Fotografia de: Curs de Xef Expert a Barcelona | CETT
Universitat de Barcelona

“Xef Expert és la formació adequada perquè professionals de la cuina adquireixin el nivell de mestre”

27.07.2022
 
“Xef Expert és la formació adequada perquè professionals de la cuina adquireixin el nivell de mestre”

David Peguero va néixer a Antequera (Màlaga). Els seus primers anys al món professional van ser al món de la cuina. Va estudiar hoteleria amb especialitat en restauració a l'Ecole Hoteliere de Lausana a Suïssa. La seva carrera professional l'ha portat al Regne Unit, França i Espanya, treballant sempre al món de l'hoteleria, la consultoria i l'educació superior. Es va graduar a IESE en Administració d'Empreses i actualment està fent el doctorat a la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona. En l'actualitat, és director de Desenvolupament Corporatiu a CETT-UB per obrir-lo al món, impulsant la internacionalització i desenvolupant programes de formació adreçats als professionals del turisme, l'hoteleria i la gastronomia. En aquesta entrevista, Peguero analitza la formació Xef Expert.


Formació per a cuiners a Barcelona

Què és Xef Expert i a qui s'adreça?

El programa Xef Expert vol oferir als professionals la possibilitat d'aprendre, experimentar i adquirir el nivell de mestre de la cuina. Al llarg de la meva carrera professional he pogut veure com bons professionals no evolucionen més i millor, perquè no tenen accés a una formació que els porti a l'excel·lència. Aquest programa està pensat per potenciar allò que ja saps fer, ensenyar-te allò que no saps i mostrar-te quin és el camí a l'excel·lència professional en cuina.

Per a quines sortides laborals capacita aquesta formació?

En comptes de parlar de sortides laborals, prefereixo parlar de persones amb més sortides. Persones que aprenen a conèixer quines són les seves limitacions i que s'ajuden a si mateixes per trobar les sortides que els interessa més. Doncs bé, nosaltres oferirem als nostres futurs mestres de la cuina a conèixer les seves limitacions i els oferirem el coneixement i les eines que els permetin trobar les seves sortides professionals. El programa és intens i ràpid per impulsar la carrera professional i generar valor de forma immediata.

Per què és important formar-se?

La formació és la base del desenvolupament personal i professional. Durant massa temps la gent al món de la cuina s'ha resignat a haver d'aprendre de manera autodidàctica, observant i repetint el que veuen als seus llocs de treball. Això no està malament, ans al contrari, és una forma noble i a l'abast de qui té la fortuna d'aprendre d'algú, però sens dubte és insuficient i massa lent. Formar-se i formar-se en una bona institució és una oportunitat per a totes aquelles persones que volen oferir alguna cosa positiva a la societat i generar-se un futur pròsper.

I més en els temps que corren.

La cuina exigeix avui dia professionals amb coneixements profunds del seu ofici, que manegin tècniques, productes, que coneguin la tradició, l'avantguarda, les cultures gastronòmiques del món, els moviments artístics, la història i com es mou el món… Els negocis de restauració exigeixen una gestió precisa i cuidada, a més d'un lideratge fort i orientat a resultats en què l'ús de les soft skills és cabdal en la gestió de les persones. Per tot això, la formació és capital.


Estudiar cuina al CETT

Com és la metodologia de Xef Expert?

Els participants al programa treballen pràcticament tots els continguts de forma pràctica a la cuina amb una visió multidisciplinària. Si ho resumim, és experimentar, practicar, repetir, analitzar i consolidar. El mètode permet evolucionar i transformar-se com a professional. Abans de venir a classe, prepares la sessió amb els recursos dissenyats expressament, cosa que permet aprofitar al màxim el temps de classe i guanyar hores de vol, que és el que al final ajuda a consolidar allò que aprèn. El participant se situa al centre del procés i és el protagonista absolut del seu aprenentatge. Nosaltres, els facilitadors, treballem per posar al vostre abast tot el que necessiteu i crear les condicions per al vostre aprenentatge. El participant tindrà el millor professorat i aprendrà a les aules de cuina amb l'última tecnologia. Farà dues estades d'una setmana cadascuna de formació presencial intensiva al CETT dissenyades per accelerar el procés d'aprenentatge i créixer com a professional. És el que coneixem com a Setmanes CETT. Per finalitzar la formació podreu demostrar el vostre univers creatiu a través del disseny d'un projecte culinari que cristal·litzi l'aprenentatge assolit a través del Challenge gastro-experience.

