Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració

Imatge
Cett

El GRATiR és el Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració del CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy.

Les activitats de recerca d'aquest grup se centren a donar resposta als reptes que han d'afrontar les empreses vinculades a dues dels pilars del turisme com són la indústria de l'allotjament turístic i la indústria de la restauració

Línies de recerca

  • Estratègia, Rendiment i Productivitat en Allotjaments Turístics i Restauració

    Les empreses del sector de l'allotjament turístic i de la restauració afronten un període de profundes transformacions, on l'optimització dels recursos i l'aprofitament de les noves tecnologies esdevenen requisits imprescindibles per mantenir-se competitives. Davant d'un mercat en constant evolució, en què cal gestionar un volum creixent de dades i qüestionar els models tradicionals, resulta necessari replantejar els enfocaments habituals i desenvolupar estratègies més flexibles i adaptables. 

    En aquest context, aquesta línia de recerca té com a objectiu generar coneixement acadèmic d'avantguarda centrat en les estratègies de preus, l'avaluació del rendiment operatiu i la millora de l'experiència del client. Aquest enfocament pretén no només optimitzar els processos interns de les empreses del sector, sinó també impulsar una presa de decisions basada en l'anàlisi rigorosa de dades, afavorint així una evolució contínua i sostenible del sector. 

    Paraules clau: hotels, apartaments turístics, càmpings, turisme rural, restaurants, preus, ingressos, ocupació, satisfacció, valoracions en línia, economia del comportament, màrqueting, intel·ligència artificial, recursos humans, evolució de la indústria. 

  • Sostenibilitat en Allotjament i Restauració Turística

    La sostenibilitat en el sector de l'allotjament turístic i de la restauració s'ha convertit en un pilar fonamental per assolir l'excel·lència empresarial en un món en constant evolució. El compliment dels principis ètics i sostenibles, que integren les dimensions social, econòmica i ambiental, és clau per impulsar un creixement responsable i una competitivitat que perduri en el temps.  

    Aquesta línia de recerca té com a objectiu detectar i analitzar els beneficis derivats de l'adopció d'aquestes pràctiques, tant per a les empreses del sector com per a la societat en general. Es posa especial atenció en aquelles pràctiques que contribueixen a construir un futur més equilibrat i just. Amb un enfocament modern i atrevit, la recerca en aquest àmbit impulsa la transformació cap a models de negoci més responsables, integrant els desafiaments actuals i les noves perspectives de sostenibilitat. 

    Paraules clau: sostenibilitat, medi ambient, societat, economia, ètica, responsabilitat social corporativa, persones.

GRATiR està integrat en el Grup de Recerca en Turisme, Hoteleria i Gastronomia (TURHOGA), reconegut com a Grup de Recerca Emergent per l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb número d'expedient 2021-SGR-00939.

Memòries

El Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració ofereix una visualització de les principals línies de treball del grup, així com material relacionat amb els estudis i projectes formatius. Aquestes actuacions es troben recollides en les següents memòries dels últims cursos:


 

Equip

oriol_anguera_cett

Oriol Anguera-Torrell

Director del Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració

Doctor en Economia per la Universitat Pompeu Fabra. És professor del Grau de Turisme i el Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques al CETT-UB. És el directoor del Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració. 

Les seves principals àrees de recerca actuals són l'economia del turisme, l'economia de l'hoteleria i la gestió d'ingressos en hoteleria. 

brina_antunez_cett

Brina Antúnez Pineda

Investigadora al Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració

Màster en Gestió, Organització i Economia de l'Empresa a la Universitat Autònoma de Barcelona i Graduada en Finances per la Universidad Tecnológica Centroamericana (Hondures). Actualment és professora al Grau de Turisme del CETT-UB. 

Els seus projectes de recerca s'enfoquen en l'experimentació a l'Hotel Universitari Alimara (HUA), amb l'objectiu d'identificar oportunitats per millorar la productivitat, l'eficiència i la sostenibilitat en el sector hoteler.

Linkedin
alvaro_arrieta_cett

Álvaro Arrieta Valle

Director acadèmic del Màster Universitari en Direcció Hotelera i de Restauració

Doctorand al programa d’Empresa per la Business School de la Universitat de Barcelona. Màster en Investigació de Mercats per la UNIR, Màster en Direcció de Restauració per la Universitat de Barcelona i Graduat en Hoteleria Internacional per la Universitat de Nantes. Actualment és professor de Gestió Empresarial al Grau en Ciències Culinàries i Gastronòmiques del CETT-UB i director del Màster en Hospitality Management. També lidera l’Alimara Living Lab, un espai d’innovació aplicada als sectors de l’hoteleria i la restauració.

