Fotografia de: Abordar el turisme de masses al Delta de l'Ebre | CETT
Universitat de Barcelona

Col·laboració entre el CETT-UB i RMIT Vietnam per buscar solucions al turisme de masses al Delta de l’Ebre

21.06.2022
 
Col·laboració entre el CETT-UB i RMIT Vietnam per buscar solucions al turisme de masses al Delta de l’Ebre

Estudiants del CETT-UB i RMIT Vietnam han treballat en grups mixtos amb les autoritats locals i autonòmiques per abordar el turisme de masses al Delta de l’Ebre, l´hàbitat aquàtic més gran de l'Estat espanyol. Les administracions públiques encarregades de la gestió dels parcs naturals estan pensant maneres de gestionar la hiperfreqüentació d'aquests espais. (Fotografia: Mikipons /CC)


Projecte per garantir un equilibri al Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és un espai natural protegit i ha viscut una explosió de turisme a mesura que més persones busquen naturalesa i experiències a l'aire lliure després dels confinaments a la llar i els bloquejos de COVID-19. Els estudiants del CETT que han participat en aquesta proposta són alumnes de l'assignatura Tourism planning and development del Grau de Turisme sota la direcció de la Dra. Elena Ridolfi.

El projecte va començar el 30 de març amb la presentació del repte a càrrec de Beatriz Ramírez, del Servei d'Educació Ambiental, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Secretaria dAcció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. El repte passava per respondre la pregunta següent: Com es podria gestionar la hiperfreqüentació de manera sostenible, per garantir un equilibri entre la conservació dels espais naturals i l'activitat turística del Delta de l'Ebre, així com les diferents dimensions involucrades: ambiental, econòmica, social i de governança?

Metodologia pedagògica

Els estudiants de les dues universitats han treballat a través de la metodologia Col·laborative Online International Learning (COIL) en format virtual que afavoreix un aprenentatge experiencial, reforça el treball en equip, potencia les competències interculturals i les habilitats idiomàtiques enfrontant-se a un repte local des d'un enfocament global.

Desenvolupament del projecte

Durant cinc setmanes els alumnes han treballat, en grups mixtos de les universitats CETT-UB i RMIT Vietnam, per pensar solucions innovadores al repte plantejat. Hi va haver un total de 13 grups, amb 19 alumnes de RMIT Vietnam i 53 del CETT-UB. Els grups van presentar els seus projectes el 3 de maig, que van ser avaluats pels professors de RMIT Vietnam i CETT-UB, que van seleccionar 5 grups finalistes. Els projectes dels cinc grups finalistes es van compartir amb els representants del Secretariat d´Acció pel Clima de la Generalitat de Catalunya i del Parc Natural del Delta de l´Ebre per revisar-los abans de les presentacions finals.

L'11 de maig, els 5 grups finalistes van presentar els seus projectes als representants de la Generalitat de Catalunya (Beatriz Ramírez) i del Parc Natural del Delta de l'Ebre (Xavier Abril), amb la participació de Jackie Ong, Senior Program Manager de Tourism & Hospitality Management a RMIT Vietnam, i tots dos professors participants en la col·laboració entre les dues universitats (Dra. Elena Ridolfi i Dra. Daisy Kanagasapapathy).

Cada grup va presentar durant 5 minuts i va rebre feedback i va respondre preguntes del Jurat. Després de les presentacions, el jurat va deliberar i compartir impressions, i finalment va decidir atorgar el primer lloc al Grup 11 i el segon lloc al Grup 5, pel caràcter innovador i l'aplicabilitat de les seves propostes, presentant solucions per a un turisme més sostenible, involucrant a la comunitat local i grups d'interès i incloent-hi aspectes com l'educació i la sensibilització ambiental.


Propostes per al Delta de l’Ebre

Entre les propostes, s'incloïen allunyar els aparcaments públics de la zona i fomentar l'ús de vehicles de mobilitat elèctrica, com ara autobusos o bicicletes, com a únic mitjà de transport al parc.

Un altre suggeriment va ser la utilització de la tecnologia per determinar la capacitat del parc i els nivells de multitud, amb un sistema de semàfors que destaca quan els espais s'omplen massa. També es va proposar una tarifa d'ecoturisme per als visitants i la venda de mercaderies sostenibles generades amb residus locals per recaptar fons per ajudar a mantenir l'àrea.

Totes les propostes van emfatitzar la necessitat d'involucrar les parts interessades, incloses les empreses locals, els operadors turístics i la població local a través de campanyes d'educació i conscienciació ambiental.

Delta de l’Ebre i singularitat natural

Amb una superfície de 320 quilòmetres quadrats, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, al sud de Catalunya, acull una gran varietat d'aus, peixos i rèptils dins d'un paisatge format per mar, rius, aiguamolls, boscos, llacunes costaneres i illes. La riquesa biològica de la zona contrasta amb la seva àmplia presència humana atreta per activitats de lleure com la marisqueria, la pesca esportiva i els esports nàutics.

parc natural delta ebre