Fotografia de: Llibreries de pel·lícula a Barcelona   | CETT
Universitat de Barcelona

Llibreries de pel·lícula a Barcelona

20.04.2023
 
Llibreries de pel·lícula a Barcelona

Sempre és un bon moment per celebrar l’existència de les llibreries, sens dubte, un element fonamental del món del llibre. Aquesta setmana que celebrem la Diada de Sant Jordi, una de les festes més exitoses de l’imaginari català, és una bona ocasió per reivindicar el rol de les llibreries com a punt de trobada de tota mena de lectors, però també com a espai cultural i pilar bàsic del comerç de proximitat. / Article del Dr. Eugeni Osácar, director de Recerca del CETT


Barcelona és una ciutat amb una xarxa de llibreries molt potent. Passejant-nos pels nostres carrers i barris podem trobar tota mena d’establiments, grans, petits, temàtics, de llibres nous, vells... fins al punt de poder dir que Barcelona és una ciutat de llibreries.

Enguany, us proposem un passeig diferent per algunes de les llibreries de Barcelona. Com passa en altres ciutats d’arreu del món, moltes llibreries també són protagonistes de pel·lícules i sèries de ficció. Per citar només dos exemples no massa llunyans, qui no recorda la famosa llibreria londinenca de la pel·lícula Notting Hill? O la presència de la parisenca Shakespare and Company, la llibreria més famosa del món, a films com Before Sunset o Midnight in Paris?

Per tant, us convidem a acompanyar-nos a redescobrir quatre llibreries de Barcelona a través de la mirada audiovisual:

Llibreria La Central

La seu del carrer Mallorca, número 237, va ser la primera a obrir, ja fa més de 25 anys (març de 1996), d’aquesta emblemàtica llibreria que actualment té tres establiments a Barcelona i dos a Madrid. Sens dubte, l’espai situat a l’Eixample és una de les llibreries de referència de la ciutat. Després de diverses ampliacions, avui dia disposa d’un ampli local amb dos nivells i un bar-cafeteria amb una lluminosa terrassa, que ocupa un dels característics patis de l’Eixample.

Aquí es va rodar una seqüència de “Requisitos para ser una persona normal” (2015), debut de l’actriu Leticia Dolera a la direcció, qui, a més, també la va protagonitzar. En aquesta primera pel·lícula ja es comencen a perfilar alguns dels trets característics de la directora, com la combinació de gèneres, i el desenvolupament d’un univers singular, amb veu pròpia, que reforça el relat de la celebració de la diversitat. A la ficció, diversos espais de la llibreria, serveixen per ambientar la primera trobada fortuïta entre la María de las Montañas i en Borja, o cosa que és el mateix, Leticia Dolera i Manuel Burque, els dos protagonistes del film.

Llibreria Laie

Una altra de les llibreries de capçalera de la ciutat. Més enllà de la seu principal al carrer Pau Claris, número 85, disposen de 13 establiments situats a museus o institucions culturals, dels quals vuit estan a Barcelona. Des de la seva inauguració el 1980, la llibreria-cafè de Pau Claris ha estat un dels grans espais del llibre i la cultura a la ciutat. Va ser també una de les pioneres a fusionar la gastronomia i la literatura, la qual cosa permet gaudir dels llibres i tot seguit prendre alguna cosa o menjar al restaurant del primer pis, amb terrassa interior i exterior.

Precisament, el director Dani de la Orden va escollir aquesta històrica llibreria per rodar una de les primeres seqüències de “Barcelona, nit d’estiu”, el debut el 2013 d’aquest prolífic cineasta que, amb només 34 anys, ja ha estrenat deu pel·lícules i dues sèries. Al film, a la secció de filosofia, veiem una trobada en una situació compromesa entre la Roser, interpretada per la Mar Hoyo, i la seva exparella, l’Albert (Marc Garcia Coté). Aquest encontre imprevist dona peu a una de les sis històries entrecreuades de la pel·lícula.

Llibreria Calders

L’any 2015 es va inaugurar aquesta llibreria (al Passatge de Pere Calders, 9), on hi havia una antiga fàbrica de botons, i ben a prop d’on vivia en Pere Calders. Des dels seus inicis, s’ha convertit en un dels autèntics dinamitzadors culturals del barri de Sant Antoni, que, a més, amb la transformació del mercat de Sant Antoni, s’ha erigit en un dels més moderns i interessants de la ciutat. Organitzen tota mena d’esdeveniments culturals per reafirmar-se com un focus cultural viu, sempre amb la complicitat del proper Bar Calders.

La llibreria té presència a l’exitosa sèrie catalana “Cites”, amb dues temporades, que es van estrenar el 2015 i el 2016. És l’escenari escollit per rodar una seqüència que gira al voltant de la presentació d’un llibre. El director Pau Freixas i el seu equip varen decidir ambientar una inesperada trobada a l’interior de l’establiment. Curiosament, com ja hem comentat en les dues anteriors llibreries, sembla que aquests espais a la ficció donen molt de joc per trobades fortuïtes. En concret, a l’episodi 9 de la primera temporada, les parets de pedra del seu interior són el testimoni mut de la sorpresa de la Paula, interpretada per la Laia Costa, en veure a la Sofia (Nausicaa Bonnín) en una situació no esperada ni desitjada.

Llibreria Rodés

Històricament, el carrer de la Palla i el de Banys Nous, situats entre la plaça Nova i la plaça del Pi, havien sigut seu de moltes llibreries antiquàries, convertint-se en un dels itineraris privilegiats dels aficionats a aquest tipus de llibres. Malauradament, ara només queda el record d’una època desapareguda, tot i que encara hi ha una llibreria que manté viu l’esperit del que va ser. Es tracta de la llibreria Rodés, un establiment quasi centenari, que es va traslladar al carrer Bany Nous, número 8, el 1980. Entre els grans fons del que disposa, té un especial protagonisme el llibre científic.

La producció hispano-nord-americana “11-11-11”, estrenada l'11 de novembre del 2011 i dirigida per en Darren Lynn Bousman, conegut sobretot per la saga de terror “Saw”, va utilitzar aquesta històrica llibreria per ambientar-nos en les indagacions sobrenaturals i inquietants del protagonista del film, Timothy Gibbs, en el paper de Joseph Crone. Fins a dues vegades veiem a la ficció la llibreria, tant la seva característica façana, com l’interior. I sí, també podem reconèixer al film en David Rodés, actual propietari de la llibreria.