Com triar els vins dels àpats nadalencs?21/12/2020 |
|
· Els experts del CETT-UB, centre universitari de referència en turisme, hoteleria i gastronomia, donen algunes recomanacions per maridar els plats nadalencs · Per sorprendre els comensals amb un àpat gastronòmic es recomana escollir un vi per a cada plat Les trobades d’aquestes festes de Nadal seran més reduïdes, amb els familiars amb qui convivim, i caldrà ser creatius per celebrar les reunions més nombroses a distància. Tot i així, hi ha alternatives per seguir celebrant la festa gastronòmica més tradicional de l’any. Planificar els àpats que farem i quin menú escollirem és important, però també ho és escollir un bon vi per a cada ocasió. Els experts del CETT-UB, centre universitari de referència en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, expliquen que, abans de res, és essencial tenir en compte el context: no és el mateix una reunió familiar o amb amics que una trobada íntima en la qual volem sorprendre algú especial. "L’elecció d’un bon maridatge té un paper fonamental per ser uns bons amfitrions”. Xavier Hernandez Xavier Hernandez, professor de Sommelieria del CETT, afirma que “si volem fer un àpat del tot gastronòmic i diferent, caldrà escollir un vi per l’aperitiu, un pels entrants o per un plat principal i un darrer per acompanyar les postres i la sobretaula. L’elecció d’un bon maridatge té un paper fonamental per ser uns bons amfitrions”. Les recomanacions dels experts per cada plat Els experts del CETT-UB donen les següents claus per acompanyar els àpats d’aquestes festes:
La temperatura és un factor que cal tenir en compte: tot i que es recomana seguir l’establerta segons l’etiquetatge, mai ha de faltar una glaçonera a prop per quan ho desitgem. Hernandez explica que “d’acord amb els models teòrics, els vins blancs i rosats joves es serviran a una temperatura d’entre 6ºC i 8ºC; en cas de que tinguin criança, recomanem de 9ºC a 12ºC. Els negres joves es serviran de 11ºC a 13ºC, i els complexos o amb major criança, de 15ºC a 18ºC”. El cava cal servir-lo fred, però no congelat per no perdre aromes i sabors. “La temperatura de servei ideal per apreciar amb més intensitat totes les seves qualitats i gaudir de l’experiència de les bombolles és servir-lo entre 6ºC i els 8ºC per als caves tradicionals joves, i entre 8ºC i 10ºC per als reserva o gran reserva”, afirma el professor del CETT.
|
|