Els grans esdeveniments, una palanca estratègica per a la competitivitat turística de Catalunya

07.07.25
Imatge
Foto dels ponents de l'Esmorzar

La setena edició dels Esmorzars de Turisme va reflexionar sobre el paper dels grans esdeveniments com a motor de dinamització turística, projecció internacional i cohesió territorial a Catalunya. 

La jornada, celebrada el 4 de juliol a Foment del Treball, ha posat el focus en el paper dels grans esdeveniments com a motor de dinamització turística, projecció internacional i cohesió territorial. Amb el títol “Grans esdeveniments i turisme a Catalunya: impactes econòmics, culturals i socials”, la sessió s’ha emmarcat dins del cicle Esmorzars de Turisme, organitzat per la patronal catalana i la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT

Durant la benvinguda, el Dr. Eugeni Osácar, director de la Càtedra UB de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT, ha destacat que “la captació i organització de grans esdeveniments tecnològics, culturals i esportius ha de continuar sent una aposta estratègica de Barcelona i Catalunya. Ara bé, és fonamental que sigui coherent amb la ciutat i el país que som i, sobretot, el que volem ser”. 

Per la seva part, Santiago García-Nieto, vicepresident de Foment del Treball, ha reivindicat que “Catalunya és un destí de primer ordre internacional per a l’organització i celebració d’esdeveniments, i aquests esdeveniments són un baluard pel desenvolupament qualitatiu de l’activitat turística del país: generen retorn econòmic, laboral i social, prestigien la destinació, i contribueixen a la captació i retenció de talent”. 

García-Nieto també ha posat en valor l’existència d’un model de col·laboració publicoprivada madur i eficaç, que facilita l’organització d’esdeveniments com la fira Seafood, la més gran del món dedicada als productes del mar, amb un impacte directe en l’impuls de l’Economia Blava a Catalunya. 

La taula rodona ha comptat amb la participació de Mercè Conesa, directora general de Barcelona Global; Arantxa Calvera, directora de l’Agència Catalana de Turisme; i Isabel Juárez, directora comercial del Circuit de Barcelona-Catalunya. Totes tres han coincidit a subratllar que els grans esdeveniments són una eina clau per a generar activitat econòmica, reforçar la identitat cultural i ampliar la distribució territorial del turisme més enllà dels focus tradicionals. 

Els ponents han posat com a exemple esdeveniments recents com la Copa Amèrica de Vela o Manifesta 15, i han defensat que l’èxit d’aquestes iniciatives rau en la col·laboració entre institucions públiques, empreses privades i la societat civil. També s’ha fet referència al potencial dels esdeveniments gastronòmics o tecnològics per consolidar nous segments turístics, així com a la necessitat de garantir un enfocament sostenible i respectuós amb el territori i les comunitats locals. 

Sobre els Esmorzars Turisme

Els Esmorzars de Turisme es consoliden com un espai de debat i trobada per als agents públics i privats del sector, amb l’objectiu de compartir reflexions i estratègies orientades a impulsar un model turístic sostenible, diversificat i generador de valor per a la societat catalana. 

Liderat per dues institucions de reconegut prestigi empresarial i educatiu, Foment del Treball i CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality & Gastronomy, les jornades pretenen promoure un espai de debat per compartir iniciatives que permetin desplegar un model turístic responsable, sostenible, innovador i connectat, aportant valor a la societat i salvaguardant la competitivitat empresarial. 

Recupera l'última sessió.

Categories
Institucional
Màrqueting i Esdeveniments
Turisme i Hoteleria