canadell - Representant de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT)
- Jaume Dulsat – President de la Taula de Turisme de Girona
- Xavier Font Urgell – Subdirector general de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat de Catalunya
- Xavier Suñol Ferrer - Director de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona
-
Maig 2024. Digitalització del sector Turístic
En aquesta cinquena jornada, titulada "Digitalització en el sector turístic – Casos d’èxit", explorarem com la tecnologia i la innovació estan transformant el turisme a través de l’exposició de casos d’èxit aplicats en alguns dels seus sectors de referència.
Des de la reserva d’allotjaments, fins a la promoció i personalització d’experiències, passant per la intel·ligència artificial aplicada a la gestió de viatges.
Els ponents:
- Xavi Garcia, Cluster Manager del Tech Tourism Cluster impulsat per la Direcció General de Turisme, ACCIÓ
- Eugeni Osàcar, director de la Càtedra UB-CETT de Turisme, Hoteleria i Gastronomia
- Adolfo Sánchez, Global Vice President IT Radisson
- Rafael de Jorge, Fundador de Growtur
- Javier Álvarez, Director de IT de Vueling
- Xavier Pascuet, Consultor d’Innovació i Sostenibilitat de l’Associació de Càmpings de Girona i expert en Smart Destinations
- Miquel Gotanegra, president de la Comissió de Turisme i Serveis de Foment del Treball
-
Novembre 2023. Reptes estratègics del turisme a Catalunya
En el quart debat, es van analitzar els desafiaments del sector turístic a Catalunya per promoure una destinació responsable, sostenible, innovadora i connectada.
Amb la participació de directius, directives i referents institucionals de les entitats públic-privades més representatives, es van abordar temes crucials i imprescindibles com la millora de la mobilitat i connectivitat, tant a nivell nacional com internacional, la gestió de l’estacionalitat turística i la professionalització del sector.
A més, es va debatre sobre la imatge de l’activitat turística i el repte que implica millorar-la mitjançant campanyes de sensibilització i pedagogia que expliquin la contribució econòmica i social que el turisme fa a la ciutat i als seus ciutadans.
Els ponents:
- Guillermo Vallet: Vicepresident executiu de Catalonia Hotels & Resorts.
- Jordi Martí: President de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe).
- Toni Castellar: Director del Càmping La Ballena Alegre.
- David Riba: President de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (FEDERATUR).
- Damià Serrano: Coordinador del Pla de Màrqueting de l’Agència Catalana de Turisme.
- Carme Rubió: Subdirectora general de desenvolupament turístic territorial de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
- Eugeni Osàcar: Director de la Càtedra UB-CETT de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, que va moderar el debat.
-
Juny 2023. Turisme de creuers a Catalunya: llums i ombres
En el debat, es va reflexionar sobre la creixent posició dels nostres ports com a referents mundials en aquesta modalitat turística. També es va abordar l’impacte econòmic i generador d’ocupació d’aquest sector i les possibilitats de promoció que genera en diversos àmbits i activitats locals. A més, es va respondre a les crítiques habituals com l’augment de la massificació en espais concrets o les repercussions mediambientals derivades de l’activitat.
Els ponents:
- Marta Farrero, gerent del Patronat de Turisme - Diputació de Tarragona
- Silvia Romero, vicepresidenta - Consell Comarcal del Baix Empordà i Ajuntament de Palamós
- Anja Wilde, Commercial Development Manager Western Europe - Intercruises
- Fernando Pacheco, director general MSC Cruises Espanya
- El debat va ser moderat per Eugeni Osàcar, director Acadèmic de la Càtedra UB-CETT.
-
Novembre 2022. Montjuïc, oportunitat per descentralitzar el turisme a Barcelona i aconseguir visitants de qualitat
El segon Esmorzar de Turisme va ser un debat sobre el futur de Montjuïc per destacar el seu potencial com a pulmó verd, parc cultural i esportiu de Barcelona.
Es va subratllar la necessitat d’una visió integral que connecti la muntanya amb la ciutat, transformant-la en un gran parc urbà accessible i estratègic. També es van mencionar iniciatives com la promoció de grans esdeveniments esportius, l’impuls d’instal·lacions culturals i el desenvolupament de noves activitats. Amb l’objectiu de convertir Montjuïc en un referent internacional, es va ressaltar la importància de combinar cultura, natura i esport per a barcelonins i visitants.
Els ponents:
- Guillermo Vallet: President de la Comissió de Turisme de Foment.
- Eugeni Osàcar: Director de Recerca del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.
- Susana Closa: Gerent de l’Institut Barcelona Esports.
- Àngel Díaz: President d’Advanced Leisure Services, gestora del Castell de Montjuïc.
- Sara Puig: Presidenta de la Fundació Joan Miró.
- Pepe Serra: Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
-
Maig 2022. El turisme d’experiències i els destinacions sostenibles
La primera edició dels Esmorzars de Turisme a la seu de Foment a Barcelona es va destacar per la importància d’un turisme integrador que respecti el territori, potenciant la cultura, la gastronomia, l’esport i els esdeveniments.
Es va posar èmfasi en la contribució econòmica i laboral del sector, la necessitat de col·laboració públic-privada i la sostenibilitat com a eix fonamental. També es va ressaltar la cultura com a estratègia turística, la importància d’oferir experiències úniques als visitants i la promoció activa de destinacions de qualitat.
Finalment, es va concloure que el turisme intel·ligent, responsable i col·laboratiu ha de ser un motor clau del sector.
Els ponents:
- Guillermo Vallet: President de la Comissió de Turisme de Foment.
- Eugenia Basan: Directora de Màrqueting i Customer Intelligence de Port Aventura.
- Esther Rubio: Gerent de la Ruta del Vi de Rioja Oriental.
- Alberto Guijarro: Codirector del Primavera Sound.
- Francisco Javier Castillo: Director de Màrqueting, Comercial i Comunicació de Puy du Fou Espanya.
- Daniel Aristondo: Director de Màrqueting de La Roca Village.
- Eugeni Osàcar: Director de Recerca del CETT i moderador del debat.