És compatible treballar i fer aquesta formació?

El programa ha estat dissenyat amb dues versions: una intensiva i una altra que anomenem internacional. La intensiva està pensada per a persones que treballen habitualment i que disposen de com a mínim un dia a la setmana de descans. Per norma habitual, dilluns sol ser un dia de descans recurrent al món de la gastronomia, per la qual cosa els participants podran compaginar treball i estudi. Les dues estades d'una setmana estan planificades i previstes des de l'inici del curs, per la qual cosa el participant pot organitzar amb la seva empresa per poder assistir i treure el rendiment més gran del programa.

I la internacional?

La versió internacional té les classes de dilluns a dijous durant les tardes, cosa que facilita que el participant pugui trobar unes pràctiques professionals els divendres, dissabtes i diumenges. Aquesta versió facilita que els participants internacionals aprofitin al màxim el temps que passen amb nosaltres a la ciutat, traient el màxim partit per trobar-se en un dels principals ecosistemes gastronòmics del món.

Es pot fer aquesta formació, encara que no es tingui cap titulació oficial?

És clar que sí. És una formació per a professionals que s'emmarca en la formació al llarg de la vida. Hem trobat la fórmula perquè els professionals sense titulacions prèvies puguin tenir accés a formació de qualitat de nivell universitari.

I el professorat?

El professorat està format per professionals amb anys d'experiència, vocació docent i titulació acadèmica. Una de les claus del CETT i de les nostres formacions és tenir aquest tipus de professionals perquè no ens serveix de res un excel·lent cuiner com a professor si no té passió per ensenyar, generositat per compartir i no acredita els seus coneixements. Ens sentim orgullosos de comptar amb un equip de professors multidisciplinaris que s'actualitzen cada dia, es qüestionen la cosa establerta i repten el participant impactant positivament en el seu futur.

S'hi ofereixen pràctiques externes?

Aquells participants que no estiguin treballant en el moment de realitzar el curs i que busquin la possibilitat de fer pràctiques comptaran amb el suport de Career Services, la nostra unitat especial de relacions amb l'empresa. Ells ajuden els participants als programes a encaixar les seves necessitats amb les oportunitats que ofereix el sector de la gastronomia.

En què es diferencia un xef que hagi seguit aquesta formació si ho comparem amb un que no l'hagi seguit?

Un xef que faci aquesta formació estarà segur dels seus coneixements i no dubtarà sobre quina tècnica aplicar en un producte o quin és el producte i la tècnica que compleix millor els requisits d'exigència dels seus clients, complint amb criteris de rendibilitat econòmica, qualitat i sostenibilitat. Un Xef Expert del CETT serà un mestre de la cuina en sentit ampli, propietari d'un ampli cabal de la cuina, la gastronomia i la gestió.

De quins altres serveis del CETT en podrà gaudir l'estudiant?

Els participants en aquest programa tenen la possibilitat de fer servir els tallers de cuina del CETT per practicar de manera autònoma i experimentar de forma responsable els coneixements que va adquirint. A més, fruiran de l'acció tutorial i de mentorització que es troben entre les prestacions més valorades pels alumnes de CETT i que tenen més impacte en el procés d'aprenentatge. I, per descomptat, l'ajuda en el disseny de la carrera professional i l'assessorament individualitzat del professorat.

Què diria a algú que estigui pensant fer aquesta formació, però que encara no hagi fet el pas definitiu?

Vine i parla amb nosaltres. Pregunta als teus futurs professors tot allò que t'inquieta. Coneix les nostres instal·lacions, que no et defraudessin. Estem a la vostra disposició per portar la vostra carrera al següent nivell.