Albert Cardona, professor de cuina al CETT: "Vaig decantar-me cap al CETT sense pensar-ho dues vegades per l’ampli ventall de possibilitats que oferia pel que fa a coneixements i sortida professional."

06.03.2023
 
Albert Cardona, professor de cuina al CETT: "Vaig decantar-me cap al CETT sense pensar-ho dues vegades per l’ampli ventall de possibilitats que oferia pel que fa a coneixements i sortida professional."

L’Albert Cardona té 25 anys i va néixer a Verdú. Va fer el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques i actualment treballa de professor de primer de Grau en Ciències Culinàries al CETT.


Estudiar el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques

Ens podries escriure una petita biografia de la teva persona?

Em dic Albert Cardona Salcedo, tinc 25 anys i vaig néixer a Verdú, una petita localitat de la comarca de l’Urgell coneguda per la ceràmica negra i el vi. Fill de mare barcelonina i pare solsoní, docents de filologia clàssica els dos, els quals van traslladar-se en una zona rural de Catalunya per motius laborals, on vam néixer els meus germans i jo. A causa de la seva afecció per la cultura clàssica, van emprendre molts viatges tant a Itàlia com a Grècia. En un d’aquests viatges, es van enamorar de l’illa de Creta. Amb els estalvis que tenien en aquell temps, van adquirir una casa històrica mig en runes en un poble de platja i així començar la seva història a l’illa, batejant-nos a nosaltres com a cretencs gairebé de naixement. La meva trajectòria professional, es resumeix amb feines realitzades en restaurants i bars de la comarca on vaig néixer, treballs relacionats amb l’agricultura i, sobretot, a la vinya, feina relacionada amb la indústria alimentària i, per últim, feina que faig des de fa cinc anys i que està relacionada amb l’enoturisme en una bodega de vins. Després de l’educació obligatòria, vaig cursar el batxillerat científic encarant-me ja cap al Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques, que vaig finalitzar l’any 2020. L’any 2022 vaig començar el Màster de Formació del Professorat especialitzat en Hoteleria i Turisme, finalitzant-lo l’any en curs. Entre les meves aficions, destaco la cuina, la pintura i la música, havent cursat fins a l’últim any de Nivell Mitjà a l’escola de Música de Tàrrega. Actualment, continuo tocant la viola en una orquestra de Barcelona.

Per què vas decidir estudiar el Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques?

Des de petit, vaig mostrar interès per la Cuina. La meva primera experiència al món laboral va ser de cuinar a l’Associació Alba de Tàrrega, als 14 anys d’edat. Arran d’aquella experiència, vaig veure cap on volia dirigir la meva vida professional i, al moment de triar la modalitat de batxillerat, ja vaig encarar la meva decisió amb la intenció de cursar el grau en un futur. A l’hora d’escollir els estudis universitaris, vaig decantar-me cap al CETT sense pensar-ho dues vegades per la novetat que suposava aquesta titulació en aquell moment i per l’ampli ventall de possibilitats que oferia pel que fa a coneixements i sortida professional. Aquesta experiència, la valoro molt positivament, ja que no només he estat format en l’àmbit professional de la cuina, la ciència i la gastronomia, sinó que m’ha ajudat a formar-me com a persona i a veure la realitat existent en el sector escollit.

Al finalitzar el grau, vas marxar a Creta a treballar durant uns mesos. Què et va aportar aquesta experiència?