La seva recerca se centra en la innovació, la sostenibilitat i l’hospitality, amb especial interès en com aquests àmbits poden transformar la gestió i l’experiència en hotels i restaurants. 

anais_cavallin_cett

Anaïs Cavallín

Directora del Grau en Direcció Hotelera Internacional

Máster en Dirección de Empresas Turísticas del CETT-UB y doctoranda en Turismo en la Universitat Oberta de Catalunya. Directora i professora del Grau de Direcció Hotelera Internacional. Professora del Grau en Turisme i del Màster en Direcció Hotelera del CETT-UB. Les seves àrees d'especialització inclouen las vendes y el màrqueting en hotels. 

El seu treball com a investigadora consisteix a explorar noves oportunitats de sostenibilidad pels hotels, així com estratègies de promoció i vendes.

Polo Figini - Associate Professor, Department of Economics, University of Bologna

Paolo Figini

PhD in Economics from Trinity College Dublin, he works primarily in tourism economics, collaborating on various research projects at CAST – Centre for Advanced Studies in Tourism, at the Rimini Campus of the University of Bologna, and as a researcher in t

Doctor en Economia pel Trinity College de Dublín i treballa principalment en l'economia del turisme, col·laborant en diversos projectes de recerca al CAST – Centre d'Estudis Avançats en Turisme, al Campus de Rimini de la Universitat de Bolonya, i al Investigador al Grup de Recerca en Allotjaments Turístics i Restauració del CETT. 

També és professor associat de Política Econòmica al Departament d'Economia de la Universitat de Bolonya. Les seves línies de recerca se centren en l'economia del turisme.

nehru_gonzalez_cett

Nehru González Burgos

Coordinador acadèmic del Màster en Direcció Hotelera i Restauració

Màster en Direcció Hotelera i de Restauració pel CETT-UB i Màster en Direcció Financera i Administrativa per la Universitat de Barcelona, i Graduat en Turisme amb menció en Direcció Hotelera. Actualment és professor de Gestió Econòmico-Financera i de Gestió de Restauració al CETT-UB i coordinador acadèmic del Màster en Direcció Hotelera i de Restauració del CETT-UB. 

Les seves àrees d’especialització inclouen la gestió financera, la restauració i la transformació digital en l’àmbit hoteler.

Linkedin
Enric Lopez C.

Enric López C.

Fundraising, Emprenedoria i Premis a la CETT Fundació

Doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. És responsablecom els Premis de l'Execel·lència Acadèmica dels estudiants de batxillerat, i graus, màsters i cicles formatius del CETT. També és responsable dels Premis CETT Fundació Projectes emprenedors en el sector turístic, hoteler i gastronòmic. Professor en màrqueting digital, innovació, emprenedoria i altres àmbits de coneixement relacionats. 

Com a investigador ha participat en projectes de recerca vinculades a organitzacions com a Vodafone i l'Observatori del Turisme Rural. 

nuria_louzao_cett

Núria Louzao Belmonte

Coordinadora acadèmica del Màster en Direcció Hotelera i Restauració

Doctora en Business Administration per la Business School de la Universitat de Barcelona. Professora del Grau en Turisme i Hospitality Management Degree, Coordinadora i professora del Màster en Direcció Hotelera del CETT-UB. Amb un fort compromís amb l'educació i la recerca, combina els seus coneixements acadèmics amb una amplia experiència en el sector hoteler de luxe. Les seves àrees d'especialització inclouen Hospitality Experience Management and Social Sustainability. 

El seu treball com a investigadora consisteix a explorar noves tendències i millors pràctiques en aquestes àrees, avaluant el seu impacte a la indústria hotelera i de serveis.

helena_perez_cett

Helena Pérez Pérez

Coordinadora acadèmica del Màster Universitari en Hospitality Management i del Màster Universitari en Revenue Management, Màrqueting Digital i Social Media.

Màster en Llançament i Desenvolupament de Projectes Turístics amb menció en Digitalització d'empreses pel CETT-UB, i graduada en Turisme amb menció en Hotel management pel CETT-UB. Actualment és coordinadora acadèmica del Màster en Hospitality Management i en Revenue Management, Marketing Digital i Social Media. A més, exerceix de coach de competicions internacionals en el marc de Revenue Management i Hoteleria i Pilot Manager en els Living Labs de l'Hotel Universitari Alimara. 

Les seves àrees d'especialització inclouen el revenue management i la innovació en el sector hoteler.

Linkedin
max_ros_cett

Max Ros Petrov

Coordinador de Projectes Integrats Universitat-Empresa

Màster en Direcció de Restauració (CETT-UB) i Graduat en Ciències Gastronòmiques (UNISG). Coordinador de Projectes Universitat-Empresa i Professor al Grau en Turisme, Grau en Direcció Hotelera Internacional, Grau en Ciències Gastronòmiques i Culinàries i Màster en Direcció de Restauració del CETT-UB. 

Les seves arees d'especialització inclouen els camps de la gastronomia, gestió financera i la restauració.

Linkedin