El Grau Interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de la UB i de la UPC serà la clau del teu futur. És el primer Grau interuniversitari de l’Estat espanyol promogut per dues universitats públiques: la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC).
Gràcies a totes les experiències i coneixements que viuràs al llarg del Grau, podràs comprendre i visionar el fenomen culinari i gastronòmic des d’una perspectiva científica, tecnològica, social, cultural i de gestió empresarial. El teu futur comença ara!
Imagina’t poder unir-te a una nova generació de professionals que estan repensant els reptes culinaris actuals. En paraules de Joan Roca: “(...) La raó d’aquest Grau és aconseguir cuiners més ben formats que nosaltres i que puguin continuar amb la feina feta, adquirint nous coneixements.”
Amb el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques seràs reconegut per la teva capacitat de gestionar i dirigir operacions i processos de la indústria alimentària, les col·lectivitats i l’alta cuina. Converteix-te en motor del canvi en el camp de la Gastronomia i les ciències culinàries!
TRES CAMPUS
El Grau neix de la unió de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC), mitjançant l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme CETT-UB (centre adscrit a la Universitat de Barcelona), el Campus de l’Alimentació de Torribera (UB) i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (UPC).
El Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques et transformarà:
- És el primer grau interuniversitari de l’Estat espanyol liderat per dues universitats públiques.
- Cursaràs un grau interuniversitari i et beneficiaràs de la suma del coneixement especialitzat de tres centres de renom com són el Campus del CETT-UB, el Campus de l’Alimentació de Torribera - UB i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona-UPC.
- El Grau compta amb l’assessorament gastronòmic del reconegut xef català Joan Roca, que participa activament en el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques.
- El 90 % de l’alumnat troba feina en acabar el Grau, i el 50 % ho fa en càrrecs de responsabilitat.
- Podràs fer mobilitat acadèmica i pràctiques a l’estranger. Disposem de convenis amb universitats de diferents països, a quatre continents.
- Aprofitaràs les instal·lacions de l'CETT equipades amb les últimes tecnologies així com els espais de la resta de campus implicats.
- Gaudiràsd’un clima internacional amb estudiants universitaris d’arreu del món.
- Et beneficiaràs de l’estreta vinculació del CETT-UB amb el sector empresarial.
- Descobreix més raons per estudiar aquest Grau

METODOLOGIA I AVALUACIÓ
En el Grau Interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques els processos d'aprenentatge s'orienten a el desenvolupament de competències, basat en l'experiència, la personalització i l'especialització, amb la implementació de metodologies actives.
UN GRAU I DUES MENCIONS
El Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques et permetrà aprofundir encara més en els teus coneixements gràcies a la possibilitat d’escollir entre una de les seves *dues mencions, també anomenades especialitzacions. Cadascuna d’elles respon als canvis i necessitats detectats al sector. Amb aquestes especialitats aconseguiràs millorar la teva futura inserció laboral, així com tenir un perfil professional molt més competitiu i més ben valorat:
PER QUÈ ESTUDIAR EL GRAU DE CIÈNCIES CULINÀRIES I GASTRONÒMIQUES?
En el disseny del pla d’estudis del Grau hi va col·laborar el xef Joan Roca, juntament amb prestigiosos cuiners i personalitats referents del sector. A més, incorpora el coneixement sobre el “fet culinari” que s’obté de la feina de desenvolupament de la BulliPedia, el projecte liderat per Ferran Adrià en el marc d’elBulliFoundation.
Per accedir al Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques pots fer-ho des de qualsevol batxillerat. Si procedeixes d’una formació professional o un altre grau, podràs sol·licitar el reconeixement d’una part de les assignatures amb un itinerari a mida. Pregunta’n tots els detalls al nostre equip d’orientació a l’estudiant!
Per accedir al Grau és molt recomanable:
- Tenir passió per la gastronomia, els aliments i la ciència.
- Estar disposat a treballar en un sector dinàmic.
- Tenir iniciativa pròpia.
- Comptar amb capacitat de lideratge.
- Voler treballar la gestió de projectes, la creativitat i els fonaments científics.
- Tenir coneixements bàsics en Economia, Matemàtiques i Química. Si vens d’un Batxillerat que no sigui el Científic, et recomanem revisar els continguts de Química de Batxillerat.
UN VIATGE EXPERIENCIAL D'APRENENTATGE
El Grau s’estructura en quatre cursos acadèmics. Cada any faràs 60 ECTS. Durant tot aquest període, el procés d’aprenentatge ha estat dissenyat com un viatge experiencial que et permetrà millorar el teu perfil professional amb l’adquisició de les diferents competències clau.
Aquest itinerari formatiu es compon de quatre fases d’aprenentatge:

