Fotografia de: Turisme i Territori | CETT
Universitat de Barcelona

Turisme i Territori

Aquesta línia inclou l'aplicació de totes aquelles eines que des del coneixement geogràfic i de gestió territorial són susceptibles d'aplicar a l´activitat turística, en tant en quan, el turisme és un fenomen espacial i que motiva desplaçament. Tanmateix, s'experimenta amb noves metodologies i eines que permetin estudiar i analitzar el Turisme d'una forma més innovadora.

  • Aspectes relacionats amb la planificació i gestió territorial del turisme. Buscar solucions a les problemàtiques i conflictes que aquest genera. Conèixer el paper de l’administració i la seva gestió en matèria turística. Es Treballa en indicadors territorials turístics que ajudin a entendre la realitat turística d’un territori i amb els mètodes que s’han de seguir per gestionar correctament l’activitat turística en una destinació.

  • La cartografia turística com a element clau per al desenvolupament i gestió de l’experiència en el territori. Tant per l’ús del turista per orientar-se en el territori, com a la seva elaboració per la presa de decisions. S'enten que és un camp encara per explotar sobretot en l’àmbit urbà.

  • Aspectes en la millora en aplicació de la senyalització turística en destinacions per a la millora de la canalització de fluxos turístics sobre el territori.

  • Experimentar i conèixer les noves eines digitals que permeten millorar l’experiència turística durant el viatge. Noves fórmules de vincular oci i turisme amb el territori que es visita. Ús de GPS, xarxes socials, aplicacions als telèfons mòbils.

  • Turisme urbà com a escenari on es desenvolupen múltiples activitats i experiències turístiques. Aquesta modalitat és camp de treball en quant a gestió i planificació dels processos que s’hi duen a terme en matèria turística.

Paraules clau: Enginyeria territorial turística, capacitat de càrrega, índex d´ús turístic, indicadors turístics, competitivitat territorial, governança de models de desenvolupament territorial - turístic, cartografia turística, eines digitals, geocaching, senyalització turística, Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), rutes temàtiques, Turisme 2.0, etc.