Fotografia de: La sostenibilitat de les platges a la Costa Daurada | CETT
Universitat de Barcelona

Maria Abellanet, co-autora d’un llibre sobre l’ús sostenible de les platges a la Costa Daurada i Terres de l’Ebre

18.01.2023
 
Maria Abellanet, co-autora d’un llibre sobre l’ús sostenible de les platges a la Costa Daurada i Terres de l’Ebre

La presidenta del CETT, Maria Abellanet i Meya, és una de les autores del Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Publicat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, és un estudi que aprofundeix en el potencial de les platges per tal de millorar l’experiència dels usuaris, especialment de les famílies.


Platges sostenibles a la Costa Daurada

Abellanet ha escrit el segon capítol de la publicació. Sota el títol Perfil del turista usuari de les platges fa un repàs històric del turisme a la regió i també recomana tenir en compte aspectes al marge del sol i el mar com ara l’enoturisme, l’excursionisme o altres accions vinculades a les activitats esportives. El Llibre blanc de les platges intel·ligents de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre és la continuació dels treballs previs de l’operació Platja Innovadora, un projecte europeu PECT turisTIC en família, desenvolupat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. En aquest pla hi van participar 21 municipis del litoral i diversos agents privats.

L’ús intel·ligent de la tecnologia

Fruit d’aquestes tasques es va elaborar un renovat sistema d’indicadors per promoure la gestió sostenible de les platges i fomentar la diversificació d’usos per a un públic eminentment familiar. Entre d’altres s’inclouen propostes que incorporen la tecnologia com l’ús de dispositius o càmeres per calcular la capacitat de càrrega i millorar l’accessibilitat, la sostenibilitat i la seguretat dels destins. També es menciona la creació d’un sistema d’indicadors sobre les condicions dels espais, els usos i les activitats; o la gestió coordinada de serveis per part dels municipis de litoral.

La publicació s’ha editat en català, castellà i anglès i està dividit en un pròleg, 11 capítols, una petita biografia de les persones que l’han escrit. Els capítols i els seus autors/es són:

 • Antecedents. Salvador Anton.
 • Perfil del turista usuari de les platges. Maria Abellanet.
 • Les noves platges híbrides. José Antonio Donaire.
 • Pes econòmic de les platges. Marc Grijalvo.
 • El règim jurídic de les platges. Josep Maria Aguirre.
 • Paisatge. Raquel Huete.
 • Gestió sostenible de les platges. Neus Martí.
 • La platja intel·ligent. Natalia Bayona.
 • El canvi climàtic en les destinacions de litoral. Tomàs Molina.
 • Màrqueting sostenible en destinacions de litoral. Xavier Font.
 • Ciutats intel·ligents, destinacions intel·ligents i platges intel·ligents. Octavi Bono.
Platges sostenibles al sud de Catalunya
Platges sostenibles al sud de Catalunya
Platges sostenibles al sud de Catalunya
Categories
turisme sostenibilitat maria abellanet