“Els millors líders són els que el seu equip triaria si tingués aquesta possibilitat”

18.10.2022
 
“Els millors líders són els que el seu equip triaria si tingués aquesta possibilitat”

Cristina Moyano va néixer a Madrid, encara que està molt unida per vincles familiars. Té un doble grau (ADE per ICADE i Màrqueting per Parsons The New School a Nova York). Ha cursat programes d'educació executiva a universitats com Columbia o IE i té un Executive MBA. He desenvolupat la seva trajectòria professional entre Espanya i els EUA, vuit anys dedicada a la consultoria estratègica i els darrers gairebé vuit enfocada al món emprenedor. Va ser part de l'equip fundador d'Endeavor España i fa quatre anys que treballa a Amadeus Ventures, el programa d'inversió en startups d'Amadeus IT Group. També col·labora amb l'IE com a mentora i jurat en projectes d'emprenedoria. Participarà al CETT Smart Tourism Congress Barcelona per parlar de lideratge femení.


Què és un bon lideratge

Què defineix un bon lideratge?

Els trets d'un bon líder, a parer meu, tenen a veure amb el servei als altres. Els millors líders són aquells a qui el seu equip triaria si tingués aquesta possibilitat. Són estimats, admirats i respectats per les persones que lideren. Desenvolupen els seus equips fins al màxim potencial. En un entorn on l'única constant és el canvi, els líders haurien de tenir visió, mentalitat estratègica, capacitat d'innovació i adaptació i saber tolerar l'ambigüitat. No obstant això, allò veritablement important en els líders té a veure amb els seus trets personals i les competències de gestió de persones. En trets personals destacaria l'autenticitat i la valentia. Els millors líders tenen un alt nivell d'autoconeixement, en coneixen els valors, les regles i els límits independentment de les circumstàncies i lideren des de l'exemple i la integritat. El mateix que exigeixen als seus equips ho apliquen a ells mateixos.

Alguna característica més?

Els veritables líders posen el temps i el coneixement al servei dels altres. Treballen de la mà dels seus equips per conèixer-los millor i motivar-los. Tenen empatia i es preocupen pel desenvolupament professional de les persones que tenen a càrrec seu, no controlen els seus equips, els inspiren per fer grans coses. Entenen que els seus equips no poden créixer ni progressar si no se'ls dóna llibertat per prendre decisions i aprendre dels seus encerts i errors dins d'un marc que defineixen a través de la comunicació. Els seus equips els respecten i admiren i ells influeixen en el seu equip des d'aquesta confiança.

Un bon lideratge femení és diferent de un bon lideratge masculí?

Per mi, un bon líder és com un bon director d'orquestra, és capaç de fer brillar cada component de l'equip quan és el seu moment i que el conjunt brilli més que cadascú a nivell individual. Ser bon o mal líder depèn de les motivacions, els trets i les competències de la persona. Els homes i les dones tenim sensibilitats diferents, però en un bon lideratge és important que l'orquestra soni bé.

Hi ha mal lideratge femení?

El bon lideratge no depèn del gènere. Hi ha bons líders tant homes com dones. I, en conseqüència, també hi ha un mal lideratge femení.

Quins consells donaria a una dona que aspiri a ocupar llocs de direcció?

Atès que encara les dones suposen una baixa representació en llocs de direcció, aquelles que arriben a aquests llocs tenen una responsabilitat enorme. A més a més del compromís que tenen amb els seus equips i amb la seva empresa, tenen un compromís amb la societat de ser un bon exemple per a altres dones. El meu consell seria que mai no deixin d'aprendre, de créixer, de perseguir l'excel·lència i que des de l'autenticitat puguin projectar-ne la millor expressió.

Emprenedoria i lideratge

Té més de 15 anys d'experiència, vuit com a consultora estratègica i els darrers set enfocats a l'emprenedoria. Emprendre requereix un lideratge especial?

Si el perfil de l'emprenedor és diferent, el lideratge també ho serà, entenent que es basa en motivacions, trets i competències de la persona. Per analitzar el perfil de l'emprenedor, faré servir algunes troballes de l'estudi que va fer el meu amic i antic company de treball a Korn Ferry, Julio Moreno. Us convido a llegir l'estudi sencer perquè és molt interessant, i asseieu algunes bases pedagògiques que cal seguir per reforçar el desenvolupament d'aquest perfil en els àmbits docents o en l'entorn familiar. L'emprenedor es mostra com una persona orientada a l'acció, que persegueix amb passió els seus somnis, menys donada a la paràlisi per anàlisi. En situacions normals, sense un elevat nivell d'estrès, l'emprenedor tendeix a relacionar-se amb altres de manera fàcil. Té un perfil més relacional que no pas transaccional. Tot i això, si l'estrès augmenta l'emprenedor posa focus i es dirigeix a l'objectiu amb determinació.

I pel que fa a les motivacions?

En qüestió de motivacions, la motivació principal per emprendre és la recerca d'independència i la passió pel canvi, més enllà del compromís amb l'aprenentatge continu i la cerca de responsabilitat, influència i posició. Aquestes dues darreres motivacions influeixen en l'emprenedor, però la que es mostra diferencial respecte a la resta és la cerca d'independència.

I en competències emocionals?

Hi destaca la confiança elevada que tenen, no només la seguretat en si mateixos i en les seves capacitats, sinó la certesa que els reptes i dificultats que sorgeixin en el camí es resoldran. L'interès en definitiva per exercir papers en què la superació d'obstacles sigui una constant. Entenent aquestes característiques, en general, seran líders que transmeten passió per la seva feina, que persegueixen un propòsit i no s'aturen davant de les dificultats. Líders que prenen decisions amb agilitat i confiança i es mostren compromesos amb la decisió. Líders que comencen a perdre motivació quan veuen que la seva independència està en joc.