Food Studies & Gastronomy

Imatge
food_studies_cett

El menjar és un reflex important de la cultura; això és indiscutible. Tot i que ha trigat a consolidar-se com a àmbit acadèmic acceptat, els estudis sobre l’alimentació s’han convertit en un camp d’investigació apassionant i dinàmic, no només dins de les humanitats i les ciències socials, sinó també en àmbits tan diversos com la salut pública, els estudis sensorials, l’economia i l’empresa, el medi ambient i l’agricultura.

La noció de gastronomia pot semblar difusa. A nosaltres ens agrada descriure-la com la relació entre el menjar i la cultura. En centrar-nos en la gastronomia, en lloc de fer-ho només en la cuina, podem ampliar la mirada i considerar tots els aspectes que envolten el menjar als nostres plats. Segons el clàssic de Brillat-Savarin "La fisiologia del gust, la gastronomia “és el coneixement i la comprensió de tot allò que es relaciona amb l’ésser humà quan menja”.

El programa Food Studies & Gastronomy neix de la convicció que el menjar és un vehicle excel·lent per comprendre la cultura mediterrània local des d’una gran varietat de perspectives. L’aliment, tan vital per a la vida quotidiana d’un lloc i la seva gent, ens permet explorar Barcelona, Espanya, Europa i la Mediterrània amb un enfocament pràctic i experiencial de l’aprenentatge.

El que marca la diferència del nostre programa d’altres és que apliquem els principis de l’aprenentatge experiencial des del moment en què dissenyem els cursos. Fomentem que l’alumnat participi activament en el procés d’aprenentatge a través de preguntes, reflexió, anàlisi crítica, responsabilitat, creativitat i construcció de significat.

Actualment, el programa ofereix 6 cursos de 6 ECTS (3 crèdits americans), que s’imparteixen dues vegades per setmana durant 12 setmanes, en sessions d’1,5 hores. Els nostres cursos aborden una gran varietat de temes i disciplines, sempre des de la gastronomia i els estudis de l’alimentació amb un enfocament interdisciplinari. Aquesta amplitud permet a l’alumnat adquirir una perspectiva contemporània de l’alimentació a Catalunya, Espanya, Europa i la Mediterrània, així com del nostre patrimoni cultural i gastronòmic. Sempre tractem el tema del menjar des de diferents mirades, amb èmfasi en la comunicació intercultural i el pensament crític.

El programa s’imparteix en dos semestres a l’any : Tardor i Primavera (també es pot oferir a l’estiu sota demanda).  Les dates solen coincidir amb els calendaris de la majoria de programes d’estudis internacionals. 

Admissió i preus

Requisits i condicions d’accés

Els nostres cursos estan dirigits a estudiants que formin part de programes d’estudis internacionals amb els quals tinguem convenis previs, així com a qualsevol persona que desitgi inscriure-s’hi de forma individual. S’hi poden inscriure persones que hagin finalitzat els estudis de secundària i estiguin actualment cursant estudis universitaris, o que ja els hagin finalitzat.

En cas de no provenir d’un país de parla anglesa, es requerirà coneixement de la llengua anglesa, que serà avaluat individualment.

Pots matricular-te a un curs individual o a diversos durant el semestre.

Certificació

Tot l’alumnat rebrà un Certificat de “Curs Superior Universitari” expedit per la Universitat de Barcelona un cop superat el curs satisfactòriament.

Preu: 900 €

Nota: els nostres programes no estan oberts a estudiants Erasmus, per la qual cosa els crèdits s’han d’abonar de manera independent.

Necessites ajuda?

ricard.edo_cett

Ricard Edo

Coordinador de Programes Internacionals
camilaloew_cett

Camila Loew

Academic Dean

La Dra. Loew (Doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra) és fundadora i directora del programa de Food Studies & Gastronomia. Amb més de 15 anys d’experiència docent a Barcelona, ha treballat amb estudiants nord-americans en programes com IES Abroad, CIEE, UCEAP i d’altres.

La seva trajectòria entre Argentina, els Estats Units i Espanya li proporciona una visió internacional i una sòlida experiència en educació global. Va introduir els Food Studies com a disciplina acadèmica a Barcelona i és també fundadora de Sobremesa Culinary Tours.

És consultora certificada en nutrició i xef formada. Imparteix classes habitualment a escoles culinàries del nord de Califòrnia i ha ocupat càrrecs acadèmics a Bauman College i al Torribera Mediterranean Center. El seu principal àmbit d’interès és el coneixement de la cultura a través de l’alimentació.