Grup de recerca en Cuina i Gastronomia

Imatge
laboratorirecerca_cett

Al Grup de Recerca de Cuina i Gastronomia del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, explorem la gastronomia des d'una perspectiva integral, combinant tradició, innovació i ciència. Entenem la gastronomia com un camp transdisciplinari que va més enllà de l'art de cuinar: investiguem des de la selecció de la matèria primera i els processos fisicoquímics que tenen lloc a la cuina fins a la creativitat gastronòmica, considerant les percepcions sensorials i l'experiència del consumidor. Amb la nostra recerca volem respondre als reptes actuals, promovent la sostenibilitat, l’eficiència i l’excel·lència culinària.

Les activitats se centren en l'estudi de les ciències culinàries i gastronòmiques des de tres grans blocs com són la sostenibilitat, la innovació i la gastrosalud. La visió holística de la gastronomia pot compartir les tres línies de recerca següents de manera transversal:

Línies de recerca

  • Gastronomia Sostenible

    Un de cada tres quilos dels aliments que es produeixen es perden o es desaprofiten, fet que no només suposa un problema d’eficiència econòmica, sinó que també genera un impacte ambiental i social.

    En aquesta línia de recerca abordem solucions a aquesta necessitat mitjançant el desenvolupament de tècniques i processos culinaris per revaloritzar els residus alimentaris i transformar-los en nous productes i ingredients. Al mateix temps, es promou una economia circular i sostenible, aportant valor afegit a aquests productes.

    Paraules clau: malbaratament alimentari, economia circular, upcycling, fermentació.

  • Innovació i Creativitat en Gastronomia

    El sector de la gastronomia està canviant, i evoluciona cap a un àmbit on la tecnologia es fusiona amb la tradició mitjançant la creativitat i innovació.

    La innovació i creativitat permeten transformar idees en nous productes, processos o serveis a través de l'ús de noves tècniques i ingredients.

    Paraules clau: alta restauració, experiències, productes vegans, revolució gastronòmica, textures.

  • Gastrosalut

    Gastrosalut neix de la fusió de dues grans disciplines: gastronomia i salut. La importància d'aquest binomi recau en què la gastronomia, tant des del punt de vista sensorial com nutricional, juga un paper destacat en la qualitat de vida de les persones.

    Així doncs, l'objectiu d'aquesta línia de recerca és generar coneixement al voltant de la relació gastronomia i salut per a posar en valor el rol de la gastronomia en la millora de les nostres condicions de vida.

    Paraules clau: alteracions sensorials, intoleràncies, percepcions visuals, requeriments nutricionals

El GRCiG està integrat en el Grup de Recerca en Turisme, Hoteleria i Gastronomia (TURHOGA), reconegut com a Grup de Recerca Emergent per l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb número d'expedient 2021-SGR-00939.

Memòries

El Grup de Recerca de Cuina i Gastronomia ofereix una visualització de les principals línies de treball del grup, així com material relacionat amb els estudis i projectes formatius. Aquestes actuacions es troben recollides en les següents memòries dels últims cursos:

Equip

helena_martin_cett

Helena Martín Gómez

Directora del Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

Doctora en Química Orgànica per la Universitat de Barcelona amb menció internacional. Actualment exerceix com a Directora del Recerca de Cuina i Gastronomia i professora al Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT-UB. És la Directora del Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia. 

Les seves línies de recerca se centren en la vinculació de la gastronomia amb la sostenibilitat, la innovació i la salut. 

oscar_boronat_cett

Òscar Boronat Nielsen

Investigador al Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

Màster en Ciències Gastronòmiques al Basque Culinary Center i graduat en Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT-UB. Actualment és professor al Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques. 

La seva experiència se centra en la restauració i la recerca sobre com aplicar diferents processos de fermentació/microbiològics per aprofitar subproductes de la indústria alimentària/gastronòmica amb un enfocament sensorial.

felipe_celis_cett

Felipe Celis Bueno

Investigador al Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

Brevet de technicien supériueur hôtellerie i Administració en producció gastronòmica a l'Instituto Nacional de Capacitación Profesional de Chile. Professor de gastronomia al Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques del CETT-UB. 

La seva recerca se centra en la gastronomia i la sostenibilitat.

Linkedin
mikel_diez_cett.

Mikel Diez Rodríguez

Investigador al Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

Graduat en Màrqueting i Investigació de Mercats per la UOC. Professor del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques. 

La seva recerca se centra en gastronomia d’avantguarda, creativitat i innovació.

Linkedin
diana_espinosa_cett

Diana Espinosa Pesqueira

Investigadora al Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

Doctora en ciència dels aliments per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment, és professora al Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT-UB. 

Les seves línies de recerca estan enfocades a les àreas de pastisseria i anàlisi sensorial.

Ariadna Martínez Utrilla

Ariadna Martínez Utrilla

Investigadora en el GRCiG i docent en el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques

Graduada en Nanociencia i Nanotecnologia i amb un màster en Química Farmacèutica, fa uns anys va decidir reorientar la seva carrera professional cap a la pastisseria. Actualment, combina la seva feina com a investigadora en el grup d'investigació en cuina i gastronomia amb la docència en el grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT. 

La seva investigació se centra en la intersecció entre la gastronomia, la sostenibilitat i la salut, buscant innovar i desenvolupar solucions que promoguin una alimentació més sostenible i saludable.

Linkedin
paola_quifer_cett

Paola Quifer Rada

Coordinadora del Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques

Doctora en Alimentació i Nutrició per la Universitat de Barcelona. Màster en Nutrició i Metabolisme i llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la mateixa universitat. Actualment és coordinadora i docent del Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT-UB. 

La seva recerca se centra en la relació entre cuina i salut, així com en la cuina terapèutica.

yanna_tronina_cett

Yana Tronina

Investigadora al Grup de Recerca en Cuina i Gastronomia

Màster en Desenvolupament i Innovació d’Aliments i Graduada en Química per la Universitat de Barcelona, i Grau Superior en Direcció de Cuina pel CETT-UB. Actualment és investigadora predoctoral al Grup de Recerca de Cuina i Gastronomia del CETT, on participa en activitats docents al Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques. 

Desenvolupa el seu doctorat en la línia de recerca Gastrosalut, centrada en l’estudi de la relació entre gastronomia i salut.


 

Linkedin