Serveis en línia
INICI > Notícies > Els vins d'altura a Espanya

Els vins d'altura a Espanya

22/01/2016  

Sempre hi ha hagut vinyes plantades a més de 700 metres sobre el nivell del mar, però recentment s'ha percebut un augment i revalorització d'elles . Els elaboradors de les zones tradicionals trobaven que les dates de verema s'avançaven , que els seus vins aconseguien un major grau alcohòlic i una càrrega de fruita més madura causa de la nostra latitud , climatologia i un progressiu augment de la temperatura ambiental conseqüència del canvi climàtic . Possibles solucions per a aquests elaboradors serien : una orientació nord de la vinya , canviar a varietats millor adaptades a les nostres condicions o una poda que permetés una major massa foliar i una menor exposició del raïm al sol , entre d'altres. No obstant això, els viticultors també van observar que es podrien aconseguir vins més frescos , amb una acidesa més alta i amb un menor grau alcohòlic , emprant vinyes amb una major altitud .


L'altura sobre el nivell del mar d'una vinya pot tenir efectes sobre el clima, la viticultura i la qualitat del vi de manera que es valora com un factor de qualitat. És ben sabut que la temperatura descendeix 0,6ºC cada 100 metres d'ascens. Si a això li afegim majors dades de pluviometria i menor insolació, obtindrem retards en la brotació i la maduració del raïm. A més, els sòls de les vinyes de més altura són menys fèrtils i menys profunds que els sòls de les valls aconseguint així, millors balanços dels ceps. Un clar exemple d'això, és l'increment de vinya explotat a la subzona pirinenca de Tremp pertanyent a la DOP Costers del Segre de Catalunya, i on cellers com Castell d'Encús i Biu han sorgit amb força en el panorama vitícola espanyol. Un altre exemple són les cada vegada més conegudes Garnatxes de la zona madrilenya de la Serra de Gredos plantades entre 700 i 850 metres com ara: cellers Marañones, Comando G Viticultors i Bernabeleva, que han sorgit amb tanta força i per això, estan reclamant una Denominació d'Origen pròpia. També cal destacar una clara bipolarització en zones històriques com el Bierzo de Castella i Lleó on els fèrtils valls són cada vegada més descartats pels productors de qualitat i, per contra, estan més buscats els vells vinyes de Mencía, plantats en les empinades costes al voltant de Vilafranca del Bierzo. Allà, sobresurten els vins dels Descendents de J. Palacios i de Raúl Pérez. Finalment, i com a exemple extrem, trobem les descomunals vinyes plantades a 1.300 metres del Celler Barranc Fosc al Alpujarra de Granada o les vinyes de la DO Abona de Tenerife que van des dels 200 fins als 1.700 metres d'altura, sent algunes de les vinyes més altes d'Europa.


L'aparició d'aquests vins més frescos ha estat recolzada per la crítica especialitzada i acceptada per un determinat consumidor que busca una expressió més nítida de la fruita i una certa elegància i subtilesa .


Si t'interessa conèixer millor sobre aquesta temàtica en concret, en el curs de Geografia vinícola nacional del Curs de Sommelier semipresencial, aquest i altres temes, s'imparteixen amb més profunditat .


No deixis escapar l'oportunitat de saber més sobre el tema i apunta't!


Carola Sitjas Bosch

Professora i creadora de continguts en CETT eLearning


Per a més informació : cettelearning@cett.cat

Agenda
 
CENTRE DE RECURSOS. GRUP CETT. 2014