Fotografia de: Turisme responsable amb Alba Sud | CETT
Universitat de Barcelona

Alumnat del Grau de Turisme del CETT-UB aprofundeix en el turisme responsable amb Alba Sud

29.11.2022
 
Grau de Turisme Alba Sud

L'alumnat durant la sessió de treball

Estudiants de l’assignatura de Política Turística del Grau de Turisme del CETT-UB han participat en un taller sobre turisme responsable amb Alba Sud, un think tank català especialitzat en investigació i comunicació per al desenvolupament focalitzat a l'Amèrica Central i el Carib. És un projecte compartit amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat.


Turisme responsable i sostenible

El Dr. Ernest Cañada i Carla Izcara Conde, d’Alba Sud, han dirigit el taller Anàlisi dels discursos sobre turisme responsable. S’hi han analitzat i debatut dos conceptes:

  • La percepció general que existeix sobre el turisme responsable
  • Els arguments més populars a partir d'un recull previ de diferents documents oficials

Com fomentar el turisme responsable

En el debat, s’ha reflexionat sobre els arguments del turisme responsable i se n’han prioritzat els cinc més rellevants. En aquest sentit, l’alumnat del Grau de Turisme ha destacat que, per impulsar el turisme responsable, cal que els visitants:

  • S'informin amb anticipació sobre els aspectes econòmics, socials, culturals i ambientals de la destinació que visitaran.
  • Prioritzin allò “local” en la contractació de serveis de guiatge, allotjament, productes i serveis gastronòmics i artesanies. Així s’ajuda a assegurar que els beneficis econòmics es transmetin a la població local.
  • Disminueixin l’impacte en el patrimoni històric, natural i intangible (cultura, tradició, costums).
  • Redueixin la seva afectació en la població d'acolliment i no alterin de la vida local.
  • Contractin operadors i serveis responsables i compromesos amb el medi ambient, com el transport col·lectiu.

Després d'aquesta jornada, Alba Sud agruparà tot el que s’hi ha debatut i elaborarà una proposta que renovi els arguments sobre el turisme responsable. Així es fomenta que l’alumnat participi en l'actualització d'aquests discursos. Es podrà consultar el resultat final un cop es publiqui.

Grau de Turisme Alba Sud
Grau de Turisme Alba Sud
Grau de Turisme Alba Sud