DURADA
El pla d’estudis del Grau s’estructura en quatre anys acadèmics, a raó de 60 crèdits ECTS cadascun. Els dos primers cursos acadèmics són de formació comuna per a la totalitat de l’alumnat, i els dos restants es dediquen a la menció escollida.
VOLS SABER MÉS COSES DE LES MENCIONS?
Una menció és una especialitat dins del grau que et permetrà estudiar més assignatures específiques de la menció per guanyar coneixements i experiència. A més, la menció que cursis apareixerà a la teva titulació oficial, conforme has adquirit les competències professionals associades.
PER QUÈ UN CAMPUS INTERUNIVERSITARI?
El Grau és presencial i s’imparteix a tres centres: el Campus CETT-UB, el Campus de l’Alimentació de Torribera (UB) i l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (UPC).
Els nostres estudiants opinen
Paula Sanchez
CAMPUS DEL CETT
El CETT és un centre internacional de formació, investigació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia. El Campus del CETT està adscrit a la Universitat de Barcelona i està situat al barri d’Horta de Barcelona, amb molt bona connexió de transports, al costat del Metro de Mundet i la Ronda de Dalt.
El CETT és un lloc de trobada entre professionals, docents i alumnes amb una gran integració al teixit empresarial del sector. El CETT també disposa de les seves empreses d’aplicació pròpies, l’Hotel Alimara, de quatre estrelles, i la Residència Universitària Internacional Àgora BCN.
Les instal·lacions del CETT aporten els recursos per estimular la creativitat, la innovació, el talent i l’esperit emprenedor a l’alumnat. La configuració dels diferents espais facilita la implantació de dinàmiques participatives per fomentar les competències de l’alumnat, el treball en equip i el desenvolupament de coneixement especialitzat en l’àmbit culinari i gastronòmic.
L’edifici principal del CETT té un total de 6.720 m². Es tracta d’un edifici de nova construcció molt lluminós que inclou aules capdavanteres de tecnologia aplicada, aules tècniques, aules d’anàlisi sensorial, laboratori gastronòmic, cuines i centre de recursos, així com espais polivalents d’aprenentatge: La Plaça, l’Espai Eidos i l’Espai de Creativitat i Innovació.
El CETT disposa de més de 900 m² d’aules dedicades a la docència i l’aprenentatge en cuina i gastronomia, on l’alumnat pot viure una experiència holística del coneixement aplicat. Cinc espais dedicats a l’elaboració pràctica i instal·lacions d’última tecnologia: tres Aules Tecnoculinàries, un Taller de Cuina, un Espai Gastronòmic i l’Aula Cuina. L’alumnat també veurà de primera mà l’activitat dels experts convidats en demostracions pràctiques i en presentacions de producte a les Aules de Demostració Culinària. A més, el CETT disposa d’aules des d’on viure el coneixement gastronòmic R+D+I i aprendre amb la pràctica en l’experimentació de tècniques culinàries, de l’experiència creativa, així com el treball col·laboratiu de l’alumnat. \

CAMPUS DE L’ALIMENTACIÓ DE TORRIBERA (UB)
El Campus de l'Alimentació de Torribera, un dels sis campus que té la UB, està ubicat al recinte Torribera de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet i limita amb el Parc Natural de la Serra de Marina. És un entorn universitari dedicat a la docència, recerca i transferència en nutrició, ciències dels aliments i gastronomia, i allotja, en la seva totalitat o en part, els estudis de grau i màster que la Universitat de Barcelona ofereix en aquests àmbits. És, a més, la seu de l'Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA) de la UB i del Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació Gastronomia de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació.
Els edificis del recinte que utilitza la UB han estat reformats en els últims anys per dotar-los de laboratoris moderns destinats a la docència i la investigació de les matèries i àmbits relacionats amb l'Alimentació i la Nutrició, la Ciència i Tecnologia dels Aliments i les Ciències culinàries i Gastronòmiques, abastant diferents esglaons i sectors de la cadena agroalimentària i contemplant àmbits com el de la salut, la indústria alimentària, les col·lectivitats i la restauració.
El Campus de l'Alimentació de Torribera disposa de tots els serveis universitaris necessaris per acompanyar l'activitat acadèmica dels estudiants: una biblioteca especialitzada en alimentació (CRAI) amb espais d'autoaprenentatge, sales d'informàtica, laboratoris especialitzats (cuina, química dels aliments, anàlisi d'aliments, instrumentació fisicoquímica, microbiologia i parasitologia, tecnologia d'aliments, anàlisi sensorial, biologia, nutrició i dietètica, laboratori computacional, estudis culinaris), 1.500 m² d'hivernacles i horts per a pràctiques.

