Més del 70% del talent jove del sector turístic, hoteler i gastronòmic situa les condicions laborals i els beneficis addicionals com a clau per fidelitzar les noves generacions

Un estudi elaborat pel CETT-UB recull les necessitats i demandes laborals del talent jove del sector turístic, hoteler i gastronòmic, que demana un sector inspirador, sostenible i conciliador amb la vida personal.
El CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, presenta “La veu del talent jove”, un estudi que identifica les preferències, valors i competències que el talent jove considera essencials per al seu desenvolupament professional en el sector turístic, hoteler i gastronòmic, i que es va presentar a la 4a edició del Tourist Talent Management.
Atracció i fidelització de talent
L’estudi, basat en una enquesta amb una mostra de 152 estudiants actuals i graduats recents del CETT, revela que la principal prioritat del jovent és la flexibilitat horària i de conciliació (37%), seguida per la necessitat de diversitat i respecte (23%) i la formació i aprenentatge continu (23%).
El jovent demanda flexibilitat laboral, “perquè la flexibilitat no és un extra, és un imprescindible”, un bon salari, estabilitat i oportunitats de creixement, reptes comuns amb altres sectors. Al mateix temps, lamenta que actualment s’ofereixen salaris baixos i horaris incompatibles amb la vida personal. De fet, el 50% de les respostes mostren preocupació per la negativa percepció del sector entre el jovent.
Així, es conclou que, per fidelitzar el talent jove, les empreses han d’oferir un entorn que combini desenvolupament professional amb el benestar personal, més atractiu i sostenible per a les noves generacions. Els sectors han d’enfocar-se a millorar les condicions salarials, oferir oportunitats de creixement i promoure un equilibri entre la vida laboral i personal.
El paper de les soft skills i les noves tecnologies
Encara que la innovació s’assenyala com un factor important en una empresa, la meitat de les persones participants consideren que les competències en lideratge i comunicació passen per davant (48%), seguides per la innovació i l’emprenedoria (38%) i la resolució creativa de problemes (30%). Per tant, es confirma que les soft skills són un factor determinant.
De fet, els resultats mostren certa preocupació en l’ús de les noves tecnologies. Segons la seva opinió, aquestes han de ser una eina per a potenciar el tracte humà, no per a reemplaçar-lo. Per tant, es pot afirmar que en l’ús de la tecnologia, és imprescindible l’enfocament humà: “la tecnologia per automatitzar processos, però mai emocions”.
El present i futur del turisme passa per la intel·ligència artificial i les plataformes digitals, que optimitzen la personalització i eficiència dels viatges, així com l’anàlisi de big data per anticipar necessitats. La formació és fonamental com a via de creixement, tant per la capacitació del talent com per a donar resposta a les realitats del sector.
Conclusions de l’informe
El repte actual del sector està a trobar l’equilibri entre innovació i proximitat per a no perdre l’essència del servei. A banda del paper de les tecnologies, construir un sector responsable i sostenible ha de ser una tasca compartida per tots els agents implicats en el sector. Per aconseguir-ho, cal ajustar les diferents realitats i necessitats en pro de nodrir de forma conscient un sector de present i futur, que només en el cas del turisme ja representa el 12% del PIB de Catalunya.
El CETT-UB, entén el turisme, l’hoteleria i la gastronomia com més que una activitat econòmica: són espais de connexió, creativitat i transformació social. Així, recorda la necessitat d’apostar per la generació i transferència de coneixement i les sinergies entre formació acadèmica i món empresarial.
Pel que fa a la tecnologia, les empreses de serveis han d’usar-la com un facilitador, no com un substitut del tracte humà. La clau està a equilibrar innovació i calidesa, prioritzant la formació del personal en habilitats interpersonals i dissenyant eines que personalitzin l’experiència sense deshumanitzar-la, claus que s’impulsen des de la formació al CETT-UB.
En aquesta línia, l'informe finalitza amb una sèrie de recomanacions del jovent cap al món empresarial:
-
Revisar condicions laborals per a atreure i retenir talent
-
Adoptar polítiques de flexibilitat laboral i conciliació
-
Desenvolupar programes de formació contínua i creixement intern
-
Aplicar la tecnologia de manera humana i significativa