Aplicació gastronòmica de la fruita milagrosa
La "miracle fruit", també coneguda com Synsepalum dulcificum, és una baia vermella brillant indígena de l'Àfrica occidental i central. Està guanyant popularitat a tot el món per les seves propietats que alteren el gust i els possibles beneficis medicinals.
La baia és alta en miraculina, un tipus de glicoproteïna, que s'uneix als receptors del gust que es troben a prop dels llocs dels receptors dolços a la boca. Això fa que els aliments àcids, com el vinagre, les llimones, els escabetx i la mostassa, tinguin un gust més dolç.
Aquests canvis de gust duren uns 30 minuts, o fins que es dilueixen amb la saliva. Les propietats que alteren el gust de la miraculina fan de la "miracle fruit"un ingredient atractiu per a la cuina i la producció d'aliments.
Tot i que no endolceix més els aliments que ja són dolços, com ara la xocolata, millora el sabor dels aliments menys àcids com els tomàquets o les maduixes. La capacitat de la miraculina per emmascarar els sabors àcids la converteix en un substitut ideal del sucre i baix en calories.
Degut a la duració de l'efecte, el seu ús en gastronomia és limitat. És per això, que un dels objectius principals del sector és la cerca de metodologies d'inactivació de l'efecte o l'adaptació de la baia a un menú gastronòmic.