Tots els estius de la meva vida, els he passat a l’illa de Creta amb la meva família. La seva gent ens ha fet formar part de la cultura i les seves tradicions, fent-nos sentir com uns més del poble on vivim. Quan ets petit, acostumes a valorar ben poc el que t’ha donat la vida, i, a mesura que vas creixent, has de saber donar valor a tot el que has viscut. Creta és el meu segon país, i tota la gent que hi coneixem allà són els nostres familiars. Els estudis universitaris els vaig finalitzar quan començava la pandèmia, una època que ens va afectar a tots i que sobretot va condicionar la meva finalització del grau. Feia molts anys que tenia la intenció d’anar-hi pel meu compte, i així ho vaig fer quan em va sorgir l’oportunitat. No m’allunyava massa de la meva zona de confort, pel fet d’anar a un país que ja coneixia, però sí que ho feia en anar-hi sol. No vaig marxar-hi a treballar, hi anava a passar un temps indefinit. Però d’una tarda i d’un cafè, va sorgir-me l’oportunitat de treballar en un restaurant de Rethymno i així ho vaig fer durant dues temporades d’estiu. L’estada laboral a l’illa, m’aporta realitat i també veure de ben a prop com són les coses a un altre país. El fet d’aprendre una llengua dins d’una cuina, em van aportar maduresa professional, ganes de no parar d’aprendre i saber adaptar-me al treball sota pressió, ja que quan estàs a dins d’un negoci de restauració en un país turístic i en temporada alta, o t’espaviles o t’espavilen. Valoro molt positivament l’experiència i la recomano de tot cor. A partir de tot això, continuaré anant a casa meva tots els anys que se m’hi permeti anar, però a treballar-hi no hi tornaré pas.


Treballar com a docent

Ens podries explicar com ha evolucionat la teva carrera professional?

Durant la meva etapa estudiantil no tenia clar què era el que volia fer exactament relacionat amb el món de la cuina i la gastronomia. Vaig començar els estudis amb la idea clara de muntar un negoci propi relacionat amb l’alta cuina, i vaig acabar realitzant la menció en Direcció Culinària i Innovació Gastronòmica en la Indústria Alimentària i en Col·lectivitats. La vida dona moltes voltes i l’objectiu que s’ha de tenir ha de ser el d’evolucionar en general, tant a nivell professional com personal. En un moment donat, vaig veure que no volia ser cuiner d’ofici durant tota la vida i això em va portar a escollir la menció. Aquesta decisió va anar lligada a l’abundància d’indústria alimentària que hi ha a la província de Lleida i també al fet de tenir l’oportunitat d’adquirir una formació dedicada a aquest sector. Vaig realitzar pràctiques en dues empreses completament oposades, la primera, a la planta de producció d’una empresa de restaurants vegetarians i vegans, i la segona al departament de qualitat d’una empresa càrnia. Durant tot aquest temps que vaig estar estudiant, vaig començar a treballar en una bodega de vins amb molta història localitzada a la zona on visc i allà em vaig especialitzar en el sector de l’enologia i l’enoturisme, ja que la meva funció a l’empresa és la de fer visites guiades a la bodega i degustacions de vins. Provinc d’un poble de vi i ja ho portava a dins, però el fet d’exercir una feina relacionada amb aquesta tipologia de producte i amb facilitat per l’oratòria em va fer veure que aquest era el camí cap on volia tirar, la docència i l’enologia.

Actualment treballes al CETT de professor de primer curs del Grau en Ciències Culinàries, com et va ajudar la teva formació a especialitzar-te en aquest àmbit?

La decisió de dedicar-me al món de la docència, va ser presa una vegada vaig finalitzar el grau. La feina que feia i, que continuo fent encara, en va ser el desencadenant, tot i que la veritable raó per la qual m’he fet docent, ha estat el fet de portar-ho a la sang. Havent tingut el meu pare i a la meva mare com a professors durant la meva etapa d’estudiant, em va fer veure el valor que li donaven ells a l’aprenentatge i l’amor que sentien cap a la feina que fan. Tot i no haver estat un bon estudiant, com he dit, la vida dona moltes voltes i la formació és la base del tot. Tot el que he anat aprenent en el sector, sigui en assignatures, pràctiques o feina, fan que avui en dia exerceixi la docència tal com ho faig. Em falta molt camí per recórrer i molta experiència a aconseguir, però tot ha de començar per un principi i aquest és el meu.

Com et veus d’aquí a 5 anys? Quins plans tens?

Mai se sap que és el que depara el futur. La meva intenció en els anys pròxims, és la d’adquirir molta experiència en el sector, tant en la docència com en la cuina i la gastronomia. Primer de tot, m’agradaria viatjar i veure cultures diferents i després continuar els meus estudis però aquesta vegada enfocats amb l’enologia i la sumilleria. Per tant, d’aquí a cinc anys em veig exercint en la docència, però aquest cop, relacionada amb aquest sector de la gastronomia.

Categories
#alumnidelmes