CAMPUS DEL BAIX LLOBREGAT (CBL-UPC), ESCOLA D’ENGINYERIA AGROALIMENTÀRIA I BIOSISTEMES DE BARCELONA (EEABB)
El Campus Baix Llobregat pertany a la Universitat Politècnica de Catalunya i es troba a Castelldefels, en el denominat Parc Mediterrani de la Tecnologia. El Campus aposta activament per la innovació i l’excel·lència en la docència, la investigació i la transferència de tecnologia, en els àmbits de les Enginyeries Agroalimentària, de Biotecnologia, Telecomunicació i Aeronàutica.
L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EEABB) es troba al Campus Baix Llobregat des de l’any 2005 i disposa d’instal·lacions d’última generació per a l’estudi i la investigació de l’àmbit de l’Enginyeria de Biosistemes. Amb la finalitat de millorar l’oferta docent del Grau, posa a disposició dels estudiants les seves infraestructures docents i científiques, que inclouen aules informàtiques i laboratoris especialitzats (biotecnologia, microbiologia, biologia, física, producció animal, producció vegetal, química i edafologia, tecnologia d’aliments, planta pilot, planta transformadora d’aliments i sala de tastos). L’EEABB també disposa d’hivernacles, camp de pràctiques per a cultius fruiters, hortícoles i extensius i un espai d’horts a disposició de l’alumnat. A poca distància, a Viladecans, l’EEABB disposa de les instal·lacions d’Agròpolis, la unitat d’investigació en Enginyeria Agroalimentària i de Sistemes Biològics, que té 10 hectàrees de superfície, amb hivernacles de cristall i de plàstic dotats dels controls més avançats, així com una nau per a la maquinària i un edifici de serveis amb una sala polivalent.
Els estudiants també disposen dels serveis d’atenció i suport situats a l’edifici Campus, que inclouen sales informàtiques, la biblioteca especialitzada, espais per al treball individual i en grup, l’hemeroteca, el laboratori d’idiomes i el laboratori de recursos docents (la Factoria), a més del restaurant i espais d’ús lliure per a l’alumnat.
En acabar els teus estudis del Grau podràs treballar en diferents àmbits d’aplicació culinària, gastronòmica i de la indústria alimentària:
- Restauració comercial
- Restauració col·lectiva o social
- Indústria alimentària
- Hoteleria i serveis de Restauració oferts pel sector de l’Hoteleria
- Gastronomia i Salut
- Productes i activitats turístics associats a la gastronomia com a recurs turístic
- Consultoria
- Formació, investigació i innovació en centres públics i privats d’R+D+I
De manera més específica, quan acabis el Grau podràs treballar com a:
- Director/a de producció culinària i gastronòmica
- Gestor/a d’operacions i processos de producció alimentària
- Director/a de desenvolupament de nous productes alimentaris
- Director/a executiu/iva de cuina
- Director/a de Restauració
- Director/a culinari/culinària en la indústria alimentària
- Assessor/a culinari/culinària gastronòmic/a
- Director/a d’innovacions culinàries
- Responsable de qualitat i seguretat alimentària en Restauració
- Responsable de projectes d’investigació
- Responsable d’R+D en alta cuina i indústria alimentària
- Xef de cuina de Restauració comercial
- Xef de cuina de Restauració col·lectiva
- Director/a d’F&B
- Director/a de projectes d’instal·lacions culinàries
- Director/a d’esdeveniments i activitats gastronòmics
- Director/a comercial en el sector culinari

Vine a les nostres sessions informatives i resoldrem els teus dubtes.
Viu l'experiencia CETT