Aplicació gastronòmica de la fruita milagrosa

Codi
2023_MIRACULINA
Grup de recerca
Cuina i Gastronomia
Línia de recerca
Innovació i Creativitat en Gastronomia
Descripció del projecte
Organització de finançament
CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
2023-en curs

La "miracle fruit", també coneguda com Synsepalum dulcificum, és una baia vermella brillant indígena de l'Àfrica occidental i central. Està guanyant popularitat a tot el món per les seves propietats que alteren el gust i els possibles beneficis medicinals. 

La baia és alta en miraculina, un tipus de glicoproteïna, que s'uneix als receptors del gust que es troben a prop dels llocs dels receptors dolços a la boca. Això fa que els aliments àcids, com el vinagre, les llimones, els escabetx i la mostassa, tinguin un gust més dolç. 

Aquests canvis de gust duren uns 30 minuts, o fins que es dilueixen amb la saliva. Les propietats que alteren el gust de la miraculina fan de la "miracle fruit"un ingredient atractiu per a la cuina i la producció d'aliments.

Tot i que no endolceix  més els aliments que ja són dolços, com ara la xocolata, millora el sabor dels aliments menys àcids com els tomàquets o les maduixes. La capacitat de la miraculina per emmascarar els sabors àcids la converteix en un substitut ideal del sucre i baix en calories. 

Degut a la duració de l'efecte, el seu ús en gastronomia és limitat. És per això, que un dels objectius principals del sector és la cerca de metodologies d'inactivació de l'efecte o l'adaptació de la baia  a un menú gastronòmic. 

Imatge
Miraculina

Entitats col·laboradores